Aj s malými sedačkami sa dajú robiť veľké veci. Skúste naše tipy

Aj s malými sedačkami sa dajú robiť veľké veci. Skúste naše tipy

Máte malý byt s neveľkými izbami? Túžite po novej sedačke, no odrádza vás predstava stiesneného priestoru? Iba preto, že máte malú obývaciu izbu, nemusíte sa uskromniť s nepohodlnou sedačkou v zastaranom dizajne. Poobzerajte sa okolo seba a uvidíte, že trh je plný sedačiek a pohoviek, ktoré aj v malom byte dokážu urobiť zázraky. Poradíme vám, na čo sa pri výbere zamerať a oboznámime vás s hitmi súčasnej doby.

Na veľkosti záleží

Treba si uvedomiť a osvojiť rozmery miestnosti. Z malej obývačky nijakým spôsobom neurobíte väčšiu. Keď ju navyše preplníte priveľkým nábytkom a niekoľkými doslova zbytočnými kúskami, miestnosť bude pôsobiť stiesnene a deprimujúco. Mali by ste si preto vybrať sedačku, ktorá nezaberie polovicu izby.

Najjednoduchšie je zariaďovať prázdnu izbu. Ľahšie si v nej dokážete predstaviť nový nábytok a jeho rozmiestnenie. Avšak aj v zariadenej miestnosti je pred kúpou novej sedačky potrebné vyčleniť pre ňu miesto. Základné pravidlo pri zariaďovaní malého priestoru je vyhnúť sa veľkému nábytku. Namiesto veľkej rohovej sedačky zvoľte pohovku, ktorá je úmerná veľkosti priestoru, a ak stále potrebujete viac miesta na sedenie, použite dizajnové ľahké kreslá alebo taburety. Zaberajú oveľa menej priestoru ako objemné kreslá a ľahko sa s nimi manipuluje.

 

Dvojsed v čiernej ekokoži do malých priestorov Dvojsed je vhodný aj do malých priestorov. Zdroj: temponabytok.sk

 

Rohová sedačka či pohovka?

Ak sa rozhodujete medzi sedacou súpravou a pohovkou, veľmi zaváži váš životný štýl. Významný faktor, ktorý ovplyvní váš výber, je počet členov domácnosti. Je rozdiel kupovať sedačku pre pár a pre rodinu s deťmi. Ak často organizujete večierky, skôr oceníte rohovú sedaciu súpravu, kde sa pohodlne usadia 4 či 5 ľudia. Ak ste skôr samotársky typ a radšej si vychutnáte súkromie, na leňošenie vám postačí kvalitná pohovka alebo dvojsed či trojsed.

 

Rozkladacia pohovka, tyrkysová/čierna, ZELDA Na leňošenie postačí aj pohovka ZELDA. Zdroj: temponabytok.sk

 

Umiestnenie sedačky

V malej miestnosti sa sústreďte na ohnisko, ktoré je dôležité pri určovaní pozície nábytku. Ako ohnisko sa často označuje obývacia stena s televízorom, krb, pre zdôraznenie oblasti konverzácie zas konferenčný stolík.

Usporiadajte všetky základné kusy nábytku, začnite s tým najväčším. Zvyčajne je to práve sedačka. Potom pridávajte ďalší nábytok. Kreslá môžu ísť na opačnú stranu a medzi ne môžete postaviť konferenčný stolík. Alebo umiestnite všetok nábytok určený na sedenie na jednej strane, aby každý mohol pohodlne sledovať televíziu. Prvoradé je, aby ste sa vo zvolenej pozícii cítili pohodlne. Ak takýto pocit neprichádza, skúste to znova a nábytok premiestnite. V miestnosti by ste mali byť schopní ľahko sa pohybovať. Preto radšej voľte menej kusov nábytku, ako by ste mali obmedziť jej priechodnosť.

 

Sedacia súprava, sivohnedá/hnedá, ľavá, SENTINA Sedacia súprava SENTINA. Zdroj: temponabytok.sk

 

Všestranné využitie

Pri zariaďovaní malého bytu musíte uvažovať inak než tí, ktorých neobmedzuje priestor. Medzi hlavné kritéria, ktoré by vás mohli ovplyvniť pri výbere, patria aj prídavné vlastnosti sedačky. Rozhodne sa zamerajte na sedačky s úložným priestorom, ktorý využijete na uschovanie prikrývok, vankúšov, prípadne kníh či iných predmetov. Výhodou je aj pohovka s funkciou rozkladu. Ak ju aj nebudete využívať na každodenné spanie, príležitostné lôžko vždy oceníte v prípade, že návšteva u vás zostane na noc.

 

Rozkladacia pohovka Cliv v látke capucino Pohovka Cliv ohromí všestranným využitím. Zdroj: temponabytok.sk

 

Naše tipy

Prinášame tri tipy na kvalitnú sedaciu súpravu a pohovku. Možno vás niektorá osloví, a tak vám odpadne starosť s hľadaním vhodnej sedačky.

Rohová sedačka DALAS

 

Rohová sedačka Dalas v sivej látke Sedačka Dalas s príležitostnou plochou na spanie. Zdroj: temponabytok.sk

 

Elegantná dáma do vašej obývačky. Jemné tvary, precízne detaily, kvalitný materiál - týmto všetkým sa môže pochváliť sedacia súprava DALAS. Jej zaujímavý vzhľad s netradičnými opierkami na ruky dodá každej obývacej izbe moderný nádych. Je navyše univerzálna, takže sedačku môžete zložiť s otomanom na pravej alebo na ľavej strane. Po rozložení sa vytvorí plocha na príležitostné spanie s rozmermi 122x196 cm. Kvalitná látka v sivej farbe, ktorá nikdy nevyjde z módy, ladne zapadne do každého moderného interiéru. Určite oceníte rozmerný úložný priestor. Pozeranie filmov, čítanie kníh, či posedenie s priateľmi bude ešte príjemnejšie ako doteraz. Doprajte si luxus, ktorý si po náročnom dni tak zaslúžite.

3-sed Homker

 

Trojsed Homker v béžovej ekokoži Trojsed Homker pôsobí sviežo a ľahko. Zdroj: temponabytok.sk

 

Béžová vnesie do vašej obývačky sviežosť a ľahkosť. Farba piesku ideálne zvýrazňuje dokonalé tvary trojsedu HomkerNožičky v striebornej farbe dodávajú trojsedu štýl. Je vhodný aj do malého priestoru, kde práve nožičky pomôžu priestor opticky zväčšiť a prevzdušniť. Stále veľmi obľúbená ekokoža pôsobí luxusným dojmom. Doplňte sedačku HOMKER dizajnovými kožušinami, získate tak moderný a štýlový celok.

Pohovka Remia

 

Rozkladacia pohovka Remia v bielej ekokoži a sivej látke Pohovka Remia má aj úložný priestor. Zdroj: temponabytok.sk

 

REMIA - jedna pohovka, mnoho možnosti. Ako stvorená na relax. Spríjemní váš odpočinok a navyše zútulní interiér. Sivá látka v kombinácii s bielou ekokožou vytvára príťažlivý kontrast, pôsobí štýlovo a moderne. Súčasťou sú aj vankúše, ktoré suplujú pohodlnú opierku chrbta a opierky rúk. Vďaka možnosti rozkladu v sebe pohovka ukrýva alternatívnu posteľ, ktorá poslúži na príležitostné spanie pre vás alebo vašich hostí. Súčasťou pohovky REMIA je aj úložný priestor, ktorý má veľmi praktické a efektívne využitie.