Aká manželská posteľ bude pre vás tá pravá? Vyberajte s nami

Aká manželská posteľ bude pre vás tá pravá? Vyberajte s nami

Immanuel Kant, nemecký filozof, raz vyhlásil: „Proti trampotám života dal Boh človeku tri veci – nádej, spánok a smiech“. Nádej, že večer po náročnom dni si môžeme ľahnúť do postele a vystrieť svoje unavené telo. Spánok, aby sme počas noci nabrali silu do ďalších dní. A smiech? Ten príde po noci strávenej na kvalitnej posteli a kvalitnom matraci. Iba vtedy, keď sa cítime oddýchnutí, sa vieme úprimne radovať z maličkostí.

Viete, aká manželská posteľ je pre vás tá pravá? Predajcovia nábytku prichádzajú so širokou ponukou postelí v rôznych materiáloch, dizajnoch aj farbách. Pomôžeme vám vybrať si.

 

Dotyk prírody – drevené postele a postele z masívu

 

Na Slovensku je masív stále často vyhľadávaným materiálom na výrobu postelí. Je to tradícia, ktorú neprevalcovali ani modernejšie a lacnejšie materiály. Masívne drevo spĺňa všetky požiadavky na kvalitu a dizajn. Každá posteľ je originálna vďaka štruktúre a kresbe dreva. Môžete si zvoliť z prírodných odtieňov, prípadne dať posteľ namoriť na tmavšiu farbu či dokonca bielu, ktorá sa hodí do interiérov napríklad v provensálskom štýle. Bonusom, ktorý vám nedá nijaká iná posteľ, je charakteristická vôňa prírody, ktorá naplní vašu spálňu.

 

Medzi drevené postele sa radia aj finančne dostupnejšie typy. Vyrábajú sa z drevotriesky, na ktorej je nalisovaná fólia. Na trhu dnes nájdete jednofarebné fóliované postele, tiež v rôznych odtieňoch dreva. Ich výhodou je nižšia cena a pri odbornom spracovaní stále prvotriedna kvalita.

 

Drevená posteľ Lucas Posteľ Lucas z borovicového dreva v bielej farbe. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Výhody drevených postelí:

  • dizajn
  • prírodné drevo
  • odolnosť a stabilita
  • kvalitné prepracovanie, nevŕzgajú
  • sú najtrvácnejšie

 

Nevýhody drevených postelí:

  • väčšia hmotnosť
  • vyššia cena pri posteliach z masívu
  • náročnejšia údržba

 

Masívne a ostatné drevené postele sú vhodné napríklad do interiérov zariadených v rustikálnom, koloniálnom, vidieckom či provensálskom štýle.

 

Drevená posteľ Royal Posteľ Royal v prevedení sosna nordická a dub divoký. Zdroj: www.temponabytok.sk

Mäkké a maznavé čalúnené postele

 

Ak hľadáte niečo štýlovejšie a modernejšie, zalovte v mori čalúnených postelí. Vybrať si môžete z rôznych dizajnov, rozmerov, typov čalúnenia a farieb. Na konštrukciu postele sa využíva kvalitné drevo, to je potom čalúnené látkou alebo ekokožou. Týmto spôsobom sa zväčšila bezpečnosť– na čalúnenej posteli sotva nájdete ostrú hranu. Oveľa zriedkavejšie tak dochádza napríklad k úrazom detí. Súčasťou postelí je mohutné čalúnené čelo, ktoré poskytuje komfort pri čítaní knihy alebo sledovaní televízie. Čalúnené manželské postele sa zvyčajne predávajú spolu s roštom alebo roštovými doskami, matrac si dokúpite podľa vlastného výberu.

