Ako bezpečne a funkčne zariadiť domácu práčovňu?

Ako bezpečne a funkčne zariadiť domácu práčovňu?

 

Novodobé plány moderného domu počítajú už aj s práčovňou. Kým práčky a sušičky boli donedávna súčasťou kúpeľne, ako tomu je naďalej v panelákových bytoch, dom poskytuje priestor pre samostatnú miestnosť určenú na pranie, sušenie, žehlenie a ďalšie činnosti. Tento priestor by mal byť využitý čo najpraktickejšie a najúčinnejšie. Čo by nemalo v práčovní chýbať? Ako si uľahčiť a spríjemniť prácu? Zisťovali sme za vás.

 

 

 

 

9 vecí, ktoré by nemali chýbať vo vašej práčovni

 

 

 

 

1. Práčka

 

Najdôležitejším nástrojom v práčovni je práčka. Aj keď je dnes k dispozícii veľa vynikajúcich strojov s niekoľkými nastaveniami, vyberajte práčku tak, aby sa bez obmedzení zmestila do vašej práčovne a poradila si s množstvom bielizne, ktorú vaša rodina vyprodukuje. Zvyknite si na pravidelnú údržbu, čistenie práčky a odstránenie zápachu, predlžuje sa tým jej životnosť. Uľahčite si vkladanie a vyberanie oblečenia z práčky tak, že ju postavíte na vyvýšenú pevnú platformu.

Práčka v práčovni s košmi Práčka v práčovni

2. Sušička

Iba o niečo menej dôležitá a používaná v práčovni je sušička bielizne. Aj keď veľa ľudí uprednostňuje prirodzené sušenie bielizne na čerstvom vzduchu, niet pochýb o výhodách, ktoré poskytuje automatická sušička bielizne. Udržujte sušičku čistú, kontrolujte bubon, aby ste sa ubezpečili, že tam nie sú žiadne nečistoty alebo škvrny.

Biela práčka a antikorová sušička Práčka a sušička

3. Zábrana proti zapadnutiu bielizne

Koľkokrát sa vám stalo, že pri triedení bielizne vám ponožky zapadli za práčku alebo sušičku? Ich povrch si často zamieňame za pracovný priestor, preto nie je takéto zapadnutie bielizne nezvyčajné. Zadovážte si plastovú zábranu, ktorá sa pripevní z troch strán po obvode vrchnej dosky práčky. Prípadne nad práčku zaveste policu, ktorá vám poslúži aj ako odkladacia plocha.

Drevená polica nad práčku Bariéra na práčku

 

 

 

4. Stojan na sušenie

 

Sušiak na bielizeň by nemal v práčovni chýbať, aj keď používate sušičku. Je to jednoduchý spôsob, ako vysušiť mokré oblečenie či bielizeň. Niektoré typy textílií alebo typy oblečenia nie sú vhodné na sušenie v sušičke. Keď kupujete stojan, oboznámte sa s jeho vlastnosťami. Mala by vás zaujímať jeho maximálna nosnosť, ako aj materiál a funkčnosť. Niektoré stojany sú multifunkčné, poskytujú priestor na zavesenie menších aj väčších kúskov oblečenia.

Biely sušiak na bielizeň Denal Sušiak Denal

5. Žehliaca doska

Ak vo vašej práčovni ostal priestor na žehliacu dosku, zadovážte si pevnú, ktorú nebudete musieť vždy po použití odkladať. Žehliaca doska s úložným priestorom zastúpi multifunkčný nábytok. Šuplíky alebo vysúvacie košíky vám poskytnú priestor na odloženie drobností. Do menšej práčovne je vhodná vysúvacia doska, ktorá sa v prípade potreby zasunie do skrinky. Ak nemáte priestor na žehliacu dosku, stavte na prikrývku na žehlenie. Takáto tepelne odolná čalúnená prikrývka sa vystrie na povrch práčky alebo sušičky, a tak sa z nich stane dočasná žehliaca doska.

Sklápacia žehliaca doska Bond hnedá Žehliaca doska Bond

6. Kôš na bielizeň

Aby ste udržali v práčovni poriadok, nesmie tam chýbať kôš na bielizeň. Na trhu sú rôzne typy a prevedenia, kôš tak ľahko prispôsobíte ostatnému zariadeniu v práčovni. Ak vám to priestor v práčovni dovolí, umiestnite vedľa seba kôš na farebné textílie a kôš na biele oblečenie. Naučte triediť oblečenie aj zvyšok svojej rodiny, ušetrí vám to čas. Dostupné sú aj skladacie koše, ktoré vytiahnete iba v prípade potreby. Keď ich nepotrebujete, viete ich zložiť a zasunúť napríklad medzi práčku a skriňu, za skrinku alebo na policu do nej. Ak trváte na tom, aby kôš nebol viditeľný, je tu pre vás kúpeľňová skrinka, ktorej súčasťou je kôš na bielizeň.

Skriny Natali dub sonoma Kúpeľňový nábytok Natali dub sonoma

7. Nábytok s množstvom úložného priestoru

Pracie a čistiace prostriedky, nástroje na udržanie čistoty v práčovni a v celom dome, malé elektrické prístroje, po čase sa pristihneme, ako do práčovne odnášame všetko, pre čo v iných izbách nie je miesto. Vybavte preto svoju práčovňu multifunkčným nábytok s dostatkom úložného priestoru. Zamerajte sa na nábytok, ktorý je vhodný napríklad do kúpeľní. Mal by mať takú povrchovú úpravu, ktorá by bola odolná voči vlhku a teplote.

Nábytok Galena biela Kúpeľňový nábytok Galena biela

8. Drez a vaňa

Ťažko by sme hľadali práčovňu bez umývadla. Umývadlo môže stáť samostatne alebo môže byť súčasťou nábytku do práčovne. Umývadlo je praktické na odstraňovanie škvŕn, umývanie rúk a udržiavanie čistoty v práčovni. Často v práčovni nájdeme aj vaňu. Okrem iného dobre poslúži na kúpanie domácich maznáčikov. Výhodou je, ak je do práčovne vstup priamo zvonka, prípadne z garáže, kým váš ufúľaný miláčik vstúpi do domu, prejde rýchlou očistou.

Hnedý pes v bielej vani Vaňa pre domácich maznáčikov dopráčovne

9. Podlahový odtok

Aj v prípade, že máte v práčovni špeciálne miesto na odkvapkávanie bielizne, odporúčame podlahový odtok. Nielenže uľahčuje každodenné čistenie, ale tiež môže zabrániť vážnemu poškodeniu či už podlahy alebo nábytku, ak by došlo k pretečeniu práčky.

Práčovňa v dome Práčovňa s hnedým nábytkom a podlahou

Zásady bezpečnosti

Práčovňa je jedna z mála miestností, v ktorých je dôležitá maximálna opatrnosť a bezpečnosť. Tu je niekoľko rád, ktorý by ste mali brať za samozrejmosť:

  1. Pravidelne kontrolujte stav práčky, sušičky, filtrov a hadíc
  2. Dvere práčky a sušičky vždy po použití uzatvorte a uzamknite
  3. Udržujte čistiace prostriedky mimo dosah detí
  4. Čistiace a pracie prostriedky skladujte uzatvorené, nádoby starostlivo a viditeľne označte
  5. V práčovni udržujte poriadok. Dlážka musí byť suchá, aby sa predišlo úrazom