Ako zariadiť malý byt prakticky aj trendovo? Poradíme vám

Ako zariadiť malý byt prakticky aj trendovo? Poradíme vám

Zariaďovanie akéhokoľvek priestoru sa môže javiť ako komplikovaná veda. Trendy sa niekoľkokrát do roka menia, interiéroví dizajnéri prichádzajú s novými modernými kúskami, na trhu sú nové materiály a technológie. Zatiaľ čo farbou roka 2017 bola zelená Greenery, rok 2018 sa nesie v znamení odtieňa fialovej Ultra Violet. Toto je len zopár faktorov, ktoré ovplyvňujú naše rozhodovanie pri výbere nábytka či farby na steny.

Zložité to je, keď zariaďujete dom alebo väčší byt. Čo však v prípade, ak ste sa rozhodli preorganizovať rozlohou menší priestor, vymeniť nábytok a vymaľovať steny? Možno vás od takéhoto kroku odrádza obava, že šliapnete vedľa. Prinášame vám niekoľko postrehov a rád, ako zariadiť malý byt novým nábytkom.

Vyprázdnite priestor

Pred tým, ako sa pustíte do nakupovania nábytku, vyhraďte si čas a priestor na prípravu. Pokiaľ je to možné, pred začatím plánovania vyprázdnite miestnosť. Starý nábytok, aj dekoratívne predmety skresľujú skutočný pohľad na priestor, s ktorým budete pracovať. Je dôležité popremýšľať o tom, ako sa bude daná miestnosť skutočne používať. Pamätajte, že miestnosť by mala byť funkčná, no zároveň by z nej mala ísť príjemná atmosféra. Zvážte, ako môže byť miestnosť rozdelená, a či má nábytok slúžiť dvojakému účelu, napr. rozkladacia sedačka má zastúpiť posteľ. Každú miestnosť si načrtnite na papier. Vyznačte okná a dvere, od týchto dôležitých bodov sa bude odvíjať organizácia nábytku. Vyhraďte si rozpočet na nový nábytok.

Farba stien

Postupujte systematicky. Pripravte miestnosť, vymaľujte steny. Majte na pamäti, že tmavé farby nepatria do malých priestorov. Tmavé odtiene izbu opticky zmenšujú, veľmi ťažko potom dosiahnete pocit útulnosti a vzdušnosti. Dizajnéri ostávajú verní bielej farbe. Ak na vás biela pôsobí chladne a sterilne, siahnite po jej mäkších odtieňoch, skombinujte ju s krémovou, béžovou, smotanovou, prípadne s iným pastelovým odtieňom, ako je žltá, belasá, mentolová a iné.

Lákajú vás tapety? Vyvarujte sa veľkých vzorov. Optické zvýšenie miestnosti docielite použitím tapiet so zvislými pásmi, pričom strop by mal ostať veľmi svetlý, najlepšie biely. Malú miestnosť je zase možné opticky zväčšiť použitím svetlej tapety s malými vzormi.

Zariadiť malý byt Bielou farbou nikdy nič nepokazíte. Zdroj: pinterest.com

 

Obývacia izba

Spíšte nábytok, ktorý nevyhnutne potrebujete. Základom je dobrá a kvalitná sedačka alebo pohovka. Zvážte, koľko miesta viete pre ňu vyhradiť. Na základe toho sa poobzerajte po rohovej sedacej súprave vyhovujúcich rozmerov alebo po pohovke, ktorá nezaberie až tak veľa miesta. Rozhodne sa zamerajte na sedačky s úložným priestorom, ktorý využijete na uschovanie prikrývok, vankúšov, prípadne kníh či iných predmetov. Výhodou je sedačka s rozkladacou funkciou. Ak ju aj nebudete využívať na každodenné spanie, príležitostné lôžko oceníte v prípade, že návšteva u vás ostane na noc.

Sedacia súprava Sevila Rohová sedačka Sevila s úložným priestorom a funkciou rozloženia. Zdroj: temponabytok.sk

Okrem sedačky nájde svoje uplatnenie v obývačke aj obývacia stena. V súčasnosti je na trhu rôzny sektorový nábytok. Nemusíte teda kupovať obývaciu zostavu, ktorá zaberie celú stenu. Postačí TV stolík, vitrína alebo komoda, prípadne policový systém. Nech pri výbere nábytku rozhoduje jeho funkčná stránka. V malom priestore nájde uplatnenie každý úložný priestor, čo však neznamená, že obývacia izba má byť prepchatá skrinkami a vitrínami. Opticky zväčšiť izbu vám pomôže svetlý nábytok a sedačka či kreslá na nožičkách. Sklenený konferenčný stolík s kovovou konštrukciou tiež spotrebuje veľmi málo vizuálneho priestoru.

