Aké vlastnosti by mala mať dobrá manželská posteľ?

Aké vlastnosti by mala mať dobrá manželská posteľ?

Všade dobre, doma najlepšie. Ešte lepšie v teplej posteli. Keď je posteľ navyše kvalitná, praktická a moderná, a jednoducho spĺňa všetky vaše požiadavky, stane sa pre vás útočiskom a oázou pokoja. Počas noci v nej nazbierate energiu do ďalšieho dňa, v horúčkach sa o vás postará a pritúli vás, vo voľných chvíľach je to ideálne miesto na leňošenie. Dôvodov na kúpu novej postele je hneď niekoľko, veľa je aj rôznych druhov a vyhotovení, z ktorých môžete vyberať. Nevyznáte sa v širokej ponuke manželských postelí? Pomôžeme vám zorientovať sa. 

Veľkosť

Ak už máte matrac, je samozrejmé, že veľkosť postele prispôsobíte matracu. Najbežnejšie rozmery manželskej postele sú 160x200 cm alebo 180x200 cm. Najpredávanejšie sú práve spomínané väčšie varianty, ktoré zabezpečia maximálne pohodlie. Pre tie menšie sa rozhodnú tí, ktorých obmedzuje menší priestor v spálni. Treba však mať na pamäti, že tieto rozmery indikujú len rozmery matraca. Samotná posteľ, respektíve rám postele, je širší aj dlhší. Pri návrhu spálne treba teda počítať aj s priestorom navyše, napríklad na nočné stolíky, komodu alebo skrine.

 

Posteľ Torenzo Manželská posteľ Torenzo v bielej a čiernej ekokoži. Zdroj: temponabytok.sk

Materiál

Na trhu nájdete rôzne vyhotovenia, odtiene, aj materiál. Niet divu, že sa občas cítite nerozhodní. Čo sa týka materiálu, najobľúbenejšou voľbou je jednoznačne drevo. Drevená posteľ je synonymom dlhej životnosti a nadčasovosti. Drevené rámy postelí sa navyše ľahko udržiavajú. Prispôsobte rám celkovému vzhľadu spálne. Postele z masívu sú stabilné, a preto sú ideálne ako manželská posteľ. Okrem toho sa postele vyrábajú z laminovanej drevotriesky alebo z MDF

 

Posteľ Michigan Posteľ s úložným priestorom Michigan. Zdroj: temponabytok.sk

 

Ak hľadáte niečo štýlovejšie a modernejšie, zalovte v mori čalúnených postelí. Čalúnené manželské postele sa zvyčajne predávajú spolu s roštom alebo roštovými doskami, matrac si potom dokúpite podľa vlastného výberu. Čalúnené vysoké čelo bráni dotyku s chladnou stenou, a rovnako ho oceníte aj pri večernom čítaní knihy, kedy poslúži ako pohodlná mäkká opierka. Aj táto podoba postele si však vyžaduje stabilnú a pevnú konštrukciu, preto sa nedajte oklamať atraktívnym povrchom a informujte sa ohľadom materiálu konštrukcie.

 

Posteľ Xadra Manželská posteľ Xadra s čalúneným vysokým čelom. Zdroj: temponabytok.sk

 

Kovové postele majú tiež širokú škálu štýlov, často vychádzajúcich z minulých čias s obľúbenými viktoriánskymi a starožitnými rámami. Pre tých, ktorí chcú niečo moderné, sú na trhu súčasné kovové rámy s elegantným lešteným hliníkovým a chrómovaným rámom

 

Rošt a matrac

Kvalitný rošt je veľmi dôležitý na to, aby počas spánku zabezpečil vášmu telu správnu polohustabilné vetranie matraca, odparovanie vlhkosti a dlhú životnosť matracaKvalitné rošty, ktoré nevŕzgajú, vám zabezpečia príjemný spánok. Najlepšou voľbou sú flexibilné rošty vyrobené z pružných lamiel, ktoré sa dajú vložiť do akejkoľvek postele. V zásade platí pravidlo - čím viac lamiel, tým je rošt odolnejší a viac chráni matrac. Pokiaľ by sme teda chceli naozaj kvalitný rošt, mal by mať aspoň 26 lamiel. Keď vás bolí chrbát či nohy, odporúčame polohovateľné rošty. Polohu si môžete nastaviť nielen ručne, ale dokonca aj elektronicky. 

 

Polohovací rošt Twinflex Polohovací rošt Twinflex správne podoprie vašu chrbticu. Zdroj: temponabytok.sk

 

Ak rozmýšľate nad tým, či si k posteli zaobstarať dva menšie matrace alebo jeden veľký, prvá a základná podmienka pre kúpu dvoch matracov je stredová lišta v konštrukcii postele. Overte si, či je podopretá nožičkami a dostatočne stabilná. Matrac s rozmerom 160 alebo 180 cm sa neodporúča pre ťažšiu manipuláciu s nímManželia potrebujú svoj vlastný priestor, a toto platí aj o vlastnom matraci

 

Penový matrac Tempo 30 Sendivčový matrac Tempo 30. Zdroj: temponabytok.sk

Úložný priestor

Okrem farby a materiálu je mnoho ďalších faktorov, ktoré nás ovplyvňujú pri kúpe novej postele. Majitelia menších bytov trvajú na tom, aby súčasťou postele bol aj úložný priestor. Úložný priestor býva zvyčajnepod roštmi, no nájdeme tiež v podobe zásuviek a šuplíkov. Takto jednoducho získate ďalší priestor na odloženie čohokoľvek, čo by malo zostať v izbe, no zároveň skryté očiam. Uschovajte sem napríklad náhradné paplóny, posteľnú bielizeň, mimosezónne oblečenie, alebo aj stolové hry či knihy. 

 

Manželská posteľ Orea Posteľ Orea ponúka úložný priestor v podobe šuplíkov. Zdroj: temponabytok.sk

Pridané hodnoty moderných postelí

Pod pojmom „posteľ“ si väčšina z nás predstaví tradičné lôžko - drevené, čalúnené alebo kovové, s roštom, matracom a úložným priestorom. Dnešná moderná doba nás však ohuruje dizajnmi, ktoré robia z obyčajných postelí ultramoderné kúsky. Posteľ s vodným matracom, hotelová posteľ s niekoľko vrstvovým matracom, s nočnými stolíkmiktoré sú súčasťou postele. Úplným hitom sú postele so zabudovanými reproduktormi, na ktorých si môžete pustiť obľúbenú hudbu a spríjemniť tak chvíle oddychu. Ľahko ich prepojíte s mobilom pomocou bluetooth.

 

Manželská posteľ Fabala Posteľ Fabala so zabudovanými reproduktormi, to už je niečo! Zdroj: temponabytok.sk

 

Ďalšou top vychytávkou sú RGB led pásiky, ktoré ponúkajú osvetlenie navodzujúce romantickú atmosféru. Funkcia RGB umožňuje zmenu farby v určitých časových intervaloch.

 

Manželská posteľ Pascale Posteľ Pascale patrí medzi postele so zabudovaným podsvietením. Zdroj: temponabytok.sk

 

Klasická alebo moderná. Nech sa rozhodnete pre ktorúkoľvek, majte na pamäti v prvom rade svoje pohodlie a zdravý spánok. Niekedy praktické vlastnosti postele sú oveľa dôležitejšie a hodnotnejšie než samotný dizajn.