7 krokov, ako bezpečne spustiť vírivku po zime

7 krokov, ako bezpečne spustiť vírivku po zime

Pretože väčšina ľudí dáva prednosť teplejším dňom, vírivka býva počas zimy veľmi málo používaná. Keď však začne jar a teploty stúpajú, je veľmi lákavé ju znova vytiahnuť. Predtým ako sa však pustíte do kúpania, je dôležité urobiť týchto 7 krokov. Vďaka nim si budete naozaj istí, že vaša nafukovacia vírivka je pripravená a bezpečná na použitie. Tu je postup pre spustenie vírivky po zimnom období.
 

Vírivka na terase


Skontrolujte a umyte plášť 

Prvým krokom pri spustení vírivky po zime je skontrolovať stav plášťa. Pokiaľ ste ju v zime nepoužívali, tak ju nafúknite a dôkladne prezrite, či odniekiaľ neuniká vzduch. Potom vírivku opláchnite záhradnou hadicou a poutierajte handričkou. 

Prečítajte si: Ako používať vírivku v zime
 

Vyčistite filter

Po zimnom období je dôležité vyčistiť filter, ktorý by mohol byť upchatý a obmedzovať prítok vody do vírivky. Vyčistenie filtra by malo byť súčasťou bežnej údržby, no pred spustením vírivky to je ešte dôležitejšie.  
 

Vírivka na terase s pergolou

 

Skontrolujte všetky časti 

Pred spustením vírivky by ste mali prezrieť všetky mechanické a elektrické súčiastky, aby ste sa uistili, že sú v dobrom stave a fungujú správne. Skontrolujte hadice, tesnenia, čerpadlá, ohrievače, masážne hlavice aj elektrické časti Ak zistíte, že niektoré z nich potrebujú opravu alebo výmenu, urobte tak ešte pred spustením vírivky.
 

Otestujte chémiu vody

Teraz do vírivky môžete napustiť vodu. Voda vo vírivke by mala mať správnu úroveň pH medzi 7,4 – 7,6. a alkalinity od 80 do 120 mg/l. Ideálne je skontrolovať aj tvrdosť vody, vápnik vo vode by mal byť na úrovni 200 až 300 mg/l. Použite testovacie prúžky a pridajte potrebné chemikálie na úpravu vody. Nezabudnite vodu v nádrži dôkladne premiešať, aby sa chemikálie rovnomerne rozpustili.

Vírivka na terase

Spustite vírivku

Keď ste urobili všetky potrebné kroky, môžete spustiť vírivku. Pred prvým použitím nechajte vírivku bežať aspoň 30 minút, aby sa voda zohriala a všetky chemikálie dostatočne rozpustili. Po 30 minútach skontrolujte teplotu vody, jej chémiu a uistite sa, že je vhodná na kúpanie.

 

Skontrolujte znovu všetky súčasti

Keď je vírivka spustená a voda pripravená na použitie, znovu prejdite jednotlivé súčiastky vírivky. Skontrolujte, či sa nestráca voda, či sa vytvárajú bubliny a či je teplota vody stále dostatočne vysoká.
 

Spustená vírivka na terase večer s osvetlením

Pravidelná údržba

Aby vaša vírivka fungovala spoľahlivo a bezpečne, je dôležité sa o ňu pravidelne starať. Bežná údržba zahŕňa čistenie filtra, kontrolu chemických parametrov vody, pravidelné čistenie nádrže a skontrolovanie všetkých súčastí vírivky. Dodržiavajte odporúčané postupy a nezabúdajte na to, že vhodná údržba predlžuje životnosť a zvyšuje spoľahlivosť vašej vírivky.

Spustenie vírivky po zime nie je náročná úloha, ale netreba ju podceňovať. Ak dodržíte odporúčaný postup, užijete si príjemné kúpanie v relaxačnom prostredí aj túto a budúcu sezónu.