Stolík Ricky Sklenený konferenčný stolík Ricky vizuálne pôsobí útlo. Zdroj: temponabytok.sk Obývačka Rupor New Sektorová obývacia stena Rupor New ponúka niekoľko možností. Zdroj: temponabytok.sk

 

Kuchyňa

Aj kuchyňa si zaslúži vašu pozornosť. Kuchynskú linku vyberajte svetlú. Vysoký lesk na skrinkách, v ktorom sa odráža každé prirodzené aj umelé svetlo, prispeje k optickému zväčšeniu miestnosti. Ideálna kuchynská linka má poskytovať nielen dostatok pracovného miesta na prípravu jedál, tiež má zabezpečiť dostatok úložného priestoru. Upravte si linku tak, aby ste využili každý centimeter. Počítajte s hornými skrinkami v dvoch radoch, tak, aby ste využili celý priestor do stropu. V najvrchnejších skrinkách uschovajte veci, ktoré používate len veľmi zriedka alebo vôbec.

Linka Mondeo Kuchynská linka Mondeo v bielom lesku. Zdroj: temponabytok.sk

 

Stolovanie a servírovanie jedla je súčasťou nášho každodenného života. V malých kuchyniach otázku stolovania vyriešite menším jedálenským stolom alebo rozkladacím stolom. Dnes sú v ponuke aj sklápacie stoly, ktoré sa primontujú k stene. Sklopené nezaberajú miesto a v prípade potreby šikovne a jednoducho pripravíte jedálenský kútik.

 

Set stolík a stoličky Amadeo Set Amadeo so sklápacím stolíkom a dvomi stoličkami. Zdroj: temponabytok.sk

 

Veľkým bonusom do menších kuchýň sú príručné stolíky. Voľte set, pri ktorom sa stolíky jednoducho zasúvajú do seba. V prípade potreby máte k dispozícii hneď niekoľko odkladacích plôch. Keď je jedlo hotové a stolíky nepotrebujete, šikovne ich zasuniete do seba a odložíte.

Spálňa

Voľte jednoznačne posteľ s úložným priestorom. Rozhodujúci je aj rozmer postele. Uspokojte sa s rozmerom 160 x 200 cm, ostane vám tak miesto na nočné stolíky. Namiesto masívneho čela a dreveného rámu postele stavte na kovové alebo jednoduché drevené postele, moderné a nezaťažujúce priestor. Pred nákupom skrine si zrátajte množstvo vášho a partnerovho oblečenia plus doplnkov a vyberte si najvhodnejší variant s úložným priestorom. Súčasťou skrine by malo byť zrkadlo, ktoré izbu opticky zväčší.

Posteľ s úložným priestorom Duet Posteľ s úložným priestorom Duet. Zdroj: temponabytok.sk

Na záver zopár trikov

Udržujte poriadok. Zbavte sa starých vecí a predmetov, aj nábytku, ktorý nepoužívate a zbytočne zaberá miesto.

Využite priestor až po strop, napríklad na odkladacie priestory.

• Ťažké závesy na zatienenie okna do malého bytu nepatria, vyberte si jemné a ľahké materiály alebo horizontálne žalúzie či roletky.
• Malý byt nepreplňujte nábytkom a doplnkami.
• Vyberte si nábytok na nožičkách alebo závesný na stenu. Nielenže vám uľahčí upratovanie, ale miestnosť sa vnímaním podlahovej plochy pod nábytkom na pohľad zväčší.
• Dobré je farebne a štýlovo zosúladiť celý byt, vytvorí sa tak dojem uceleného priestoru.
• Malá kúpeľňa v malom byte potrebuje malé formáty obkladov.

• Miestnosť zväčšia lesklé podlahy v chladivo sviežich alebo neutrálnych odtieňoch.

Zrkadlá a zrkadlové plochy dokážu divy. V úzkom priestore ich umiestnite na dlhšiu stenu a miestnosť sa tak opticky dvojnásobne rozšíri. Pomôže aj zrkadlo umiestnené tak, aby sa v ňom odrážalo denné svetlo dopadajúce z okna.

Stojanové zrkadlo Elison Typ 6 Stojanové zrkadlo Elison Typ 6 v netradičnom tvare. Zdroj: temponabytok.sk

 

Aj z malého priestoru sa dá vykúzliť útulné, moderné a maximálne praktické bývanie. Stačí zodpovedne prehodnotiť, čo skutočne potrebujete. Pomôžte si nákresom. Vyhraďte si čas na prípravu a k plánom pristupujte s chladnou hlavou. Začnite veľkými kusmi nábytku, ako je sedačka, posteľ alebo kuchynská linka, výsledok dolaďte doplnkami. Tú správnu atmosféru napokon dotvorí prítomnosť vašich blízkych.