Ako si vybrať správne kancelárske kreslo, aby ste predišli bolestiam chrbta?

Ako si vybrať správne kancelárske kreslo, aby ste predišli bolestiam chrbta?


Práca v kancelárii si zvyčajne vyžaduje veľa času, ktorý strávite sedením v kancelárskej stoličke. Každodenné sedenie pri pracovnom stole zvyšuje záťaž na chrbticu. Aj preto je veľmi dôležité mať kancelársku stoličku, ktorá je ergonomická a podporuje správne držanie tela. Kancelárske kreslá bývajú súčasťou detských a študentských izieb. Viete, čo všetko by mala spĺňať správna stolička, aby sedenie v nej bolo čo možno najzdravšie?


Dnešný trh ponúka množstvo rôznych typov stoličiek. Skôr, ako sa začnete obzerať po modernom kresle v originálnom dizajne, uvedomte si, že oveľa dôležitejšie sú funkcie, ktoré stolička ponúka.

Nastaviteľná výška sedu

Mali by ste byť schopní prispôsobiť výšku kancelárskej stoličky svojej vlastnej výške. Pre optimálne pohodlie by ste mali sedieť tak, aby boli vaše stehná horizontálne k podlahe, kolená mierne nižšie ako vaše boky a aby vaše nohy spočívali rovno na podlahe. Slúži na to páčka pod sedadlom, ktorá vám umožní posunúť sedadlo podľa potreby vyššie alebo nižšie. Kreslá zvyčajne prichádzajú s výškou sedu 40- 55 cm, ktorá je vyhovujúca takmer pre všetkých užívateľov. Prispôsobenie výšky sedu pomáha minimalizovať tlak na kolená a bedrá.

Moderné kancelárske kreslo Delano Kancelárske kreslo Delano

Nastaviteľná hĺbka sedadla

Nastavuje sa pomocou posuvného mechanizmu sedadla a je obzvlášť dôležitá pre vyšších ľudí. Stolička má vtedy správnu hĺbku sedadla, ak pri sedení máte medzi vnútornou stranou kolien a prednou časťou stoličky voľný priestor približne na tri prsty. Chrbát by sa mal pohodlne opierať o operadlo.

Kancelárske kreslo Aex v červeno-čiernej látke Kancelárske kreslo Aex

Uhol a sklon operadla

Nastavenie uhlu a sklonu operadla závisí od typu mechanizmu, ktorý má stolička. Existujú štyri hlavné typy (s možnosťou menšieho a väčšieho nastavenia): trvalé nastavenie operadla, jeho sklopenie, synchrónne alebo asynchrónne nastavenie. Ak je operadlo oddelené od sedadla, mala by sa dať nastaviť aj jeho výška. Ak je operadlo spojené so sedadlom, nastaviť dokážete jeho uhol a sklon. Súčasťou často býva tzv. blokovací mechanizmus, ktorý zaistí operadlo v jednom bode. V prípade potreby ho viete opäť odblokovať a sklopiť operadlo do relaxačnej polohy. Sklopené operadlo podopiera hornú časť tela, v dôsledku čoho zmierňuje tlak na spodnú časť chrbta. Funkcia polohovania vám pomôže sedieť pohodlne, čo zvyšuje aj vašu pozornosť pri práci.

Kancelárske kreslo Benno v zelenej farbe Kancelárske kreslo Benno

Nastaviteľné opierky na ruky

Lakťové opierky by mali umožňovať, aby vaše ruky boli s lakťami v uhle 90 °, iba tak sa vaše ramená budú môcť uvoľniť. Nastaviteľné podrúčky sú tou najlepšou voľbou, dokážete si nastaviť polohu, ktorá vyhovuje vašej výške. Ak musíte pokrčiť ramená, aby ste si ruky opreli o opierky, stolička nie je pre vás vhodná. Polohovacie opierky zabránia rozvinutiu bolesti a tlaku v ramenách, lakťoch a zápästiach.

Kancelárske kreslo Zargo v čiernej farbe Kancelárske kreslo Zargo

Kreslo s bedrovou opierkou

Tvarované operadlo vám poskytne pohodlie a podporu, ktorú potrebujete. Vyberte si kancelársku stoličku s operadlom v tvare, ktorý zodpovedá prirodzenému obrysu vašej chrbtice. Dolná časť chrbta by mala byť podopretá tak, aby bola po celý čas mierne klenutá. Dobrá opora dolnej časti chrbta je nevyhnutná na minimalizáciu namáhania chrbtice. Najlepšia bedrová opierka ponúka vertikálne aj hĺbkové nastavenie. Toto je obzvlášť dôležité, ak má užívateľ problémy so spodnou časťou chrbta alebo ak stoličku použije viac ľudí.

Kancelárske kreslo Apolo v oranžovo-čiernej látke Kancelárske kreslo Apolo

S opierkou hlavy

Opierka hlavy poskytuje podporu vašej hlave a zmenšuje váhu, s ktorou si krk počas práce musí poradiť. Ak máte problémy s krkom či s krčnou chrbticou, zvážte nákup stoličky s opierkou hlavy.

Čierne kancelárske kreslo Izidor New Kancelárske kreslo Izidor New

S kolieskami

Dobrá kancelárska stolička by vám mala umožniť voľný pohyb po miestnosti. Preto najlepšou voľbou je stolička s kolieskami. Základňa stolička by mala mať 5 ramien, iba tak bude zabezpečená stabilita stoličky. Kolieska sa vyrábajú z materiálu, ktorý je vhodný a šetrný k rôznym typom podlahy.

Kancelárske kreslo Lionel v bielej ekokoži Kancelárske kreslo Lionel

Otočná základňa

Funkcia otáčania je nevyhnutná, aby ste sa bez problémov dostali k rôznym častiam stola. Ak sa stolička voľne neotáča, nadmerné naťahovanie sa za predmetmi môže spôsobiť nekontrolovateľnú únavu ramien.

Moderné kancelárske kreslo Aretas New Kancelárske kreslo Aretas New

Kvalitný materiál

Tkanina použitá na čalúnenie by mala byť priedušná, aby sa zabránilo zahriatiu stoličky a nepohodlnosti po hodinách sedenia v nej. Okrem toho by kreslo malo mať dostatočnú výplň sedadla, aby ste v ňom dokázali sedieť celú pracovnú dobu.

Oranžové kancelárske kreslo Lizbon Kancelárske kreslo Lizbon

Na záver 5 príznakov, ktoré vám naznačujú, že potrebujete nové ergonomické kreslo:

  1. Sledujte svoje telo. Ak máte počas sedenia aj po pracovnej dobe bolesti, potrebujete zmenu.
  2. Kancelárske stoličky by sa mali meniť každých 5 rokov, čo zaručuje, že stolička je dostatočne pevná a stabilná a čalúnenie je dostatočne hrubé, mäkké a prispôsobivé.
  3. Kreslo vyzerá opotrebovane. Možno ste doteraz predratému čalúneniu či skrivenej konštrukcii nevenovali pozornosť, no aj toto ovplyvňuje to, ako sa pri sedení cítite a ako veľmi namáhané je vaše telo.
  4. Vaša stolička je bez bedrovej opierky. Ak operadlo stoličky neposkytuje dobrú bedrovú oporu, potom je čas nájsť náhradu. Bez bedrovej opierky je chrbát nahnutý dopredu, čo vedie k bolestivej svalovej únave.
  5. Stolička a stôl by mali tvoriť celok. Ak si stoličku nedokážete prispôsobiť tak, aby sa vám počas práce pri stole sedelo čo najpohodlnejšie, je najvyšší čas nájsť novú.