 

Čalúnená posteľ Carisa Čalúnená posteľ Carisa v bielej ekokoži. Zdroj: www.temponabytok.sk

Výhody čalúnených postelí:

  • štýlový dizajn
  • možnosť kombinovať rôzne drevo a čalúnenie
  • pevná konštrukcia
  • mäkké čelo postele
  • rôzne farby

 

Nevýhody čalúnených postelí:

  • náročnejšia údržba
  • v niektorých prípadoch problémy s vetraním matraca

 

Čalúnené postele sú vhodné napríklad do interiérov zariadených v škandinávskom, anglickom, minimalistickom alebo urbanistickom štýle.

 

Čalúnená posteľ Giovana Čalúnená posteľ Giovana s vysokým čelom. Zdroj: www.temponabytok.sk

Jednoduchosť a nadčasovosť kovových postelí

 

Na prvý pohľad sa vám môže zdať, že konštrukcia je slabá a labilná, nie je to však pravda. Dnes sa už využívajú také technológie, aby posteľ vydržala aj ten najväčší nápor. Kov je veľmi pevný a odolný materiál, preto na zabezpečenie dostatočnej stability stačia aj tenké kovové rúrky. Dizajnéri stále prichádzajú s novými návrhmi, predovšetkým konštrukcia týchto postelí je ozajstným skvostom. Kovovú posteľ si pre jej príťažlivý dizajn viete zamilovať na prvý pohľad, potom si už neviete predstaviť spať na inej posteli. Kov je často kombinovaný s drevom.

 

Kovová posteľ Magenta Kovová posteľ Magenta s roštom. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Výhody kovových postelí:

  • príťažlivý dizajn
  • možnosť kombinovať rôzny kov a drevo
  • pevná konštrukcia
  • vzdušnosť

 

Nevýhody kovových postelí:

  • často vŕzgajú
  • niekedy na pohľad jednoduchý dizajn

 

Kovové postele sú vhodné napríklad do interiérov zariadených v industriálnom, urbanistickom, minimalistickom či vidieckom štýle.

 

Kovová posteľ Mirela Kovová posteľ Mirela v prevedení jelša a strieborný kov. Zdroj: www.temponabytok.sk

Zopár ďalších faktorov, na ktoré je nutné myslieť pri kúpe postele

 

Pred kúpou postele si zodpovedzte niekoľko dôležitých otázok: Akú veľkú posteľ potrebujete? Budete kupovať aj rošty a matrace alebo použijete nejaké z predošlej postele? Je pre vás dôležité, aby posteľ bola na nožičkách, mala čelo aj úložný priestor?

 

Dĺžka lôžka by mala presahovať výšku človeka min. o 25 cm. Na šírku by to malo byť min. 90 cm na osobu, teda pri manželských posteliach odporúčame šírku 180 – 200 cm. Na trhu nájdete postele aj v atypických rozmeroch. Dôležité je, aby ste sa v nej cítili príjemne a ráno vstávali oddýchnutí.

 

Okrem klasických postelí na nožičkách máte možnosť zvoliť si medzi posteľami, ktoré stoja priamo na konštrukcii, a posteľami s úložným priestorom.

 

Ak rozmýšľate nad tým, či si k posteli zaobstarať dva matrace alebo jeden veľký, prvá a základná podmienka pre kúpu dvoch matracov je stredová lišta v konštrukcii postele. Overte si, či je podoprená nožičkami a dostatočne stabilná. Matrac s rozmerom 160 alebo 180 cm sa neodporúča pre ťažšiu manipuláciu s ním. Manželia potrebujú svoj vlastný priestor a toto platí aj o vlastnom matraci.

 

Posteľ s úložným priestorom Orea Čalúnená posteľ Orea s úložným priestorom v podobe šuplíkov. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Veríme, že ste v tomto článku našli odpovede na svoje otázky. V prvom rade majte na mysli pohodlie a kvalitný spánok, ktoré vám má posteľ zabezpečiť. Ujasnite si dizajnérsky štýl, v ktorom sa nesie zariadenie vašej domácnosti. Dizajn postele, materiál konštrukcie, čalúnenie aj rozmery – to všetko už ľahko prispôsobíte ponukám jednotlivých predajcov nábytku. Určite si vyberiete.