8 krokov, ako postaviť voľný výbeh pre sliepky

8 krokov, ako postaviť voľný výbeh pre sliepky

Mať vlastné sliepky a získať tak prístup k čerstvým a zdravým vajíčkam sa stáva stále obľúbenejšou aktivitou medzi ľuďmi, ktorí chcú žiť zdravšie a udržateľnejšie. Ak chcete začať s chovom sliepok, kurín a krmivo nie sú tým jediným, čo im musíte zabezpečiť. Pre zdravie a pohodu sliepok je rovnako dôležitý aj voľný výbeh. Bezpečný priestor na čerstvom vzduchu im umožní hľadať si voľne potravu a slobodne sa pohybovať. V tomto článku nájdete tipy ako sliepkam vytvoriť voľný výbeh.
 

Žena drží čerstvé vajíčka z domáceho chovu Ilustračná foto

 

1. Zistite, koľko priestoru potrebujú 

Nájdite priestor, ktorý je dostatočne veľký na to, aby sa vaše sliepky mohli voľne pohybovať. Pre každú sliepku by ste mali mať minimálne 2 až 3 m2 priestoru vo výbehu. Hľadajte miesto, ktoré je dostatočne zelené a s rovnou plochou. 
 

 

2. Ohraničte priestor

Zabezpečte priestor ohradením a vytvorte tak bezpečné prostredie pre vaše sliepky. Môžete použiť rôzne materiály, ako napríklad pletivo alebo drevo. Jednoduchým riešením sú aj skladateľné klietky pre hydinu, ktoré rýchlo a ľahko ohradia priestor pre domácu hydinu.
 

Výhody výbehu pre sliepky INKOKY od Kondela Výbehy pre hydinu a drobné cicavce INKOKY

 

3. Skontrolujte vhodné podmienky 

Výbeh by mal byť vystavený na slnečnom mieste s dostatočným množstvom trávy alebo iných rastlín, ktoré sliepky môžu konzumovať. Okrem toho je dôležité, aby mali k dispozícii aj prístup k vode.

Náš tip: Klietky INKOKY sú ľahké a mobilné, môžete ich podľa potreby presúvať. Vďaka tomu budú mať vaše sliepky vždy čerstvú trávu a vyhnete sa znehodnoteniu pozemku.
 

 

4. Vybavenie do vnútra klienty či výbehu

Do vonkajšieho výbehu vložte aj kurín, v ktorom môžu sliepky odpočívať alebo sa skryť pred slnkom. Nezabudnite na napájačku a krmítko vo výške chrbta sliepky. Sliepky sú hrabavé vtáky, vytvorením popoliska obmedzíte rozhrabaniu celej plochy, na ktorej sa nachádza výbeh. V neposlednom rade môžete do klietky umiestniť aj malé bidielko. 

Sliepky vo výbehu Ilustračná foto

 

5. Zabráňte lietaniu 

Aj sliepky vedia lietať. Niektoré viac, iné menej. Nepreletia síce na iný kontinent, ale na degustáciu k susedovmu trávniku to zvládnu. Zaobstarajte si preto dostatočne vysoké oplotenie výbehu s výškou aspoň 2 metre alebo stavte na na klietku so strieškou. 
 

 

6. Postarajte sa o úkryt 

Vaše sliepky by mali mať prístup k úkrytu, kde sa môžu schovať pred slnkom, predátormi alebo dažďom. Okrem kurína im ochranu poskytne aj vodotesná plachta, ktorú upevníte na strechu klietky. 
 

 

7. Pravidelne čistite výbeh 

Zabezpečte, aby bol výbeh pravidelne čistený a aby bol mimo dosah znečistenia, napríklad z ciest či staveniska. Sliepky by mali mať k dispozícii aj čistý kurín na spanie a odpočinok.
 

 

8. Chráňte výbeh pred predátormi 

Ak žijete v oblasti, kde sa pohybujú dravé zvieratá, je dôležité výbeh zabezpečiť proti týmto predátorom. V oplotení nesmú byť veľké medzery a musí byť pevne pripevnený k zemi. Okrem toho, môžete svoj pozemok chrániť aj elektrickým ohradením či psom. 
 

Odporúčame

Šteniatko v modrom pelechu v záhrade