Ako na čisté pohovky? Zbavte sa škvŕn každého druhu

Ako na čisté pohovky? Zbavte sa škvŕn každého druhu

Každého už iste zaskočila nečakaná škvrna na novej sedačke. Po divokej párty zostal na pohovke fľak od červeného vína, váš domáci maznáčik zanecháva na pohovke chlpy alebo len máte malé deti, ktoré neobsedia. Ako si účinne poradiť so škvrnami toho najrôznejšieho druhu?

 

O rôznych metódach čistenia sedačiek sa už popísalo mnoho článkov. Aj napriek tomu sa naši zákazníci na nás, ako na predajcu nábytku, často obracajú so žiadosťou o radu. Niekoľko ich nájdete aj v tomto článku.

Práve vďaka zlému zaobchádzaniu pohovka rýchlo stratí farbu, tvar aj vôňu. Dlhodobou nedostatočnou starostlivosťou o dominantu vašej obývačky ľahko znížite jej hodnotu a účelnosť.

Zhrnúť spôsoby čistenia nechcených škvŕn by bolo veľmi jednoduché. Rovnako však aj veľmi neprofesionálne. Treba rozlišovať medzi jednotlivými povrchmi sedačiek. Taktiež platí, že nie je škvrna ako škvrna!

 

Látkové sedačky

Sedačka Tiger U Sedačka v tvare U Tiger v kombinácii biela a sivá. Zdroj: temponabytok.sk

 

Drobné smietky, prach aj chlpy vašich domácich maznáčikov odstránite pomocou kefy na šaty.

Na väčšiu nečistotu stačí vysávač. Treba si pomôcť nadstavcami na čalúnený nábytok. Nastavte vysávač na nižšie otáčky, aby sa uvoľnené vlákna pod silným tlakom z textílie nevyťahovali.

Textilné čalúnenie môžete vyprášiť pracháčom. Na pohovku položte dobre vyžmýkanú veľkú bielu handru namočenú v čistej vode. Údery pracháčom spôsobia, že sa prach ľahko zachytí do handry.

V poslednej dobe je obľúbený aj penový čistič priamo na látkové pohovky. Stačí ho nastriekať na povrch sedačky, nechať chvíľu pôsobiť, a potom zotrieť vlhkou handrou.

Škvrny pomôže zlikvidovať aj mydlová voda. Vlhkou handričkou trieme znečistené miesto, nie však silno, aby sme nepoškodili textíliu. Napokon na vysatie vlhkosti použijeme suchú bavlnenú handričku.

Silnejší roztok mydla alebo saponátu si zas poradí s mastnými škvrnami.

Na oživenie farby odporúčame pretrieť gauč handrou, ktorú namočíte do vody s trochou octu.

Sedačka z ekokože

Sedačka Biter U. Sedačka v ekokoži Biter U, biela farba. Zdroj: temponabytok.sk

 

Dôležitou zásadou je nepoužívať žiadne chemické prostriedky ani prípravky určené na pravú kožu a už vôbec nie rezné kefy.

Na základnú starostlivosť postačí handrička namočená v čistej vode alebo v slabom roztoku mydla s neutrálnym pH, poriadne ju vyžmýkajte.

Ekokožu môžete pravidelne ošetrovať aj sprejom, ktorý je špeciálne určený na tento materiál.

Vďačným pomocníkom sú detské vlhčené utierky s neutrálnym pH , ktorými nečistotu či rozliatu tekutinu ľahko zotriete.

Škvrny od tekutín rýchlo vysajte papierovou kuchynskou utierkou, a potom vyčistite vlhkou handrou.

Kožené sedačky

 

Kožená sedačka Laredo Kožená sedačka Laredo v hnedočervenej farbe. Zdroj: temponabytok.sk

 

Odstraňovanie drobných škvŕn je celkom jednoduché. Stačí vám na to vlhká handrička. Pomôcť vám môžu aj detské vlhčené utierky alebo špeciálne čistiace prípravky na kožu.

