Ako priniesť do domu kúsok Francúzska? Spoznajte provensálsky štýl

Ako priniesť do domu kúsok Francúzska? Spoznajte provensálsky štýl

Provensálsky štýl k nám prišiel z Francúzska. Jeho história siaha až do prelomu 18. a 19. storočia, kedy si obyčajný ľud v chudobnejších častiach tejto európskej veľmoci vytvoril vlastný vidiecky štýl. Chcete vedieť, čo je pre tento štýl typické a ako si ho vytvoriť aj u vás doma? Čítajte ďalej.

Juhovýchodná časť Francúzska Provensálsko je spájaná so slnkom, vinicami, levanduľou a olivovníkmi. Pre zariaďovanie interiérov v tomto štýle je charakteristické tvrdé drevo, rustikálne línie, terakota, jemné tkaniny a starožitný nábytok.

 

Provensálska kuchyňa s kvetmi Kuchyňa v štýle Provance. Zdroj: pinterest.com Kuchyňa v štýle Provance Kuchyňa s francúzskym nádychom. Zdroj: pinterest.com

Biela farba na stenách hotové faux pas

 

Pre provensálsky štýl sú typické svieže a pestré farby kvetín. Uprednostnite svetlé jemné farby, ktoré do vašej izby vnesú svetlo a vzdušnosť. Pouvažujte nad odtieňmi zelenej a červenej, žltej a horčicovej, levanduľovej a blankytne modrej. Nebojte sa kvetinových vzorov. Budete prekvapení, čo s priestorom urobia ​tapety so štylizovaným kvetinovým vzorom. Za zmienku stojí, že biela farba na stenách je doslova nežiadúca. Jej použitie sa rovná istému faux pas. Môže sa však použiť slonovinová farba.

 

Nábytok do kuchyne alebo obývačky Tiffy Sektorový nábytok Tiffy s patinou. www.temponabytok.sk

Nábytok s patinovým nádychom

 

Drevo má na sebe biely, niekedy svetlučký tyrkysovo-modrý náter a ten môže byť aj mierne ošúchaný. ​Patina je typická pre provensálsky štýl. Vytvára dojem opotrebovaného nábytku a doplnkov. Táto dekoratívna úprava sa ​väčšinou uplatňuje na skrine, vitríny a stoly a​ tiež na doplnky, ako sú stolné lampičky, rámy obrazov a podobne. Ak ste sa rozhodli pre provensálsky štýl, no nie ste zástancom opotrebovaného patinového vzhľadu, voľte nábytok s bielou lazúrou.

 

Sektorový nábytok Royal Sektorový nábytok vo francúzskom štýle Royal. Zdroj: www.temponabytok.sk

Podlaha v provensálskom štýle je vytvorená buď z dreva, alebo z terakotových dlaždíc.​ Dlaždičkami sa môže vyzdobiť aj časť kuchynskej steny. Používajú sa výsostne prírodné materiály. Niektoré steny môžete obložiť kameňom, čo je odkaz na pôvodné domčeky z francúzskeho vidieka.

 

Všetko prepojte vhodnými dekoráciami

 

Provensálsky štýl ponúka priestor na kreativitu. Čo sa dekorácií týka, nie je nijako zvlášť vyhradený. Prevládajú ​kvetinové vzory,​​ veľmi dobre však pôsobia aj pruhy a ​motívy z vidieckeho prostredia.​​ Nezabudnite na závesy, obrusy a prikrývky. Vhodne zvolená textília zútulní aj inakchladný priestor. Drevo kombinujte s kovom. Kovové svietidlá s patinou vnesú do priestoru iný rozmer. Nezabúdajte na sviečky a zrkadlá. Dolaďte priestor rôznymi starožitnosťami. Typickým kvetom je levanduľa, slnečnica a hortenzia. Nielen čerstvé, ale aj sušené kvety splnia svoju úlohu. Zaobstarajte si tiež kohúta z keramiky alebo kameňa, ktorý je symbolom Francúzska.

 

Terasa so sedačkou vo Francúzsku. Francúzsko je typické svojimi dekoráciami. zdroj: pinterest.com

Výhodou tohto štýlu je najmä to, že pôsobí nadčasovo. Nestane sa teda, že by izby o niekoľko rokov pôsobili nemoderne. Ak raz nasadíte tento trend, stačí už potom riešiť iba nejaké doplnky a vylepšovať výsledný štýl. Provensálsky štýl sa okrem iného vyznačuje starožitnosťami, čiže čím dlhšie budete nábytok mať, tým viac bude vyhovovať hlavnej myšlienke.