8 otázok a odpovedí o ratanovom záhradnom nábytku

8 otázok a odpovedí o ratanovom záhradnom nábytku

Ratanovému nábytku sme sa venovali minulú jeseň. Pred zimou sme priniesli niekoľko odporúčaní, ako nábytok správne zazimovať. Vždy na jar píšeme o tom, ako záhradný nábytok pred prvým použitím ošetriť. Je však ratan skutočne to najlepšie pre našu záhradu? V tomto článku nájdete najčastejšie otázky a odpovede plné užitočných informácii.

Záhradný set Garden, stolík a kreslá Záhradný set Garden

1. Čo je to ratan?

Ratan je druh trstiny. Je veľmi podobný palme. Rastie prevažne vo vlhkých džungliach v Afrike, Malajzii a na Filipínach. Na výrobu nábytku sa používa už niekoľko desaťročí. Spracuváva sa jeho pevné jadro a aj jemnejšie časti. Tenké vylisované prúžky ratanu sa potom pletú do rôznych tvarov a vzorov, z pevnejšieho jadra sa vyrába prútie. Je dostupný v rôznych prírodných odtieňoch. V súčastnosti sa na výrobu nábytku používa aj syntetický ratan.

Záhradný set Alera, tmavohnedá, krémová Záhradný set Alera

2. Je prírodný ratan odolný voči vonkajším vplyvom?

Rovnako ako väčšina prírodných materiálov, ani prírodný ratan nie je odolný voči vonkajším vplyvom. Môžeme dokonca povedať, že vôbec nie je vhodný na použitie v exteriéri. Nesmie byť dlho vystavený slnečnému žiareniu ani nadmernému vlhku. Treba počítať s tým, že nábytok časom vybledne. Je preto potrebné chrániť ho krytom alebo ho skladovať v interiéri, v garáži či pod strechou terasy.

Záhradný 5-dielny set Randel Záhradný set Randel

3. Čo je syntetický ratan?

Syntetický ratan sa vyrába z moderných materiálov, preto je taký pevný a odolný. Zvyčajne ide o polyetylén. Záhradný nábytok z umelého ratanu sa vyrába dvomi spôsobmi. Tradičnejší výrobcovia s dlhšou praxou dokážu polyetylén spracovať na dlhé a tenké pramene, z ktorého pletením potom vyrábajú nábytok a doplnky. Takýto nábytok sa vzhľadom veľmi podobá prvkom z prírodného ratanu. Ďalším spôsobom je, že sa tekutý polyetylén naleje do formy so vzorom prútia. Konečný produkt teda nie je pletený, ale je v jednom kuse s prvkami prúteného nábytku.

Záhradný set Menibor, piesková Záhradný set Menibor

4. Je syntetický ratan odolný voči slnečnému žiareniu a vlhku?

Syntetické materiály, ktoré sa používajú na výrobu, obsahujú prísady odolné voči UV žiareniu. Preto je nábytok z umelého ratanu ideálny na použitie v záhrade či na otvorenej terase. Udrží si svoju farbu dlhšie ako prírodný nábytok. Je taktiež odolný voči vlhkosti, vode a chlóru.

Ratanový dvojsed Lalit Dvojsed Lalit

5. Čo je lepšie: prírodný alebo umelý ratan?

Každý z týchto materiálov má svoje výhody aj nevýhody. Prírodný ratan sa pýši svojím prirodzeným vzhľadom. Má krásne zafarbenie, ktoré sa pri syntetickom ratane nepodarí dosiahnuť. Je pevnejší, stabilnejší a pružný. Je však skôr určený do interériu. Syntetický ratan je zas odolnejší voči vonkajším vplyvom, vhodný teda aj do exteriéru aj interiéru. Je dostupný v mnohých farebných prevedeniach a rôznych dizajnoch.

2-deilny záhradný set Meriz Záhradný set Meriz

 

6. Je starostlivosť o ratan náročná?

Na bežné znečistenie stačí vlhká handrička z mikrovlákna a mydlová voda. Na väčšie zašpinenia sa odporúča mäkká kefa. Syntetický ratan je možné čistiť slabým prúdom vody. Údržba nie je náročná. Nadmernému znečisteniu či dokonca poškodeniu treba predchádzať správnou starostlivosťou o nábytok. Majte na pamäti, že nábytok, ani ten syntetický, by nemal byť vystavený dlhodobým nepriaznivým podmienkam. Vlhko môže viesť k tvorbe pliesniam či k hnilobe. Priame slnečné lúče dokážu poškodiť a znetvoriť aj prvky zo syntetického materiálu.

Záhradný set Roden so stolom Záhradný set Roden

7. Je ratanový nábytok pohodlnejší ako drevený alebo kovový?

Prvoradé je, aby použitý materiál bol stabilný. Zaujímajte sa o použitý materiál a jeho vlastnosti. Nepodceňujte nosnosť stoličiek, kresla či sedačky. K pohodliu prispieva aj čalúnenie. Vybavte záhradné sedenie poduškami, vankúšmi a dekou.

Záhradný set Geton, stôl a 4 stoličky Záhradný set Geton

8. Je ratanový a prútený nábytok to isté?

Ratan je druh rastliny, má špecifické vlastnosti. Ratanový nábytok je zvyčajne vyrobený priamo z ratanu, prírodného či umelého. Pri prútenom nábytku sa kombinuje prútie z rôznych materiálov, okrem ratanu sa používa vŕba, bambus či slama. Ratan je pevný materiál a taký je aj ratanový nábytok. Pevnosť prúteného nábytku je závislá od použitého materiálu.

Záhradný set Toven, stôl a stoličky Záhradný set Toven

Umelý či prírodný, ratanový nábytok jednoducho patrí na záhradu či terasu. Svojím dizajnom zmení celkový vzhľad vášho balkóna či altánku. Ak budete dodržiavať odporúčania výrobcu, ratanový záhradný nábytok vám bude slúžiť dlhé roky.