Ako pripraviť záhradný nábytok na novú sezónu? Privítajte leto vo veľkom štýle

Ako pripraviť záhradný nábytok na novú sezónu? Privítajte leto vo veľkom štýle


Jar prišla potichúčky,
zazelenali sa polia, lúčky.
Vybehnime do záhrady aj na terasu,
užívajme si tú krásu,
vyberajme stoly, kreslá,
riaďme sa podľa hesla:
Leto je tu!

Tešíte sa? My áno! Máme za sebou zimou, aj keď oveľa miernejšiu ako v posledných rokoch. Nikomu však neprospievajú krátke dni a dlhé noci, studený vietor a všade naokolo zachmúrené tváre. Svitá však na lepšie časy. Máme tu jar, a čoskoro príde leto. Vybehnite do garáže či do záhrady, zhoďte so svojho záhradného nábytku ochranné plachty a pripravte ho na novú sezónu. Pýtate sa, čo robiť s nábytkom pred novou letnou sezónou? Prinášame krátkeho sprievodcu, ktorý vám pomôže vrátiť nábytku zašlú slávu.

Drevený záhradný nábytok na záhrade Záhradný nábytok na záhrade

Opatrne s presunom nábytku

Možno ide len o metre od miesta, kde ste nábytok uložili na zimu, k vášmu altánku či terase. Aj tento krátky úsek dokáže byť častokrát zradný. Jar je ešte mladá, uplakaná, na tráve sa často drží prízemný mráz. Ak musíte prejsť po trávniku, najprv si overte, či tráva nie je mokrá, čím vzniká väčšie riziko úrazu. Majte na pamäti, že pri presúvaní ťažších kusov by ste mali mať pomocníka. Vopred si dohodnite techniku práce, predídete tak možnému nešťastiu. Na premiestnenie príliš ťažkého nábytku použite vozík. Zvláštnu pozornosť venujte sklenému nábytku.

Záhradný set 1 + 4 Toven Záhradný set Toven

Umyť, oprášiť, očistiť

Aj keď ste mali nábytok starostlivo prikrytý plachtou, budete sa musieť popasovať s prachom, s drobným znečistením či s hrdzou. Rozložte si nábytok na terase tak, aby ste sa k nemu pohodlne dostali, tak, aby ste mali ľahký prístup ku všetkým zákutiam. Nie je totiž dôležitá iba čelná strana nábytku, ale aj všetky záhyby, spodné časti, konštrukcia.

Záhradný set GETON 1+4 Záhradný set Geton

 

Začnite zotretím prachu. Použite na to vlhkú handričku, najlepšie z mikrovlákna, aby ste drsnejšou tkaninou nepoškodili povrch. S väčším znečistením si poradí mydlová voda. Dbajte o to, aby ste nábytok príliš nepremočili, predovšetkým ratan a masív. Nábytok nechajte na slnku poriadne vyschnúť. Medzitým sa zamerajte na čalúnenie. Skontrolujte vankúše, výplň podušiek. Navlečte na ne vypraté voňavé obliečky, ktoré ste z nich pred zimou stiahli. Ak ste tak neurobili, poriadne skontrolujte centimeter po centimetri. Ak narazíte na čo i len malý fliačik, šup s obliečkami do práčky. Čo je roztrhané, zašite. Ak poduškám chýbajú šnúrky na pripevnenie ku kreslu, prišite ich. Pokiaľ je čalúnenie po zime v stave, že by ste naň neuložili ani svojho domáceho maznáčika, von s ním. Radšej si zadovážte nové.

 

Záhradný ratanový set Menibor, piesková Záhradný ratanový set Menibor

Pozrite sa bližšie na skrutky

Skontrolovať treba aj spojovací materiál. Skrutky pritiahnite. Tie, ktoré neplnia svoj účel, vymeňte. Pridajte tesnenie. Neobíďte ani pružiny, krytky na spodnej časti nôh a pod. Aj samotná konštrukcia si zaslúži vašu pozornosť. S hrdzou si ľahko poradíte prostriedkami určenými na odstránenie hrdze. Drevený nábytok naolejujte. Ak je to nevyhnutné, dožičte mu nový náter farby.

Kovová lavička Etelia, čierna Kovová lavička Etelia

Pripravte na sezónu aj svoj altánok či terasu

Nestačí dať do poriadku a vyčistiť iba záhradný nábytok. Predstavte si tú pohromu: pozvete na návštevu svojich priateľov, zavediete ich na terasu, aby ste si spolu užili teplé letné dni. Potom si to všimnete. Špinavá podlaha, hlina, blato, zapadnuté hnijúce lístie, pavučiny, prach a mastné fľaky. Na očistenie altánku a terasy by ste sa mali zamerať ešte pred tým, ako vyberiete záhradný nábytok z garáže. Použite hadicu a miernejším prúdom vody spláchnite podlahu. Na väčšie znečistenia použite kefu a mydlovú vodu. Mydlovou vodou umyte aj zábradlie a nosnú konštrukciu.

Vyčistite terasu čistou vodou Vyčistite terasu vodou

Ak plánujete záhradný nábytok umiestniť na voľné priestranstvo v záhrade, aj túto časť „divokej“ prírody pripravte na sezónu. Pokoste trávnik, odstavte burinu, ostrihajte kríky a živé ploty, dajte si záležať na kvetinových záhonoch.

Upravuje sa zelený okrasný krík v záhrade Zastrihnite okrasné kríky a rastliny

Dožičte si nové kúsky

Možno sa už niekoľko sezón pohrávate s myšlienkou, že by ste najradšej starý záhradný nábytok vymenili za nový. No keďže to nie je malá investícia, práve finančné limity vám bránia v takomto odvážnom kroku. Nič vám však nebráni v tom, aby ste si zadovážili nejaké nové kúsky. Čo poviete na nové záhradné kreslo? Alebo lehátko, na ktorom si dokonale oddýchnete? Určite vás poteší aj závesná sieť či hojdacie kreslo.

Čierne lehátko Atreo na balkóne Lehátko Atreo