9 aktuálnych trendov pre moderné kuchyne

9 aktuálnych trendov pre moderné kuchyne

 

Kuchyňa je často srdcom domova. Určuje štýl a atmosféru. Predovšetkým v interiéroch, ktoré sú dispozične riešené ako open space, je doslova nevyhnutné venovať zariadeniu a vybaveniu kuchyne väčšiu pozornosť. Ak vás čaká rekonštrukcia či zariaďovanie novej kuchyne, možno práve vás budú zaujímať trendy, ktoré budú určovať smer v roku 2020.

 

1. Dvojtónový dizajn

Zabudnite na pravidlo, že niekedy menej je viac. Otvorte sa odvážnym farebným kombináciám. Dožičte svojej kuchyni výrazné farby, a to od podlahy, spotrebičov, skriniek kuchynskej linky až po dekorácie. Začnite tým, že si stanovíte časový horizont, jednoducho si ujasnite, ako dlho má vaša kuchyňa fungovať v novom dizajne. Jednou z najjednoduchších a najlacnejších možností je vymaľovať steny, ktoré sa dajú ľahko pretrieť, ak vás daná farba prestane baviť. Spojenie silného farebného odtieňu a teplých prírodných tónov, ako napríklad hlina, meď, zlato, ale aj mramor a betón, bude favoritom pre budúcu sezónu.

Dizajnéri sa zhodli na tom, že farba v kuchyni - či už na stenách alebo v príslušenstve – je vecou minimálne piatich rokov, preto sa hneď nepodávajte súčasnému trendu. Radšej si vyberte farbu, ktorá vám zabezpečí dobrý pocit z kuchyne z dlhodobého hľadiska.

Oranžové kuchynské skrinky v kombinácii s tmavými farbami Oranžová kuchyňa v kombinácii s tmavou

2. Tmavé kuchyne sú stále trendy

Niektoré kuchynské návrhy obsahujú aspoň jednu tmavú farbu. Novinkou je hľadanie kontrastu a vzájomného súladu - tmavšie farby sú kompenzované svetlejšími. Tmavé odtiene šedej a hnedej sú typické pre vintage dizajn. Čierna bola doteraz považovaná za prízvukovú farbu. Budúci rok prechádza čierna do stien, kuchynskej linky a pracovnej dosky. Kombinácia čiernej a prírodných teplých odtieňoch je luxusná a sebavedomá voľba pre vašu kuchyňu.

Kuchynská linka v tmavej farbe s kovovými stoličkami Tmavá kuchyňa

3. Nanotechnologický materiál pre kuchynské skrinky

Dvierka kuchynských skriniek z nanotechnologického materiálu – hoci to znie ako z sci-fi filmu, nanotechnológia sa čoraz viac dostáva do stavebníctva a bytového dizajnérstva. Jednou z najväčších výhod takýchto povrchov je, že na ňom neostávajú odtlačky prstov, bez ohľadu na to, ako často sa dvierok dotýkate. Ďalšou charakteristickou vlastnosťou nanotechnologického materiálu je to, že sa od neho vôbec neodráža svetlo. Povrch je matný. Okrem toho sa ľahko čistí, je to materiál vhodný do teplých a vlhkých kuchýň s denno-dennou prevádzkou.

Kuchyňa s prvkami nanotechnológie a drevenými doplnkami Kuchyňa s prvkami nanotechnológie

4.Kuchynské skrinky z kovu

V novej sezóne získava v dizajne kuchyne svoje miesto kov a hrdza. Tento výnimočný výber materiálov ponúka možnosť zakomponovať do návrhu farbu hrdze, ktorá je retro, ale rozhodne súčasná. Výrazným a dominantným prvkom je tiež mosadzný kuchynský ostrov, ktorý výborne ladí s prírodnými materiálmi.

