Aká je sivohnedá Taupe farba a ako dokáže ovplyvniť interiér?

Aká je sivohnedá Taupe farba a ako dokáže ovplyvniť interiér?


V obrovskom a nekonečnom svete farieb môže byť definovanie konkrétnych odtieňov zložité. Napríklad indigo je zmes modrej a fialovej; jantár je oranžová s nádychom žltej. Aká je teda farba Taupe? Taupe je kombinácia sivej a hnedej farby s rôznymi podtónmi. Môže ísť o teplejší odtieň ovplyvnený červenou alebo o chladnejší s nádychom zelenej, vďaka čomu je Taupe mimoriadne univerzálna a veľmi obľúbená. Dokáže robiť zázraky v interiéri v akomkoľvek dizajnérskom štýle. Vytvára perfektný základ pre farebnú paletu použitú u vás doma. Tiež to môže byť prízvuková farba pre tých, ktorí milujú klasiku a chcú dodať svojmu domovu útulnosť.


Taupe má predovšetkým vlastnosti sivej


Slovo „taupe“ pochádza z francúzskeho podstatného mena, ktoré je zase z latinského „talpa“. Obidve znamenajú „krtko“ (cicavec). Názov sa pôvodne odvolával iba na konkrétnu farbu krtka, ale začiatkom štyridsiatych rokov 20. storočia sa takto začala označovať širšia škála odtieňov.

Taupe je zvláštna zmes farieb. Nie je úplne hnedá, ale tiež nie celkom sivá. Je sivohnedá. Zvyčajne je viac sivá ako hnedá, ak by sme ju teda museli zaradiť do jednej skupiny farieb, lepšie by zapadla medzi sivé odtiene. Aj preto sa jej prisudzujú skôr vlastnosti sivej farby ako hnedej. Sivá je neutrálna a dobre vyvážená. Je to upokojujúca farba, symbolizuje sofistikovanosť, praktickosť, inteligenciu, spoľahlivosť, eleganciu, skromnosť, dôstojnosť a zrelosť. Hnedá ponúka pocit ochrany a bezpečnosti. Je to silný odtieň, ale zároveň jednoduchý, vyspelý a spoľahlivý. Je elegantný a uvoľňuje stres. Ale hnedá, rovnako ako sivá, sa môže niekedy považovať za prázdnu a neosobnú.

Rohová sedačka Emily v sivohnedej látke Rohová sedačka Emily

 

Ako začleniť Taupe do interiéru?

Existuje mnoho spôsobov, ako zahrnúť Taupe do dizajnu vášho domova. Taupe farba dokáže dodať eleganciu a teplo každej miestnosti, kde ju použijete. Ľahko a pôvabne zachytáva svetlo spôsobmi, ktoré nie je možné dosiahnuť inými odtieňmi. Prirodzené svetlo zdôrazňuje jej jemnosť, preto je táto farba vhodná pre obývaciu izbu s niekoľkými veľkými oknami. Ak máte steny v odtieni Taupe, umiestnite do popredia viac farebných predmetov alebo pomocou farebného vzoru na stenách vytvorte pekný kontrast.

 

Ak chcete dosiahnuť elegantný, a zároveň moderný vzhľad, odtieň Taupe skombinujte s množstvom kovových predmetov. Vyskytujú sa prirodzene v kuchyni alebo jedálni. Pre útulnejší dojem použite len niekoľko kovových predmetov, ako je napríklad lampa alebo váza.

Sivohnedá na stene v kuchyni Sivohnedá v kuchyni. Zdroj: pinterest.com

 

Druhá možnosť použitia farby Taupe je na vašej podlahe. Útulný vzhľad a krásna prírodná textúra dreva v odtieni Taupe dokážu zmeniť celý dekor miestnosti. Skombinujte takúto podlahu s bielym nábytkom a stenami, ozdobte ju výraznými farebnými kobercami. Prírodný kameň prináša tento odtieň v mnohých variáciách. Výborná voľba pre podlahu do kuchyne či kúpeľne. Keramické Taupe dlaždice sú ideálne do predsiene, haly, kuchyne aj kúpeľne. Voľte čo najmenej nábytku, konečný obraz bude odrážať súčasný moderný životný štýl.

