Aké sú termo poháre? Pripravte si teplý alebo studený nápoj

Aké sú termo poháre? Pripravte si teplý alebo studený nápoj

Aj vy patríte k tým, ktorí si bez obľúbenej kávy či čaju nevedia predstaviť deň? Ruku na srdce! Kedy sa nám podarí vypiť horúcu kávu či čaj správne teplý. Kým sa vymotáme z tých rôznych povinností, ktoré práve v tej chvíli nepočkajú, zrazu zistíme, že káva už dávno nie je káva, a že aj čaj chutí už akosi veľmi zvláštne. Aj my sme s týmto dlho bojovali. No my už dávno pripravujeme nápoj do termo pohárov. A vy?

Termo poháre Hotcool typ 2 na latte Termo poháre Hotcool typ 2

Z čoho sú vyrobené?

Tzv. dvojstenné termo poháre sú ručne vyrobené z borosilikátového skla. Sklo je fúkané. Borosilikátové sklo sa vyznačuje veľmi nízkym koeficientom rozťažnosti, čo znamená, že veľmi dobre reaguje na zmenu teploty. Borosilikátové sklo sa bežne používa v oblasti medicíny, v laboratoriách, aj v priemysle.

Termo poháre Hotcool typ 3 na čaj Termo poháre Hotcool typ 3

Dvojstenné

Poháre sú, laicky povedané, dvojstenné. V preklade to znamená, že pohár tvoria dve vrstvy borosilikátového skla, medzi ktorými je zachované vákuum. Práve toto vákuum má za následok, že pohár dlhú dobu udrží tú správnu teplotu nápoja. Niektorí sa mylne domnievajú, že poháre majú schopnosť nápoj prihrievať alebo, naopak, chladiť. To nie je pravda. Poháre sú navrhnuté tak, aby použitý materiál neprepúšťal teplo ani chlad a aby sa vákuum vysporiadalo s okamžitou teplotou nápoja.

Termo poháre Hotcool typ 4 na kávu Termo poháre Hotcool typ 4

Výnimočné vlastnosti termo pohárov

Vymenujme si niekoľko top vlastností termo pohárov:


- sú trvanlivé
- sú odolné voči zmenám teploty
- odolné voči škrabancom a mechanickému poškodeniu
- ľahké
- ľahko sa čistia
- udržiavajú teplotu nápoja
- studené nápoje dlho vydržia studené
- horúce nápoje nevychladnú
- teplota nápoja neprechádza na vonkajšiu stranu pohárov
- horúce nápoje nepopália dlaň
- studené nápoje vás na dlani nechladia
- Poháre sa nerosia
- Dokonale priehľadné
- Vhodné do umývačky riadu

 

Termo poháre Hotcool typ 3 na víno Termo poháre Hotcool typ 3

Na rôzne nápoje

Termo poháre majú podobu pohárov aj šálok. Sú určené na teplé aj studené nápoje. Väčšinou vám svojím tvarom napovedia, na čo sú určené. Drobné šálky s uškom na espresso, banité hrnčeky na capuccino, vysoké šálky na stopke na viedenskú kávu alebo vysoké poháre na caffe latté. Z teplých nápojov si môžete pripraviť aj frappé, punč alebo varené víno. Všetky šálky aj poháre môžete zároveň používať aj na studené až ľadové nápoje. Na džús, sódu, ľadový čaj, domácu limonádu, kokteily a drienky, na ľadovú drť, ale aj na správne vychladené pivo.

Termo poháre Hotcool typ 2 na vodu Termo poháre Hotcool typ 2

Poďme si pripraviť nejaké nápoje


Teplé nápoje:


Caffé latte

 

Café latté Café latté

Na prípravu nápoja potrebujeme:


* 1,5 dcl káva
* 1,5 dcl mlieko
* cukor

Uvarte si obľúbenú lahodnú kávu. Ohrejte mlieko. Prevarené mlieko nalejte do vyššieho pohára a po malých množstvách pridávajte kávu, dávajte pozor, aby sa nám mlieko s kávou nezmiešalo. Cca 50ml mlieka vyšľahajte s cukrom a na pripravenom nápoji urobte mliečnu čiapočku.