Zlatá kuchynská linka v kombinácii s drevom a tmavou farbou Zlaté kovové skrinky v kuchyni

5. Moderné kuchynské pracovné dosky

Tu je niekoľko najhorúcejších a najmodernejších materiálov pre pracovné dosky pre rok 2020. Materiály, ktoré súčasne spĺňajú požiadavky na štýl a kvalitu.

Kremeň
Kremeň je jedinečný pre svoju odolnosť a konzistentné farebné vlastnosti. Pre moderný kuchynský dizajn je to veľmi obľúbená a funkčná voľba.

Žula
Žula je naďalej na zozname top kuchynských dosiek. Žula sa často označuje ako najodolnejší prírodný materiál. Je odolná voči prasklinám a poškodeniu. Horúce hrnce môžete postaviť priamo na dosku, priamo na doske môžete krájať, rozliaty materiál sa dá ľahko zotrieť.

Mramor
Mramor je synonymom luxusu a štýlu a stáva sa klasickou voľbou pre každé elegantné prostredie. Je to funkčný a stabilný materiál, dobre reaguje na tepelné a mechanické poškodenie. Jediné, na čo si treba dať pozor, sú škvrny.

Kov
Metal je vždy skvelá voľba hlavne pre urbanistický a industriálny interiér. Najnovšie technológie a inovácie poskytujú odolnosť a ochranu proti korózii.

Drevo
Drevo je pre tých, ktorí uprednostňujú prirodzený vzhľad. Drevo je, na rozdiel od prírodného kameňa, ekologickejším zdrojom, pretože drevo je obnoviteľné. Navyše je tu možnosť použiť na výrobu pracovnej dosky odpadové drevo, čo dodá vašej kuchyni neodolateľné kúzlo a osobitosť.

Mramorová pracovná doska v modernej kuchyni Pracovná doska z mramoru

6. Laminátová podlaha

Kým v posledných rokoch sa ako materiál podlahoviny preferoval kameň alebo drevo, budúcu sezónu prichádza na rad laminát. Laminátová podlaha je špeciálne navrhnutá pre oblasti, kde je najväčšie riziko stretu s vodou. Navyše dnes ju môžete zakúpiť v akomkoľvek farebnom prevedení, aj v dekóre dreva.

Laminátová podlaha v kuchyni s veľkými oknami Laminátová podlaha v kuchyni

7. Nové riešenia pre vašu kuchyňu

Predovšetkým v malých panelákových kuchyniach je dôležitý každý centimeter. Nové kovania a vysúvacie šuplíky sú dnes súčasťou každej modernej kuchynskej linky. Ak plánujete investovať do kuchynskej linky vyrobenej na mieru, práve tieto prvky vám umožňujú prispôsobiť kuchyňu vlastným požiadavkám a potrebám a šeriť priestor i čas. Priestor nad kuchynskou linkou zas využite na zavesenie políc a háčikov. Aj takéto malé šikovné riešenia vám pomôžu počas varenia a prípravy pohostenia.

Drevené police nad kuchynskou linkou Police nad kuchynskou linkou

 

 

 

8. Priemyselný štýl v každej kuchyni

 

Priemyselný štýl je jedným z trendov kuchyne, ktorý je čoraz viac populárny. Jeho popularita bude pokračovať až do roku 2020. Ak chcete do svojej kuchyne alebo jedálne pridať prvok priemyselného štýlu, zaveste nad kuchynský ostrov závesné svetlá. Prípadne si zaobstarajte veľký drevený jedálenský stôl v priemyselnom štýle.

Kuchyňa zariadená v priemyselnom štýle so stenami zo surového materiálu a veľkým dreveným stolom Kuchyňa v industriálnom štýle

9. Zlaté umývadla

Dnes už nielen vodovodné batérie majú nový moderný šat. Ponuka kuchynského príslušenstva sa rozšírila o drezy a umývadlá. In pre rok 2020 budú nerezové drezy so zlatou povrchovou úpravou.

Zlaté umývadlo a kohútik v modernej kuchyni Zlaté umývadlo v kuchyni