Ako si vybrať správnu barovú stoličku? Riaďte sa touto príručkou

Ako si vybrať správnu barovú stoličku? Riaďte sa touto príručkou

 

Vďaka raňajkovým barom a jedálenským pultom, ktoré sú populárnejšie ako kedykoľvek predtým, sa barové stoličky stali neodmysliteľnou súčasťou kuchyne. Ale skôr, ako si kúpite súpravu stoličiek, je treba zvážiť niekoľko faktov. Napríklad či by mala byť otočná, pevná, treba zvážiť aj ich výšku a štýl, tiež bonusové funkcie. Prinášame prehľad všetkých možností, aby ste si mohli vybrať tie najlepšie pre váš domov.

 

 

Výška stoličky je rozhodujúca

Nie je nič horšie ako barová stolička , ktorá je príliš vysoká alebo príliš nízka. Nielen že to bude nepohodlné, bude to tiež pôsobiť neprimerane. Poznáme tri najbežnejšie výšky stoličiek.

Stolička ku kuchynskej linke alebo kuchynskému ostrovčeku

Ku stoličke s výškou sedu 60-65 cm sa najlepšie párujú povrchy, ktoré sú cca 80-90 cm od zeme. Toto je štandardná výška kuchynských liniek a ostrovov, preto by ste sa mali zvyčajne pozerať na tento typ barovej stoličky pre vašu jedálenský kút. Stolička tejto výšky je ideálna pre dospelých, nohy môžu mať pohodlne položené na zemi, čo umožňuje ľahký presun na stoličku a mimo nej.

Barová stolička Lorasa Barová stolička s efektom brúsenej kože Lorasa

Klasické barové stoličky

Štandardné barové stoly sú vysoké cca 105 cm, takže barové stoličky s výškou sedu 75 cm sú najlepšou voľbou. Je to vlastne barová stolička rovnakej veľkosti, akú by ste videli v reštauráciách a baroch.

Barová stolička v sivej látke Torana Barová stolička Torana

Extra vysoké barové stoličky

Ak je váš povrch nezvyčajne vysoký (120 cm a viac), potrebujete mimoriadne vysoké stoličky, s výškou sedu 85-90 cm.

Barová stolička v čiernej farbe Duena Barová stolička Duena

Stolička s nastaviteľnou výškou

Stoličky, kde si môžete nastaviť výšku sedu podľa potreby, sú ideálne pre rodiny s deťmi. Ponúkajú tiež priestor na výmenu stola či kuchynského pultu v budúcnosti. Pri takejto stoličke nebudete obmedzení jej výškou. Možnosť ľubovoľne si nastaviť výšku sedu zaručuje maximálne pohodlie počas sedenia.

Barová stolička v ekokoži Marid Barová stolička Marid

Vyberte si štýl stoličky

Barové stoličky prichádzajú v rozličných tvaroch a štýloch. Pred kúpou je dôležité vziať do úvahy nielen vaše pohodlie – opierka chrbta, opierky rúk –, ale aj dizajn stoličky tak, aby zapadla do interiéru.


Stoličky bez operadla

Najjednoduchší dizajn sa ukrýva v barovej stoličke bez operadla. Tieto stoličky sú ideálne, ak potrebujete ušetriť priestor. Stoličky jednoducho zasuniete pod barový stôl či pult. Nezabúdajte však na to, že takéto stoličky nemusia byť vždy najpohodlnejšou možnosťou, nie sú ideálne na dlhé sedenie.

Barová stolička bez operadla Galvin Barová stolička Galvin

Stoličky s opierkami na ruky

Ak je pre vás prioritou pohodlie, najlepšie barové stoličky sú tie s opierkami na ruky. Poskytujú väčšiu podporu ako tradičná stolička a sú ideálne na dlhšie sedenie pri bare alebo na sledovanie televízie. Nevýhodou je, že sú oveľa širšie, a preto sa ich k pultu zmestí menej.

Barová stolička s opierkami Leora Barová stolička Leora

Otočné barové stoličky

Barové stoličky môžu byť ťažké, preto je niekedy komplikované bezpečne sa odsunúť od stola. Stolička s otočnou funkciou umožní jednoduchý presun na stoličku aj výstup z nej. Aj keď je funkcia otáčania pohodlná, nemusí byť vhodná pre domácnosti s malými deťmi.

Barová stolička Tirza v kuchyni Barová stolička Tirza

Stoličky potrebujú svoj priestor

Pred zakúpením barových stoličiek je okrem potrebnej výšky dôležité poznať šírku barového stola či pultu. Takéto meranie priamo určí počet stoličiek, ktoré potrebujete pre daný priestor.

Každá barová stolička by mala mať približne 53-60 cm miesta. Tým je zaistený dostatočný priestor na stolovanie bez toho, aby ste obmedzili vášho suseda. Pri meraní sa ubezpečte, že medzi sedadlom barovej stoličky a spodnej časti stolovej dosky je minimálne 23-30 cm voľného priestoru. Iba tak sa nebudete búchať kolenami o stôl zakaždým, keď si sadnete k jedlu.

Barová stolička Dongo s moderným sedadlom Barová stolička Dongo

Materiál je rovnako dôležitý

Drevené barové stoličky sú solídnou, aj keď drahšou možnosťou, ktorá sa hodí do takmer každého estetického štýlu. Pre väčšie pohodlie sa rozhodnite pre drevenú barovú stoličku s čalúneným sedadlom. Barové stoličky vyrobené z kovu majú typicky elegantnú siluetu, vďaka čomu sú zvlášť vhodné do malých priestorov, tiež do interiérov zariadených v priemyselnom industriálnom či inom modernejšom štýle. Majte na pamäti, že kovové barové stoličky by sa mali vždy používať iba vo vnútri, aby sa zabránilo ich hrdzaveniu. Ratanové a prútené barové stoličky vynikajú nadčasovým dizajnom. Sú ideálne do slnečnej kuchyne či jedálne. Sú dostatočne ľahké na to, aby ste ich mohli premiestniť z miesta na miesto. Odporúčame ich uchovávať v uzavretých priestoroch, pokiaľ nie sú vyrobené z materiálu určeného aj do exteriéru.

Ratanová  stolička Turid Ratanová barová stolička Turid

Moderné barové stoličky sú skvelým spôsobom, ako premiešať štýly a priniesť do interiéru niečo nečakané. Čo poviete na kombináciu rôznych dizajnov a farieb? Dodajte svojej kuchyni či jedálne sviežosť a energiu.