Latté macchiato

Latté macchiato Latté macchiato

Na prípravu nápoja potrebujeme:


* 0,5 cl espressa
*200 mlieko a mliečna pena

Napeňte si približne 200 ml teplého mlieka a nalejte ho do vysokého pohára. Nechajte ho trochu postáť, aby sa mlieko usadilo. Na vrchu by ste mali mať vrstvu vzdušnej peny. Pripravte si do iného pohára alebo konvičky espresso, prípadne ristretto. Do mlieka opatrne nalejte espresso tak, aby sa na pene vytvorila hnedá škvrna a káva ostala vo vrchnej časti nápoja, čo vytvorí efekt farebných vrstiev.


Pravé grécke frappé:

Frappé s ľadom Frappé s ľadom

Na prípravu nápoja potrebujeme:


*káva
*voda
*mlieko
*ľad
*cukor

Pravé grécke frappé:

Rozmixujte alebo v šejkri pretrepte instantnú kávu so studenou vodu. Ak máte chuť na frappé s mliekom, pridajte ho hneď na začiatku. Nalejte hotové frappé do vysokého pohára, pridajte slamku.

Caffé frappé na spôsob espressa:

Pripravte espresso zo svojej obľúbenej kávy, pridajte 150 ml mlieka, niekoľko kociek ľadu a cukor podľa chuti. Igrediencie pretrepte v šejkri alebo rozmixujte. Servírujte opäť vo vysokých pohároch a slamkou. Pre výraznejšiu chuť kávy môžete mlieko nahradiť ľadovú drťou.


Vianočný punč

Vianočný punč Vianočný punč

Na prípravu nápoja potrebujeme:


*500ml biele víno
*400ml voda
*100ml rum
150g cukru
*ovocie
*klinčeky
*škorica

Cukor nechajte skaramelizovať. Zalejte ho vodou, ktorú prevaríte. Pridajte biele víno, škoricu a klinčeky, ale u nevarte. Pridajte rum a šťavu z ovocia. Do pohára vložte nakrájané ovocie, škoricu, hrozienka a zalejte pripraveným punčom.


Studené nápoje:

Sex on the Beach

Sex on the beach Sex on the beach

Na prípravu nápoja potrebujeme:


*4 cl vodky
* 2 cl broskyňového likéru
* 6 cl pomarančového džúsu
* 6 cl brusnicového džúsu
* ľad

Vysoký pohár naplňte do dvoch tretín ľadom. Ingrediencie vložte do šejkra a dôkladne ich pretrepte. Nalejte nápoj do pohára s ľadom a vrch pohára ozdobte plátkom pomaranča.


Mojito

Mojito Mojito

Na prípravu nápoja potrebujeme:


*biely rum
*trstinový cukor
*limetka
*limetková šťava
*čerstvé lístky mäty
*sóda

Do vysokého pohára vytlačte šťavu z polovice limetky a pridajte trstinový cukor. Do polovice pohára nasypte ľadovú drť a na vrch dajte mätu. Len mierne roztlačíme lyžicou. Pohár doplňte ľadom až po okraj. Pridájte rum a premiešajte. Nakoniec zastriekajte trochou sódy a ozdobte vetvičkou mäty.


Osviežujúca uhorková limonáda

Uhorková limonáda Uhorková limonáda

Na prípravu nápoja potrebujeme:


*voda
*čerstvá uhorka
*ľad
*mäta

Nalejte vodu do džbána. Pridajte nakrájané uhorky, mätu alebo bylinky podľa chuti a ľad.


Melónové smoothie s medovkou

Melónové smoothie Melónové smoothie

Na prípravu nápoja potrebujeme:


*melón
* medovka
*voda

Ponorte medovku do vody. Nechajte odstáť 12 hodín, najlepšie cez noc. Na druhý deň zmixujte vodu s medovkou s nakrájaným melónom.