 

Kamenná podlaha v sivohnedej farbe Podlaha v sivohnedej farbe. Zdroj: pinterest.com

Tkaniny a textílie násobia moderný vzhľad nábytku a zvyšujú náš pocit pohodlia. Napriek našej láske k čistému dizajnu sa zvyčajne nakoniec rozhodneme pridať do priestoru rôzne druhy útulných, nadýchaných a oku lahodiacich textílií, ktoré spríjemňujú inak chladný priestor. Taupe závesy, obrusy, vankúše a prikrývky dodávajú izbe hĺbku a osobnosť.

Pohovka Naran v sivohnedej látke Pohovka Naran

 

S akými odtieňmi kombinovať sivohnedú Taupe?

Taupe a sivá

Skombinujte taupe s odtieňmi sivej, takto jednoducho vytvoríte moderný priestor. Sivá môže byť tiež ako podklad pre umelecké dielo, na podlahe ako koberec, ku sivohnedým stenám postavte sivú sedačku a kreslá. Sivá posteľná bielizeň dodá vašej spálni eleganciu. Poobzerajte sa po sivej posteli s výrazným vyšívaným čelom.

Posteľ s vyšívaným čelom v sivohnedej látke Alesia Posteľ v sivohnedej látke Alesia

Taupe a drevo

Keď sa Taupe kombinuje s drevom, zdá sa, že celá miestnosť žiari. Skúste kombinovať steny Taupe s drevenými regálmi a iným dreveným nábytkom. Nábytok vo svetlých odtieňoch duba alebo buka krásne dopĺňa steny v chladnejšom sivom odtieni Taupe, čím vytvoríte zaujímavý kontrast.

Bukový nábytok v sivohnedej kúpeľni Bukový nábytok v kúpeľni. Zdroj: pinterest.com

Tmavý stôl dodá jedálni plnej Taupe odtieňov hĺbku a sofistikovaný vzhľad.

Jedálenský set Brisbo 1+4 v jedálni so stenou v sivohnedej farbe Jedálenský set Brisbo 1+4

Taupe a biela

Čistá biela krásne vyrovnáva neutralitu Taupe, vytvára kontrast, a zároveň jej umožňuje žiariť. Použite Taupe posteľnú bielizeň v bielej spálni, zaručí vám osviežujúci, ale teplý pocit. Naopak v tmavej spálni vyskúšajte bielu alebo smotanovú posteľnú bielizeň. Pridajte kožušinové doplnky a číre biele záclony pre pohodlný, ale éterický dojem.

Sivohnedá s bielou v spálni Sivohnedá s bielou v spálni. Zdroj: pinterest.com

Biele skrinky v kuchyni alebo v kúpeľni dokonale vykompenzujú steny Taupe.


Taupe a červená alebo ružová

Ružová a sivohnedá nie je neobvyklá kombinácia. Spojenie červenej a sivohnedej je však o niečo menej bežné. Či už dávate prednosť ružovej alebo červenej, obidve farby budú vyzerať dobre pri stenách v Taupe odtieni. Takto ľahko vytvoríte príjemnú a útulnú atmosféru. Ružová a taupe pôsobia spolu sladko, ideálna kombinácia do dievčenskej izby alebo do kuchyne, v ktorej často a radi varíte či pečiete.

Sivohnedé a ružové obliečky na posteli Sivohnedá a ružová. Zdroj: pinterest.com

Taupe použitá s červenou farbou môže byť sofistikovanou kombináciou. Červená farba je žiarivá a výrazná, silná a zvodná. Červená si ľahko získava pozornosť. Je živá a vášnivá. Kombinujte túto dominantnú farbu s pokojným, neutrálnym Taupe a máte silný kontrast. Steny Taupe s červeným nábytkom vytvárajú vyváženú obývaciu izbu.

Sivohnedá v kombinácii s červenou Sivohnedá v kombinácii s červenou. Zdroj: pinterest.com

Keď sa snažíte zistiť, ktorá kombinácia farieb bude u vás najlepšie fungovať, musíte zvážiť viac než len farbu, ktorú pridávate. Musíte tiež premýšľať o samotných odtieňoch Taupe. Chladné varianty fungujú výborne v spálni, kúpeľni a v každej miestnosti, ktorú využívate na relax. Teplé varianty tejto jedinečnej farby sú príjemné a preto vynikajúce pre detské a obývacie izby. Avšak najlepším spôsobom, ako zistiť, akú teplotu Taupe použiť, je zvážiť, čo všetko bude v miestnosti. Zamyslite sa nad nábytkom, obrazmi a ďalšími doplnkami. Berte do úvahy rôzne farby, vzory a textúry, a podľa toho zvoľte farbu Taupe tak, aby ste dosiahli perfektnú zhodu.