Ako sa starať o kožený nábytok? Takto mu predĺžite životnosť

Ako sa starať o kožený nábytok? Takto mu predĺžite životnosť

Elegantný vzhľad, skvelý pre alergikov, dlhá životnosť, ktorá pri vhodnej starostlivosti dokáže očarujúco vyzerať aj po 15 rokoch. To sú hlavné výhody koženého nábytku. Aby však vaša kožená sedačka či kreslo vydržalo aj po rokoch vo forme, mali by ste splniť zásadnú podmienku: doprajte mu správnu starostlivosť. Kam umiestniť kožený nábytok? Ako sa oň starať? A čomu sa vyhnúť, aby ste koženému nábytku predĺžili životnosť? Vyskúšajte naše tipy, ktoré platia rovnako pre ekologickú i pravú kožu. 

kožený nábytok pohovka

 

Kam kožený nábytok umiestniť 

S predĺžením životnosti koženému nábytku môžete začať už pri jeho dovezení domov. Kam ho umiestniť? Tu platí niekoľko základných pravidiel. Prvým z nich je – kožený nábytok nikdy neumiestňujte v blízkosti tepelného zdroja: radiátora, pece, kachlí alebo krbu. Teplo kožu – pravú i ekologickú – vysušuje, a tak sa na koženej sedačke či kresle môžu veľmi rýchlo objaviť prvé praskliny. 

Pri umiestnení koženého nábytku by ste mali tiež myslieť na slnečné lúče. Skúste sedačku, taburet alebo kreslo umiestniť tak, aby bolo v kontakte so slnečnými lúčmi počas dňa, čo najmenej. Čo ak na nábytok svieti slnko pár hodín? Koža to zvládne. V prípade, že by kožený nábytok bol v kontakte so slnečnými lúčmi počas celého dňa, životnosť sa výrazne skracuje. Myslite tiež na to, že rovnako ako teplo, koži nevyhovuje ani vysoká vlhkosť. 

 

Kožený nábytok - kožené kreslá

 

Ako sa o kožený nábytok starať 

Skvelou správou je, že kožený nábytok je pomerne nenáročný na údržbu. Samozrejme, ak ste mu našli vhodné miesto. Akú starostlivosť si vyžaduje? Keď upratujete, kožený nábytok povysávajte. Aby ste povrch nepoškodili, použite hubicu s jemnými štetinami. Tie zabránia tomu, aby ste kožený nábytok poškrabali či inak poškodili. 

Po zbavení pohovky, kresla či stoličky hrubšej vrstvy prachu, siahnite po vlhkej handričke. Najlepšou voľbou sú handričky z mikrovlákna. Dbajte však na to, aby nebola príliš mokrá, stačí iba jemne vlhká s kvapkou šetrného čistiaceho prostriedku. Pokojne bežného mydla. Tip môže znieť: nepoužívajte na umývanie koženého nábytku nič, čím by ste si neumyli svoju pokožku. Hotovo? Potom máte hlavnú starostlivosť o kožený nábytok za sebou. 

Predĺžiť životnosť a dodať svieži vzhľad koženému nábytku pomôže tiež raz či dvakrát ročne siahnuť po špeciálnych prostriedkoch na kožu. Na trhu existuje množstvo šetrných a často i na prírodnej báze založených impregnačných prípravkov, balzamov, krémov, rozprašovačov. Odporúčame vyberať z tejto ponuky.

Pred ich použitím si však vždy vyskúšajte na zadnej strane koženého kresla, ako materiál reaguje na  prípravok. Tieto prostriedky dokážu kožený nábytok zbaviť škvŕn, vytvoriť ochranný filter či dodať im lesk. Jednoducho: predĺžiť ich životnosť a svieži vzhľad.

 

Kožený nábytok - domáca pohoda

 

Na, čo myslieť pri starostlivosti o kožený nábytok? 

Častou príčinou poškodenia koženého nábytku sú domáci miláčikovia. Mačka brúsiaca si pazúre na gauči, pes, ktorý pri vyskakovaní oškrie povrch sedačky labami. Poznáme dve účinné riešenia. Jedným z nich je prikrytie koženého nábytku dekou, druhým zas preučenie domáceho zvieraťa na svoj vlastný pelech. Je na vás, ktoré si vyberiete. 

Aké nástrahy môžu ešte čakať na váš kožený nábytok? Napríklad vyliaty pohár vody či vína. Situácia, ktorá si vyžaduje okamžitý zásah. Nejde však o nič komplikované, čistá handrička, ktorá dobre saje, urobí väčšinu roboty. Potom obliate miesto už len doleštite handričkou z mikrovlákna. Odporúčame tiež byť obozretný pri tom, v akom oblečení si na koženú pohovku sadáte. Najmä džínsy dokážu zanechať na koži lesklé modré či čierne fľaky, ktoré sa ťažko odstraňujú. Ak si dáte na toto pozor, kožený nábytok vám bude robiť radosť u vás doma dlhé roky.

Hľadáte kožené kreslo, koženú sedačku, kožený taburet či dokonca kožený koberec? Nájdete ich na kondela.sk