Ako si vyskladať kuchyňu podľa vašich predstáv? Poradíme vám

Ako si vyskladať kuchyňu podľa vašich predstáv? Poradíme vám

 

Postavili ste nový dom alebo kúpili nový byt? Kuchyňa je po spálni azda najdôležitejšia miestnosť, ktorej je potrebné venovať okamžitú pozornosť. Zariaďovanie aj rekonštrukcia kuchyne je neľahká úloha, ktorá si okrem trpezlivosti a času vyžaduje aj značný balík financií. V tomto článku sa vás pokúsime presvedčiť o tom, že dokonalú a praktickú kuchyňu si dokážete navrhnúť, naplánovať aj nainštalovať sami. Nijaké drahé projekty, nijakí nákladní výrobcovia, žiadne predražené kuchynské linky. Ak budete dodržiavať tento návod, čaká vás vysnený výsledok, navyše za oveľa menej peňazí.

 

 

Dobrý plán je základ

Bez podrobného plánu sa jednoducho nikam nedostanete. Nemá zmysel bezhlavo nakupovať zlacnené skrinky či kuchyne vo výpredaji, keď na začiatku ani len netušíte, ako má vaša kuchyňa vyzerať. Jej konečný vzhľad závisí od niekoľkých faktorov. Koľko času trávite v kuchyni? Popremýšľajte o tom, ako používate svoju kuchyňu, alebo ako by ste ju chceli používať. Pripravujete veľké rodinné obedy alebo je to skôr spoločenský priestor pre zábavu? Ak je to miestnosť, kde budete tráviť veľa času, budete potrebovať aj jedálenský stôl a stoličky, prípadne kuchynskú lavicu . Alebo možno potrebujete viac úložného priestoru. Na rozmiestnenie nábytku má vplyv aj to, ako sa pohybujete pri príprave jedál.

Kuchynská linka Split Kuchynská linka na vyskladanie Split

Trojuholník – zákon kuchyne

Keď sa pustíte do novej kuchyne, prvým a najdôležitejším krokom je naplánovať rozloženie spôsobom, ktorý čo najlepšie využije priestor. Pracovný trojuholník, v ktorom sa nachádzajú umývadlo, sporák a chladnička, vám pomôže rozvrhnúť umiestnenie ďalšieho nábytku. Tieto tri prvky by ste mali mať počas prípravy jedla na dosah. Mali by byť rozmiestnené v rovnakých vzdialenostiach ako vrcholy trojuholníka.

Ako správne usporiadať kuchyňu Trojuholník zobrazujúci správne usporiadanie kuchyne. Zdroj: pinterest.com

Rozpočet a plán idú ruka v ruke

O rozsahu a komplikovanosti plánu rozhoduje aj nastavený rozpočet a zoznam prianí. Stanovte hrubý rozpočet projektu. Zvážte, či projekt bude zahŕňať súvisiace projekty ako nové okná alebo maľba stien. Vytvorte zoznam všetkého, od čoho nedokážete upustiť. Zahrňte nové spotrebiče, skrine, dosky, dlaždice, podlahy, osvetlenie a tak ďalej. Vytvorte si vlastnú víziu toho, ako by mala kuchyňa vyzerať. Preferujete lesklé povrchy alebo drážkované kuchynské dvierka? Pravdepodobne už viete, či chcete bielu kuchyňu, kuchyňu z prírodného dreva alebo konkrétny farebný odtieň. Máte v pláne využiť každý centimeter voľného priestoru až po povalu, alebo trváte skôr na otvorenom vzdušnom priestore?

Kuchynská linka Aurora Kuchynská linka na vyskladanie Aurora

Merajte aj štyrikrát, ak je to potrebné

Aby ste zostavili kvalitný plán, je potrebné spoznať priestor a starostlivo ho premerať. Vyhraďte miesto pre spotrebiče, ako sú sporák, umývačka riadu, chladnička, mikrovlnka a pod. Pôdorys kuchyne si načrtnite na papier a postupne doň zakresľujte jednotlivé spotrebiče a skrinky. Odporúčame prezrieť si ponuku kuchýň na stránkach internetových predajcov, aby ste sa zoznámili s možnými rozmermi skriniek. Šírka skriniek sa pohybuje v rozmedzí od 20 po 80 cm, spodné skrinky sú hlbšie, vrchné zas plytšie. Do svojho návrhu môžete zakomponovať aj potravinovú skrinku, skrinku na vstavané spotrebiče, digestorovú skrinku alebo dokonca rôzne bočné ukončovacie otvorené regále.

Kuchynská linka Lora New MDF Klasik Kuchynská linka na vyskladanie Lora New MDF Klasik

Prispôsobte si kuchyňu svojim potrebám

Tradičné kuchyne pozostávajú z policových skriniek s dvierkami, so šuplíkových skriniek a z digestorovej skrinky. Vrchné skrinky bývajú často doplnené o sklo a otvárajú sa vyklopením dvierok dohora. Ideálne na odloženie pohárov či tanierov. Ak máte priestor na rohovú kuchyňu, nezabudnite na rohovú skrinku. Možno vás trochu zaskočí široká ponuka dizajnov, rýchlo však z toho vykľučkujete. Na začiatku plánovania ste si predsa určili, v akom štýle majú byť kuchynské skrinky. Teraz presne viete, či pozerať lesklé povrchy, s úchytkami alebo s bezdotykovým otváraním, aj aké farebné prevedenie hľadať.

Kuchynská linka Vega Kuchynská linka na vyskladanie Vega

Naoko nedôležité detaily

Kupujte iba to, o čom sa dozviete najviac podrobností. Nájdite si čas a dôkladne si preštudujte popisy pri jednotlivých kuchyniach. Je súčasťou skriniek aj pracovná doska? Čo ak potrebujete dosku naviac? Viete ju v tom istom e-shope aj doobjednať? Malo by vás tiež zaujímať, či sú skrinky bez úchytiek alebo s úchytkami, či viete úchytky objednať v inom prevedení. Drezová skrinka sa zvyčajne predáva bez drezu. Mnohé e-shopy ponúkajú možnosť objednať si drez, ktorý presne sadne do skrinky. Opäť zaujímajte sa, či súčasťou drezu je aj sifón. Okrem toho viete dokúpiť kovové koše do skriniek, ukončovacie či spojovacie lišty, dolné sokle a mnohé iné doplnky, ktoré vám uľahčia organizáciu kuchyne. Toto všetko sa dočítate v popise toho-ktorého produktu.

Kuchynská linka Cyra New Kuchynská linka na vyskladanie Cyra New

Posledný krok: montáž skriniek

Odstrašujúce? Neprepadávajte panike! Každé balenie skriniek obsahuje podrobný návod, podľa ktorého skrinku zložíte aj sami. Pribalený je aj montážny materiál. Ak ste aspoň trochu zruční, kuchyňu si zmontujete aj osadíte sami.

Kuchynská linka Nova Plus Kuchynská linka na vyskladanie Nova Plus

Kuchyňa, ktorá vonia novotou, vám urobí radosť, či si ju navrhnete a zmontujete sami, alebo to za vás urobí odborník. Nech vám je útechou, že pri takomto spôsobe realizácie kuchyne sa určite vojdete do stanoveného rozpočtu, a možno aj ušetríte. Ušetrené peniaze tak môžete investovať do spotrebiča, ktorý nebol v pláne, ale už dlho po ňom pokukujete, prípadne do dekorácií a doplnkov, ktoré vyzdvihnú charakter vašej novej kuchyne.