Ako zariadiť obývačku: Hlavne nerobte tieto chyby!

Ako zariadiť obývačku: Hlavne nerobte tieto chyby!

Obývačka je srdcom každého domova. Zariadenie obývačky je dôležité, aby sme vytvorili príjemnú a pohodlnú atmosféru, no často sa dopúšťame niekoľkých bežných chýb, ktoré môžu negatívne ovplyvniť vzhľad a funkčnosť tohto priestoru. V tomto blogu si preto pripomenieme 7 najčastejších chýb pri zariaďovaní obývačky a ponúkneme rady, ako sa im vyhnúť.
 

Staršia žena sedí na krémovej sedacej súprave pod dekou a číta si knihu Sedacia súprava, ALVARO

 

1. Zariaďovanie bez plánu

Jednou z najväčších chýb je neplánovanie priestoru v obývačke. Nábytok a dekorácie sa často nakupujú bez dôkladného zváženia ich rozmerov. Je dôležité premyslieť si, ako chcete priestor využívať a vytvoriť plán, ktorý zohľadňuje ergonómiu a pohodlie. Pred nákupom nábytku si zmerajte miestnosť a vytvorte si plán. Takto získate predstavu o tom, čo sa do miestnosti zmestí.

 

2. Farebný chaos 

Používanie nesúladných farieb je ďalšou bežnou chybou. Obývačka by mala mať jednotný farebný koncept, ktorý vytvára harmóniu a rovnováhu. Pred začatím zariaďovania si vyberte paletu farieb a držte sa jej. Používajte rôzne odtiene rovnakých farieb alebo kombinujte kontrastné farby, ale s rozvahou. 
 

Sektorový nábytok do obývačky v sivej  farbe s drevenou dekoračnou lištou Nábytok do obývačky TRIO

 

3. Nesprávne rozmiestnenie nábytku

Chybné rozmiestnenie nábytku môže spôsobiť, že obývačka bude pôsobiť neprakticky a nepohodlne. Dôležité je zohľadniť tok pohybu a umiestniť nábytok tak, aby vytváral prirodzené zóny pre sedenie, relaxáciu a komunikáciu. Skúste vytvoriť intímne a funkčné priestory a nezabudnite na dostatok miesta na prechádzanie.

 

4. Príliš veľa dekorácií

Preplniť obývačku nepotrebnými dekoráciami je veľmi ľahké. Zamerajte sa na estetický a príjemný vzhľad. Vyberte si pár dominantných kúskov nábytku a pridajte k nim zopár dekoratívnych prvkov, ktoré zdôraznia váš štýl. Menej je viac, a preto je dôležité, aby dekorácie dopĺňali priestor a nie ho preplňovali.

Sivá sedačka s drevenými nohami v obývačke s hnedým kobercom Koberec, 140x200, DELAND

 

5. Málo svetla

Svetlo je kľúčovým prvkom, ktorý ovplyvňuje atmosféru v miestnosti. Využite kombináciu prirodzeného svetla a umelého osvetlenia. Vyberte si biele záclony, ktoré umožňujú prenikanie dostatku denného svetla a doplňte ho o centrálne osvetlenie v podobe závesného lustra. Pre ešte útulnejšiu atmosféru pridajte aj stojace či stolné lampy.

 

6. Nevhodné umiestnenie televízora

Televízor je väčšinou centrom každej obývačky, a preto je dôležité zvážiť jeho umiestnenie. Nedávajte ho na príliš vysoké alebo na príliš nízke miesto. Ideálne je umiestniť televízor na úroveň očí pri sledovaní z miesta, kde sedíte. Plochu medzi sedačkou a televízorom môžete vyplniť konferenčným stolíkom. 
 

Obývačka s bielym sektorovým nábytkom a modrým kobercom Obývacia zostava INEM

 

7. Obývačka bez osobnosti

Prostredníctvom obývačky vyjadrujete aj svoju osobnosť. Nedostatok osobného prístupu pri zariaďovaní vedie k chladnej a sterilnej atmosfére. Pridajte do obývačky osobné prvky, ako sú rodinné fotografie, obrazy, suveníry alebo umelecké diela, ktoré vás inšpirujú. Týmto spôsobom vytvoríte jedinečnú a príjemnú atmosféru vo svojej obývacej izbe.
 

Obývačka zariadená v štýle glamour so smaragdovo zelenými lavicami so zlatými nožičkami a zlato-čiernymi konferenčnými stolíkmi Lavice NOBLIN

 

Zariadenie obývačky môže byť zábavným procesom, no je dôležité sa vyhnúť niektorým bežným chybám.Plánovanie priestoru, kombinovanie farieb, vhodné rozmiestnenie nábytku, dekorovanie s citom, dostatok osvetlenia, vhodné umiestnenie televízora a pridanie osobného dotyku sú kľúčovými prvkami  pre vytvorenie atraktívnej a funkčnej obývačky. Buďte kreatívni, ale zároveň dbajte na rovnováhu a pohodlie. S dodržaním týchto zásad si vytvoríte obývačku, ktorá bude ohromovať svojou eleganciou a príjemnou atmosférou.