Koženú sedačku z hladkej kože vyčistite čistou bielou handrou potretou mydlom. Škvrny vytierajte, snažte sa ich nerozmazať naširoko. Keď koža vyschne, ošetrite ju špeciálnym olejom na prírodnú hladkú kožu alebo jemným, neagresívnym krémom, ako je napríklad nám všetkám známa Indulona. Krém vtierajte svetlou čistou bavlnenou handričkou do povrchu sedačky. Nechajte ho dobre vsiaknuť – najlepšie cez noc a sedačku niekoľko hodín nepoužívajte.

Staršie kusy koženého nábytku ošetrujte olejom alebo krémom niekoľkokrát za sebou. Po každom zaschnutí ich zbytky dobre vytrite.

Čalúnenia z brúsenej kože však nikdy neošetrujte týmto spôsobom! Škvrny môžete odstrániť špeciálnou gumou, ktorú môžete kúpiť v predajniach obuvi. Ak chcete zlepšiť vzhľad jej povrchu, jednoducho ho prekefujte jemnou kefkou.

Dôležité je vedieť, že koženú sedačku by ste mali minimálne dvakrát ročne nastriekať impregnačným prípravkom.

Vyskúšajte aj mix octu a ľanového oleja v pomere 1 : 1. Tento recept ľahko si poradí s akoukoľvek nečistotou koženej sedačky.

 

Ako si poradiť so škvrnami?

Škvrny na sedačke Rady, ako správne vyčistiť škvrny na sedačke.

 

Žuvačka:

Postačí obyčajný ľad. Znečistené miesto poriadne schlaďte pritlačením ľadovej kocky. Potom žuvačku zoškrabnite nechtom. Na záver potrite liehom.

Červené víno:

Poliate miesto ihneď posypte soľou. Pohltí vlhkosť a čiastočne aj červenú farbu. Vzápätí použite minerálku, ktorá uvoľní špinu z jednotlivých vláken. Prebytočnú tekutinu odsajte papierovou utierkou.

Krv:

Na fľak od čerstvej krvi rozhodne použite studenú mydlovú vodu. Pri zaschnutých škvrnách môžete aplikovať citrónový roztok, ktorý pripravíte z lyžičky citrónovej šťavy a zo 100 ml vody. Votrite ho bielou handrou do škvrny.

Káva:

Ak je škvrna od kávy čerstvá, môžete ju najskôr posypať soľou a pomaly ju vytrieť roztokom saponátu s vodou.

Kakao:

Škvrny od kakaa je lepšie navlhčiť, potom pretrieť neriedeným saponátom a nakoniec vyčistiť kefou namočenou v saponátovom roztoku.

Pivo:

Pripravte si teplý roztok pracieho prostriedku, čistú handričku a škvrnu jednoducho vyumývajte, kým sa zo sedačky celkom nestratí. Nechajte poriadne vyschnúť.

Fľaky od atramentu alebo pera:

Odstráňte pomocou laku na vlasy a dočistite mydlovou vodou.

Mastné škvrny:

Na mastné škvrny použite ocot alebo alkohol.

Blato:

Najlepšie vyčistite po dokonalom zaschnutí a to vykefovaním kefou na tkaniny. Takéto škvrny môžete aj jednoducho vyčistiť mydlovou vodou.

„Suché“ škvrny a nečistoty:

Prach, popol alebo púder jednoducho povysávajte vysávačom s nadstavcom s kefkou. Pri takýchto suchých škvrnách však nesmiete používať vodu!

Ako sa zbaviť zápachu sedačky?

Jedlá sóda odstráni zápach a dezinfikuje povrch. Dôležité je ju na konci dobre odstrániť zo sedačky. Použite na to vysávač.

Čistiť sedačku handričkou Ako vyčistiť zápach zo sedačky. Zdroj: pinterest.com

 

Na bežnú starostlivosť o sedačku si vystačíte aj sami. S jednoduchými škvrnami si takisto hravo poradíte. Pri väčšom znečistení však odporúčame využiť služby odborníkov, ktorí sa venujú čisteniu profesionálne a na vysokej úrovni.