Aj Slováci žijú Hygge. Dánsky spôsob života sa udomácnil aj u nás

Aj Slováci žijú Hygge. Dánsky spôsob života sa udomácnil aj u nás

 

Dlhé večery a čoraz chladnejšie počasie nás doslova ženú ku krbu s tancujúcimi plameňmi či pod našuchorené prikrývky so šálkou horúceho čaju. Aj my, Slováci, sme si v poslednom čase osvojili dánsky spôsob života Hygge. Štúdia ukázala, že až 54 % opýtaných ľudí si v škaredom počasí dopraje väčšie pohodlie, až 30 % chodieva skôr do postele, 32 % si zútulní svoje domy kobercami a inými tkaninami, 25 % siaha oveľa viac po sviečkach a až 65 % opýtaných ľudí pripustilo, že v chladné mesiace je ich životné tempo pomalšie. Ako to je s vami? Aj vy žijete Hygge?

 

 

Čo je Hygge?

Dánske slovo „hygge“ (vyslovované „hü-ga“), ktoré sa dá ťažko vysvetliť a ešte ťažšie vysloviť, sa rozšírilo po celom svete. Zhruba to znamená „útulnosť“, no ukrýva sa za tým oveľa viac.  Hygge v podstate znamená vytvoriť si v našich domovoch útulnú a hrejivú atmosféru a užívať si život so svojimi blízkymi a priateľmi. Horiace sviečky vystihujú podstatu tohto životného štýlu. Nájdite si čas a pozrite si s priateľmi dobrý film – aj toto je hygge. Hygge to je tešiť sa z maličkostí, užívať si slobodu, priateľstvo iných a domáce pohodlie.

Pohodička na posteli Štýl Hygge je o užívaní si každej chvíle

 

 

 

Hygge v slovenských domácnostiach

 

Nemusíme chodiť ďaleko, aby sme odkukali základy hygge štýlu. Je niekoľko činností či vecí, ktoré už dnes robíme takmer podvedome a môžeme ich zaradiť k tomuto pohodlnému spôsobu života.

 

 

Posedenie pri krbe

Blikajúci oheň zmení ihneď akýkoľvek priestor na intímny. Je dokázané, že pohľad na tancujúce plamene v nás vyvoláva pocit šťastia a spokojnosti. Oveľa väčší účinok to má vtedy, ak si pred krb sadnete s milovaným človekom. Ak u vás doma nemáte krb, vytvorte túto príjemnú a útulnú atmosféru niekoľkými sviečkami rôznych veľkostí a tvarov, ktoré rozmiestnite po miestnosti.

Posedenie pre krbom Poseďte si pred rozpáleným krbom

Sviečky, sviečky, sviečky

Útulnosť vnesiete do svojho domova jednoducho tak, že nainštalujete osvetlenie s teplým žltým svetlom a všade, kde sa dá, rozmiestnite niekoľko sviečok. Jednoduchý spôsob, ako spotrebovať staré sviečky. Zapáľte si sviečku aj pri varení, čítaní v posteli alebo pri kúpaní. Zaberie vám to iba zopár sekúnd, no každodenné úlohy sa tak stanú oveľa luxusnejšie. Dnes už bežne používame vianočné osvetlenie aj počas roka. Zdobíme ním terasu, altánok, často aj nábytok.

Sviečky a Hygge Množstvo sviečok dokáže zútulniť domácnosť

Prikrývky a vankúše

Počas chladných dní akosi automaticky siahame po teplých prikrývkach. Nielenže nás dokážu ihneď zohriať, ale dodajú teplo aj miestnosti. Umelé kožušiny, robustné úplety, mäkká vlna – hodí sa všetko. Schúľte sa na pohovke pod obľúbenú prikrývku, a hoci aj pod dve. Vytvorte si svoj vlastný priestor, kde sa môžete natiahnuť. Zaplňte ho najväčšími vankúšmi a strávte nejaký čas mazlením sa a rozprávaním o svojom dni so svojím partnerom alebo deťmi.

Hygge a prikrývky Prikryte sa teplou prikrývkou

Naplňte svoj domov obľúbenými knihami

Tí, ktorí milujú knihy, považujú čítanie za aktivitu, na ktorú si vždy nájdu čas. Práve v chladné dni vyťahujeme knihy, ktoré sa už dlho chystáme prečítať, ale aj tie obľúbené, ktoré sme schopní čítať dookola. Položte ich na police alebo ich vystavte na oči na konferenčnom stolíku. Čím viac máte knihy na očiach, tým väčšia je pravdepodobnosť, že si ich prečítate. Slováci obľubujú čítanie v pohodlnom kresle či v posteli, pocit šťastia nám prináša čítanie detských príbehov s deťmi.

Hygge a knihy Nájdite si čas na čítanie kníh

Horúce nápoje nás zohrievajú zvnútra

Nie je nič lepšie ako chutný, teplý nápoj na zmiernenie pocitu chladu. Vytvorte si vo svojej kuchyni či obývačke kútik s obľúbenými nápojmi vašej rodiny. Čaj, káva, horúce víno, horúca čokoláda – každému podľa chuti. Pridajte šálky a hrnčeky, peknú cukorničku, džbán na smotanu, nádobu na celú vanilku či škoricu. Nielenže tak dokážete vytvoriť napríklad na príručnom stolíku krásnu ozdobu, ale vás to núti chytiť hrnček do rúk a relaxovať.

Hygge a horúce nápoje Horúca čokoláda, mňam

Príroda u nás doma

Priestor dokážeme zútulniť aj tak, že doň pridáme prvky z prírody, ako sú listy, vetvičky alebo zeleň. Naplňte malú misku orechmi alebo vložte nejaké konáre do jednoduchej bielej vázy. Takto si môžete vytvoriť výzdobu s čímkoľvek, čo nájdete počas prechádzky v prírode.

Hygge a zeleň v našich domácnostiach Bylinky na podobločnici

Sladké dobroty sú tiež Hygge

Myslím si, že toto je pre Slovákov najobľúbenejšia vec na spôsobe života v štýle hygge. Koláče, pečivo, domáce cukrovinky, a samozrejme čokoláda. V chladné dni je nám dovolené trochu sa rozmaznávať. Buďme k sebe milí, oddýchnime si na chvíľu od zdravej výživy a vychutnajme si každé sústo.

Hygge a pečivo Oslaďme si život pečivom a čokoládou

Byť odpojený!

Každý deň sa stretávame s tak veľkým množstvom informácií, ktoré nás často dokáže vyčerpať. Byť mimo sieť a signál nie je o tom, že sme si strčili hlavu do piesku a nezaujímame sa o svet okolo nás. Ide o to, aby ste si každý deň našli chvíľu, ktorú venujete iba svojej rodine. Ak chcete priviesť Hygge do svojho domova, vypnite televízory, odložte mobilné telefóny ďalej od seba, spomaľte a užívajte si jednoduché veci v živote.

Hygge a rodina Najdôležitejšia je rodina