7 tipov pre kvalitný spánok

7 tipov pre kvalitný spánok

Na konci dňa každý z nás túži zatvoriť sa vo svojej spálni a vychutnať si dobrý a pokojný spánok. Spálňa je miesto, ktoré patrí iba nám. Miesto, kde trávime veľa času. Preto je dôležité premeniť ju na pohodlné a útulné útočisko. Mala by byť zariadená prakticky, aby ste sa bez obmedzení mohli pohybovať po celom priestore. To dosiahnete jedine správnym a kvalitným nábytkom. Dekorácie a doplnky zas budú v spálni odrážať váš osobný štýl. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zariadiť spálňu atraktívnym a funkčným spôsobom.

Kvalitná posteľ

Prvým bodom, ktorý musíte zvážiť pri kúpe postele, je jej veľkosť. Zatiaľ čo príliš malá posteľ môže spôsobiť veľa nepohodlia, veľká môže vniesť do miestnosti pocit preplnenia, často totiž neostáva priestor na voľný pohyb. Do úvahy berte faktory ako zdravie, s ktorým úzko súvisí aj to, z čoho je posteľ vyrobená, ďalej pohodlie, vzdušnosť, stabilitu a životnosť.

Prednosť by mali dostať prírodné materiály. Postele z masívneho dreva sa vyznačujú vyššou nosnosťou, odolnosťou voči vŕzganiu a zdravotnou nezávadnosťou použitého materiálu. Postele z drevotriesky a plastových komponentov sú cenovo prístupnejšie, no ich životnosť je obmedzená. Počítajte tiež s vŕzganím, hojdaním, rozpadávaním kostry. Kovové postele sú v obľube hlavne pre svoj jedinečný vzhľad. Odolnosť kovových rúrok je veľmi veľká, kovová posteľ teda nevyžaduje žiadnu starostlivosť a veľmi rýchlo ju vyčistíte vlhkou handričkou. Čalúnené postele sú štýlové, a vďaka možnosti zvoliť si farbu a druh poťahovej látky, aj mimoriadne obľúbené.

Dĺžka lôžka by mala presahovať výšku človeka minimálne o 25 cm. Šírka by mala byť minimálne 90 cm na osobu, teda pri manželských posteliach odporúčame šírku 180 – 200 cm. V súčasnosti sa najčastejšie stretávame s posteľami s výškou 45 – 55 cm, aby vstávanie z nej bolo pre dospelú osobu čo možno najpohodlnejšie. 

 

Manželská posteľ Akana Posteľ Akana s vysokým prešívaným čelom. Zdroj: www.temponabytok.sk

Matrac a rošt

Matrac vyberajte, až keď poznáte typ roštu pre vašu posteľ. Niektoré rošty znášajú určitý typ matracov, a naopak. Lamelové rošty sa vedia lepšie prispôsobiť vášmu telu. Optimálny počet lamiel, ktorých šírka môže byť variabilná, sa pohybuje okolo čísla tridsať (spravidla majú rošty 28 lamiel). Latkový, čiže pevný, rošt často býva súčasťou nových postelí. Na tento typ roštu položte latexové alebo pružinové matrace. Jednotlivé latky by nemali byť od seba viac ako štyri centimetre. Pri väčšej vzdialenosti dosiek sa totiž matrac po čase začne deformovať.

Matrace sú vyrábané z viacerých druhov materiálov. HR pena je veľmi priepustná a matrac dobre dýcha, tiež dlho vydrží. Pamäťová pena sa prispôsobuje telu. Biogreen penu potrebujú alergici, a matrac z nej kupujú aj ľudia, pre ktorých je ekológia prioritou. Matrace z latexu zase patria k tým najkvalitnejším.

Pokojný spánok zaručí ideálna tvrdosť matraca, ktorá závisí od vašej telesnej hmotnosti. Ľudia s vyššou hmotnosťou majú voliť tvrdšie matrace. Pre nižšie hmotnostné kategórie sú určené mäkšie matrace. Nosnosť matraca je priamo úmerná výške jadra. Spravidla platí, čím je vyššie jadro, tým je vyššia i nosnosť.

