Aktuálne trendy jedálenských stoličiek. Nebojte sa experimentovať

Aktuálne trendy jedálenských stoličiek. Nebojte sa experimentovať

Poháre vyleštené, na stole váš najlepší servis, lahodné jedlo rozvoniava bytom. Všetko je dokonale pripravené, dali ste si záležať aj na tej naoko nedôležitej maličkosti. Určite dnes večer zabodujete. Posledné úpravy, hostia môžu prísť. Potom vám zrak padne na staré, ošúchané stoličky, a razom vám poklesne nálada. Už dávno ich bolo treba vymeniť. Šetríte na ne, no stále si ich nemôžete dovoliť? Omyl! Dnes už predsa dokážete kúpiť moderné a zároveň kvalitné stoličky za prijateľnú cenu. Ponuka je široká. Rôzne farby, tvary, materiály. Poradíme vám, ako sa správne rozhodnúť.

Čalúnená klasika s drevenou konštrukciou

 

Patríte k tým, ktorí majú jedáleň zariadenú v klasickom či rustikálnom štýle? Poškuľujete po drevených stoličkách s čalúnenými sedadlami, no trápia vás obavy, že budete nemoderní? Hoďte starosti za hlavu. Moderné je všetko, čo sa hodí do vášho interiéru a bude ladiť so štýlom miestnosti. Drevo môže byť v akomkoľvek odtieni: buk, dub, wenge, morené na bielo alebo čierne. Materiál aj farba čalúnenia ponúkajú na výber oveľa viac možností.

Neuberajte však z nárokov na kvalitu použitých materiálov a spracovania. Drevo použité na konštrukciu musí byť pevné, povrchovo upravené tak, aby bolo odolné voči poškrabaniu a inému poškodeniu. Zvýšenú pozornosť venujte tomu, akým spôsobom sa stolička montuje, a aký kvalitný je spojovací materiál, aby sa vám nestalo, že o niekoľko mesiacov budete sedieť na stoličkách, ktoré sa budú kývať a budú vŕzgať.

Jedálenské stoličky Drevené jedálenské stoličky Kleon a Desi. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Celočalúnené stoličky do moderného interiéru

Klasika v trochu inom šate. Čalúnené stoličky ostávajú naďalej v obľube interiérových dizajnérov. Dali im modernejší vzhľad a ladnejšie krivky. Na čalúnenie sa používa látka, ekokoža alebo koža. Základná konštrukcia je z dreva alebo kovu. Ak trávite pri jedálenskom stole viac času, odporúčame stoličky s vysokým čalúneným operadlom. Čalúnené stoličky s mäkkým sedadlom patria medzi najpohodlnejšie.

Pri čalúnených modeloch jedálenských stoličiek myslite aj na údržbuNajlepšou voľbou sú stoličky s čalúnením z ekokože, koženky, zo syntetickej či z umelej kože. Látkové čalúnenie je náročnejšie na údržbu. Tento nedostatok vyriešite snímateľným poťahom, ktorý môžete prať v práčke.

Čalúnené jedálenské stoličky Čalúnené stoličky Rory New, Judy 2 New a Adora. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Patchworkové stoličky

Novinkou súčasného trhu s nábytkom sú tzv. patchworkové stoličky. Patchwork je textilná technika, pri ktorej sa k sebe zošívajú jednotlivé kúsky látky. Sú v rôznych farbách a vzoroch, zvyčajne však v rovnakom materiáli. Stoličky v tomto prevedení sú čoraz obľúbenejšie, vhodné do klasického aj moderného interiéru. Majú tvarované sedadlo, ktoré kopíruje vaše telo. Konštrukcia je vo väčšine prípadov kombinácia dreva s kovom. Sú stabilné s nosnosťou až 150 kg.

Stoličky s látkou patchwork Patchworkové stoličky Kima Typ 2, Kubis Typ 2 a Pepito Typ 2. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Dizajnové plastové stoličky

Donedávna boli plastové stoličky označované ako lacné a nekvalitné. Doba postúpila, tento typ stoličiek prešiel istým vývojom a lacný nábytok sa stal vyhľadávaným tovarom. Namiesto lacných plastových stoličiek sa u nás začal presadzovať taliansky dizajn a súčasný trend.

Jedálenské plastové stoličky si udržujú farebnú stálosť, a to aj pri pravidelnej údržbe či čistení. Hodia sa do moderných interiérov, aj do zariadených v retro štýle. Sú vhodné aj pre ľudí s vyššou hmotnosťou, a to vďaka tvrdenému plastu a konštrukcii z dreva či kovu, ktorá dopĺňa ich dizajn. Dostupné sú v rôznych tvaroch a farebných prevedeniach.

Plastové stoličky Plastové stoličky Damen, Bali a Anisa. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Nebojte sa kombinovať

Kým bol kedysi zaužívaný štandard, že všetky stoličky v jedálni boli v jednotnom štýle, dnes už toto pravidlo neplatí. Naopak, čím viac farieb, tým ste modernejší. Jednou z možností je kombinovať farby stoličky jedného typu, prípadne namixujte stoličky v rozličných farbách aj prevedeniach. Vaša kuchyňa či jedáleň tak získa punc originality. Veselé farby navodia príjemnú uvoľnenú atmosféru. Pri zmesi materiálov zas poskytnete svojim hosťom možnosť sadnúť si na stoličku podľa ich gusta.

 

Moderné stoličky Damen New Moderné plastové stoličky Damen New. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Možností je veľa. Oddelenie s jedálenskými stoličkami sa len tak hmýri farbami a modernými tvarmi. Stačí si len ujasniť, čo chcete, v akej kvalite a za koľko. Viac vám nič nebráni v tom, aby ste sa vrhli do nakupovania.