Aké sú trendy pre Vianoce 2019? Aj v znamení modrej

Aké sú trendy pre Vianoce 2019? Aj v znamení modrej


S rýchlo sa blížiacimi sviatkami je čas začať zamyslieť sa nad tým, ako najlepšie vyzdobiť náš domov. Stavíte skôr na farebnú schému v tradičnejších farbách, ako je zlatá, červená a zelená? Alebo si vyberiete modernejší vzhľad s jasnými a nezvyčajnými farbami? Pripomeňme si Vianoce minulého roka. Niesli sa v znamení ružovej, oranžovej, červenej aj smragodovo zelenej. Typické boli handmade ozdoby a rozprávkové postavičky. Aké budú Vianoce roka 2019?


Farby Vianoc 2019

Bronzové a medené tóny sú stále IN. Aj tento rok sa dopĺňajú horčicovými odtieňmi a odtieňmi hrdze. Vytvorte podmanivú vianočnú schému pomocou bohato nasýtených tónov šperkov. Smaragdovozelená, zafírová modrá, rubínová červená, ametystová fialová a citrónová žltá. Spojením týchto teplých odtieňov zjemnite luxusné slávnostné zdobenie. Tieto odtiene šperkov sa dobre párujú so zlatými alebo bronzovými dekoráciami.

Biela jednoducho patrí k Vianociam. Aj tento rok by mala byť súčasťou vašej vianočnej dekorácie. Zamerajte sa na výrazné biele plochy, experimentujte s rôznymi textúrami a materiálmi.

Biela, zlatá a strieborná Biela, zlatá a strieborná Vianočná výzdoba. Zdroj: pinterest.com

Hitom týchto vianočných sviatkov je modrá. Modrá si rýchlo osvojuje miesto v našich vianočných domovoch. Silná farba, ktorá dodáva domovu teplo a luxusný vzhľad. Od polnočnej modrej až po akvamarínovú, krásne dopĺňa tradičnú zlatú alebo striebornú.

Modré ozdoby Modrá na Vianoce 2019. Zdroj: pinterest.com

Čo ste možno nevedeli: Modrá farba sa často spája s Máriou, Ježišovou matkou. V stredoveku bolo modré farbivo a modrá farba drahšia ako zlato. Nosili by ju iba kráľovské rodiny a veľmi bohatí ľudia. Panna Mária býva na obrazoch často v modrých šatách, aby bolo zvýraznené, aká je dôležitá.


Tradičná zelená, červená a zlatá

Farby ovplyvňujú náš každodenný život. Určujú smer v móde aj interiérovom dizajne. Farebná paleta vianočných sviatkov sa mení každý rok. Mnoho domácnosti však ostáva verných tradičnej trojici: zelená, červená, zlatá. Prečo práve tieto tri farby a čo predstavujú?


Zelená

Stále zelené rastliny sa používajú už tisíce rokov na zdobenie a rozjasňovanie budov počas zimného obdobia. Tiež nám pripomínajú, že raz príde jar a že zima nebude trvať večne. Už starí Rimania si v anuári vymieňali stále zelené vetvičky ako prejav šťastia. V mnohých častiach Európy sa v stredoveku hrali tzv. rajské hry, často práve na Štedrý deň. Hry vychádzali z biblických príbehov. Raj zvyčajne zhmotňovala práve zelená borovica s červenými jablkami, ktoré boli k nej priviazané. V súčasnosti zeleň zastupujú vianočný stromček, ihličie, imelo a zelené girlandy.


Červená

Ako už bolo spomenuté vyššie, traduje sa, že jablká na rajskom strome boli krvovočervené. Červená je tiež farba bobúľ ozdobného keru cezmína, ktorá sa často používa do vianočných ozdôb. Červená predstavuje Ježišovu krv, keď zomrel na kríži. Červená je tiež farba biskupských plášťov. Rovnaký nosil aj sv. Mikuláš.


Zlato

Zlatá je farba slnka a svetla. Červené a zlaté sú farby ohňa, ktoré potrebujeme, aby nás udržali v teple. Zlato bolo tiež jedným z darčekov, ktoré priniesol dieťaťu Ježišovi jeden z mudrcov a tradične je to farba, ktorá sa používa na zobrazenie hviezdy, ktorú mudrci nasledovali.

Zlatá, červená a zelená Zlatá, červená a zelená. Zdroj: pinterest.com

Inšpirované prírodou

Aj Vianoce 2019 začleňujú prírodné prvky do svojej dizajnovej palety. Stále tu ostáva miesto pre trblietka a lesklé ozdoby, tieto sa však prelínajú so šiškami, vetvičkami a textúrami podobnými kôre pre moderný a príjemný vzhľad. Tento vzhľad dotvárajú ozdoby z prírodných materiálov, ktoré sa vešajú na strom, ako aj drevené svietniky a lucerny.

Vzory priťahujú záujem

Bodky, čiary a káro vám pomôžu dotvoriť jedinečnú vianočnú atmosféru. Tento trend dokážete začleniť do výzdoby menej expresívnym spôsobom, napríklad vankúše, sviečky, podnosy. Predstavte si však vzorkovaný obrus na jedálenskom stole alebo záves, bude to mať maximálny vplyv na váš trendový Vianočný domov.

Károvaný obrus na jedálenskom stole Károvaný obrus na stole. Zdroj: pinterest.com

Je to o svetlách

Sviečky a svetelné reťaze sú súčasťou každý Vianoc. Tento rok sa im prikladá výnimočná hodnota. Žiarovky nielen na stromčeku, ale aj na oknách, nad dverami, na terase či iba tak nad posteľou. Rôzne farebné sviečky rozostavte po celom byte, alebo vytvorte silné zoskupenie sviec.

Reťazové vianočné svetielka a sviečky Vianočné svetielka. Zdroj: pinterest.com

Vianočný čas je výnimočný. Práve v tieto dni vyhráva priateľstvo a láska. O chvíľu bude váš domov voňať vianočným pečivom. Vneste si vianočnú atmosféru do svojho príbytku aj pomocou týchto jednoduchých tipov na sviatočnú výzdobu.