 

Posteľ s polohovacím roštom Meo Manželská posteľ Meo s polohovacím roštom. Zdroj: www.temponabytok.sk

Nočný stolík

Výber správneho nočného stolíka je rovnako dôležitý, pretože to, čo umiestnite vedľa postele, ovplyvní nielen funkčnú stránku priestoru, ale aj to, ako bude spálňa pôsobiť ako celok. Kedysi sa kládol dôraz na to, aby sa nočný stolík zhodoval s celou spálňou. Rovnaké vyhotovenie, farba, štýl a dizajn ako posteľ, skriňa či komoda. Dnešné trendy vám dovoľujú experimentovať s dizajnom nočného stolíka. Vyberajte podľa vášho vkusu a požiadaviek, ktoré by mal stolík spĺňať. Klasický nočný stolík s otvoreným úložným priestorom a jedným šuplíkom, malá šuplíková komoda, či nízky otvorený regál. Mnohí si dokonca umiestnia vedľa postele malý toaletný stolík so zrkadlom. Pri výbere vás ovplyvní aj to, aký veľký odkladací priestor potrebujete. Položíte na nočný stolík aj nejaké dekorácie, alebo bude výlučne slúžiť na lampu, knihu, okuliare, budík a mobil?

 

Romantický nočný stolík Celesta Nočný stolík Celesta. Zdroj: www.temponabytok.sk

Skrine

Pred kúpou skrine si položte niekoľko základných otázok: Potrebujem viac políc? Alebo potrebujem viac priestoru na zavesenie oblečenia? Mala by byť skriňa vysoká až po strop, aby som získal viac úložného priestoru? Sú šuplíky nevyhnutnosťou? Ide o priestor vo vašej spálni. V malom priestore sa osvedčí vysoká skriňa, najlepšie skriňa na mieru, ideálne s posúvacími dverami. Vo veľkej spálni si môžete dovoliť zložitý šatníkový systém. Podľa priestorových aj finančných možností potom vyberáte z ponuky skríň s jedným dverami, až po veľké skrine s piatimi či šiestimi dverami. Možno vám bude stačiť vešiaková skriňa, praktickejšia je však policová alebo kombinovaná so šuplíkmi.

 

Skrine by mali zodpovedať štýlu celého interiéru a nábytku v spálni. Vyberte si skriňu s dekoratívnymi dverami, ak je vo vašej spálni niekoľko ozdobných prvkov. Pre čistý, minimalistický vzhľad môžete dokonca zvoliť štýlovú otvorenú skriňu bez dverí. To isté platí pre farby a povrchovú úpravu. Vyberajte odtiene, ktoré budú ladiť s existujúcou farebnou paletou vo vašej spálni.

 

Skriňa s posúvacími dverami Multi 32 Skriňa Multi 32 s posúvacími dverami. Zdroj: www.temponabytok.sk

Doplnky do spálne

Keď ráno položíte nohy na studenú podlahu, razom zmizne dobrá nálada. Vyvarujte sa týmto nepríjemným chvíľam a zútulnite spálňu mäkkým kobercom s vysokým vlasom. Objavte jeho praktické aj dekoratívne vlastnosti.

 

Zvyknete pred spaním čítať knihu? Posvieťte si na písmená štýlovou lampou. So stolnou lampou vytvoríte čarovnú atmosféru večer i v noci. Šťuknite vypínačom a svetlo, ktoré sa rozleje izbou, vám dodá pocit tepla a bezpečia. Stojacie lampy navodia v spálni oddychovú atmosféru. Vyniknú v klasickom aj modernom interiéri. Moderný luster je často nenápadný, no veľmi potrebný prvok vo vašej spálni. Ranné vstávanie, predovšetkým v zimných mesiacoch, ľahko zvládnete s trendovým lustrom vyžarujúcim teplé žlté svetlo.

 

Máte pocit, že vašej posteli niečo chýba? Oživte svoju spálňu trendovými dekoračnými vankúšmi. Prehoďte cez ňu deku alebo dekoratívnu kožušinu, celá spálňa zažiari štýlom a získa osobitý charakter.

 

Umelá kožušina Ebony Dekoratívna kožušina Ebony aj ako prikrývka na posteľ. Zdroj: www.temponabytok.sk

Nábytok je v spálni nevyhnutný. Aby všetko fungovalo, ako má, a aby ste sa vo svojej spálni cítili komfortne a isto, je potrebné investovať do kvalitnej postele, matracov, roštov, nočných stolíkov aj skrine. Tento nábytok však nedokáže spálňu zútulniť a zharmonizovať tak ako rôzne doplnky. Ozdobte a zohrejte vašu spálňu maličkosťami, ktoré dokážu urobiť veľké veci.