7 jedinečných tipov, ako pripraviť našu záhradu na sezónu

7 jedinečných tipov, ako pripraviť našu záhradu na sezónu

Sneh sa roztopil, vzduch sa zohrial, dni sa predĺžili. Ako sa chystáte tráviť jarné večery? Poďme von, poďme na záhradu. Čerstvý vzduch a slnko si dnes dokážeme užívať viac ako kedykoľvek predtým. Záhrada ponúka dostatok priestoru na rôzne aktivity. Aby ste z nej vyťažili maximum, už teraz jej venujte pozornosť a svoj čas. Prinášame sedem tipov, ako pripraviť záhradu na jar.

Záhradný set, STARK Záhradný set STARK

1. Veľké upratovanie

Možno sa vám to na začiatku bude javiť ako nesplniteľná úloha, keď si však osvojíte pravidelné upratovanie záhrady, z vášho voľného času táto činnosť až tak veľmi neukrojí. Na jar vás však čaká veľké upratovanie. Pripravte si plán, ako budete postupovať, spíšte zoznam toho, čo je potrebné dokúpiť.

Začnite odstránením popadaného lístia, popasujte sa s burinou, zastrihnite rastliny a živé ploty. Zadovážte si záhradné úložné boxy, ktoré vám pomôžu udržiavať vašu záhradu upratanú. Ak máte na záhrade nevyužitý kúsok, postavte tam záhradný domček. Dokážete ho využiť nielen na uskladnenie záhradného náradia, ale napríklad aj na uskladnenie športového vybavenia, doplnkov ku grilu a pod.

Úložný box, hnedá, DAGON Úložný box DAGON

2. Skontrolujte záhradné náradie

Keď už sme spomenuli záhradné náradie, poznačte si jeho kontrolu do zoznamu úloh. Skontrolujte, či všetko záhradné náradie je funkčné a nepoškodené. Ak je potrebné niečo opraviť, opravu neodkladajte. Záhradné nožnice vyčistite a naostrite. Vyčistite aj ručné náradie ako sú motyka, rýľ, hrable a pod. Správna údržba náradia výrazne predĺži jeho životnosť. Tiež vám uľahčí prácu, keď sa pustite do výsadby či úpravy vzhľadu vašej záhrady.

Záhradný domček na náradie, hnedý,  Hamal Záhradný domček na náradie Hamal

3. Oživte záhradný nábytok

Je načase, aby ste z garáže vybrali záhradný nábytok. Prv, ako ho začnete používať, odporúčame ho vyčistiť a ošetriť. Kovový nábytok vyčistite pomocou vysokotlakového čističa a podľa potreby jemne vydrhnite. Skontrolujte, či na ňom nie je hrdza. Hrdzu jemne odstráňte štetcom s mäkkými štetinami a mydlovou vodou.

Na drevený nábytok použite vodu z hadice, aby ste z neho uvoľnili špinu. Nechajte ho dôkladne vyschnúť. Zvyšné nečistoty odstráňte mydlovou vodou a kefou. Podľa potreby prebrúste drsné miesta na drevenom nábytku.

Na sklenený nábytok vám postačí akýkoľvek čistič skla, ocot alebo mydlová voda. Použite handričku z mikrovlákna, aby vám po čistení neostali na skle stopy.

Čalúnený nábytok vysajte. Nečistoty a fľaky vyčistite kefou a mydlovou vodou. Nábytok nechajte poriadne vyschnúť. Vankúše, snímateľné poťahy a iné menšie textílie operte v práčke a nechajte vyschnúť na slnku.

Záhradný set Roden Záhradný set Roden

4. Spevnite a vyčistite ploty a brány, vyčistite terasu a chodníky

Skontrolujte ploty, oplotenie a brány, či nejavia známky poškodenia spôsobené napríklad poveternostnými podmienkami. Vymeňte zlomené alebo rozbité časti. Plot vyčistite tlakom vody a kefou. Pred nanesením moridla či inej ochrannej vrstvy ho nechajte poriadne vyschnúť. Pánty a spoje naolejujte.

Rovnakú pozornosť venujte svojej terase a chodníkom či prístupovej ceste. Pomôžte si s hadicou a povrchy dôkladne vystriekajte vodou. Plochy zbavte buriny a nečistôt. Ak máte drevenú terasu, odporúčame ju natrieť moridlom prv, ako ju zastaviate záhradným nábytkom.

Záhradný set Geton Záhradný set Geton

5. Vyčistite skleník

Práve teraz je ten najvhodnejší čas, aby ste svoj skleník pripravili na nové sadenice a rastliny. Vonkajšie časti skleníka umyte dezinfekčným prostriedkom alebo saponátom, aby ste z nich odstránili mach a špinu. Uistite sa, že ste vyčistili všetky zákutia skleníka. Pozametajte podlahu a umyte ju dezinfekčným prostriedkom. Počas nasledujúcich niekoľko dní skleník dobre vetrajte. Keď už je váš skleník čistý, zamerajte sa na konštrukciu. Skontrolujte, či nie je poškodená. Vymeňte všetky rozbité časti.

Záhradný skleník Kacen Typ3 Skleník Kacen Typ3

6. Trampolína a detský záhradný domček

Práve pre naše deti je záhrada miesto, kde môžu rozvíjať svoju kreativitu. Sú na čerstvom vzduchu, a zároveň ich stále máte na očiach. Vyberte z garáže prenosné pieskovisko a naplňte ho čerstvým pieskom. Postavte na záhrade trampolínu alebo detský záhradný domček napríklad z našej ponuky. Skontrolujte, či nič nie je poškodené. Poškodené predmety opravte. Domček aj trampolínu pred tým, ako ich vaše deti začnú používať, dôkladne vyčistite.

Záhradný domček pre deti Bulen Detský záhradný domček Bulen

7. Čas na grilovačku

Teplé jarné večery často voňajú od grilovanej klobásky či zeleniny. Prv, ako začnete gril používať, skontrolujte ho. Poškodené časti opravte a vymeňte. Gril dôkladne vyčistite. Odporúčame použiť ho ešte pred prvou grilovačkou, aby ste sa uistili, že všetko funguje ako má. Pripravte si dostatočnú zásobu uhlia či brikiet. Vyčistite aj grilovacie náradie. Zodpovedne sa venujte príprave grilu, aby vás počas grilovačky nič nezaskočilo.

Prenosné ohnisko, gril Chamon Prenosné ohnisko Chamon

Každé upratovanie si vyžaduje dobrý plán. Iba tak ho dokážete zvládnuť bez stresu. Vyhraďte si deň-dva na prípravu vašej záhrady, o to viac si budete na upratanej a sviežej záhrade užívať rôzne aktivity s deťmi či s priateľmi.