Aký je rozdiel medzi difuzérom a zvlhčovačom? Výhody a nevýhody

Aký je rozdiel medzi difuzérom a zvlhčovačom? Výhody a nevýhody

Príliš suché prostredie nás často núti hľadať riešenia ako si uľahčiť dýchanie a zbaviť sa následkov suchého vzduchu. Bolesti hlavy, podráždená nosná sliznica, suché oči, ale aj astmy či iné respiračné ochorenia. Najjednoduchším spôsobom ako v miestnosti nastaviť dostatočnú vlhkosť je použitie difuzéra alebo zvlhčovača. Lacné a účinné riešenie. Kto sa však vyzná v širokej a pestrej ponuke difuzérov? Kto vie, aký je rozdiel medzi difuzérom a zvlhčovačom. My sa vyznáme a my poznáme rozdiely. V tomto článku sa s vami podelíme o naše poznatky.

Dymiaci zvlhčovač/difuzér, svetlé drevo, OLIO Zvlhčovač svetlé drevo, OLIO

Čo je zvlhčovač vzduchu?

Hlavnou a základnou úlohou zvlhčovača – ako už jeho názov naznačuje – je zabezpečenie požadovanej a prospešnej vlhkosti v miestnosti. Ide o zariadenie napájané elektrinou. Zvlhčovač je väčší ako difuzér, no stále je dostatočne kompaktný, aby opticky nenarúšal zariadenie miestnosti.

Pri výbere je potrebné okrem objemu sledovať aj výkon prístroja. Do menšej miestnosti stačí zvlhčovač so slabším výkonom. Ak vám ide o zvlhčenie väčšieho priestoru, oplatí sa investovať do výkonnejšieho prístroja.

Ultrazvukový aróma zvlhčovač, modrá/biela, SAXO Ultrazvukový aróma zvlhčovač, modrá/biela, SAXO

Rôzne typy zvlhčovačov

Zvlhčovače rozdeľujeme podľa produkcie pary na ultrazvukové a parné. Úspornejší typ je ultrazvukový, alebo aj ultrasonický zvlhčovač. Funguje na princípe ultrazvukových vĺn. Tie rozkmitajú kovovú platničku (oscilátor), pričom sa voda mení na hmlu. Hmla sa potom pomocou ventilačného systému rozptyľuje do ovzdušia. Ľahšie prenikne do dýchacieho systému. Ultrazvukové zvlhčovače sú známe tichou prevádzkou a nízkou spotrebou. Nevýhodou je, že na ultrazvukový vlny sú citlivé domáce zvieratá.

Parné fungujú na princípe vytvárania pary. Špirála zohrieva vodu, potom sa v komore pre zvlhčovanie mieša s chladným vzduchom a prístroj ju vypúšťa do ovzdušia. Aj po schladení ostáva para dostatočne teplá, čo sa prejaví aj na teplote vzduchu v miestnosti. Niektoré parné zvlhčovače sú obohatené senzormi, ktoré dokážu vypúšťanú paru prispôsobiť teplote okolitého vzduchu. Pri parnom zvlhčovači však treba počítať s vyššou spotrebou energie.


Na čo dbať pri jeho používaní

Ak máte oslabený imunitný systém, alebo ste náchylní na časté ochorenia, zvlhčovač by mal byť súčasťou vášho vybavenia. Do zvlhčovača patrí kvalitná voda. Príliš tvrdá bude mať za následok tvorbu kameňa. Preto, ak nemáte prístup ku kvalitnej vode, počítajte s ďalšou opakovanou investíciou. Zvlhčovač nedokáže vzduch čistiť, preto je dobré kombinovať ho s čističkou vzduchu.

Ak ho umiestnite na zem, myslite na svoju podlahu. Ako prevencia proti vydutiu drevenej podlahy odporúčame použiť podložku. Zvlhčovač používajte pri zatvorených oknách. Pravidelne meňte vodu a dezinfikujte nádržky. Dajte pozor, aby ste to s vlhkosťou neprehnali, mohlo by to viesť k tvorbe plesní. Ak plánujete zvlhčovač používať aj na aróma terapiu, ešte pred kúpou si overte, či je možné do zvlhčovača pridávať esenciálne oleje. Nie všetky prístroje sú určené na ich používanie.

Ako naplniť difuzér Zvlhčovač/difuzér, FILO

 

Výhody a nevýhody zvlhčovačov 

VÝHODY NEVÝHODY

+ väčší objem
+ vypúšťa paru, ktorá zvlhčuje ovzdušie
+ pomáha zmierňovať respiračné ťažkosti
+ rôzne typy zvlhčovačov
+ napájanie na elektrinu
 

 

- vyššia spotreba
- vyššia hlučnosť
- nie všetky sú určené na esenciálne oleje
- nutná pravidelná údržba
- vyžaduje si kvalitnú vodu


 

 


Čo je difuzér?

Difuzér plní funkciu osviežovača a zvlhčovača. Funguje na prívod elektrickej energie. Vypúšťa paru, ktorá zvlhčuje vzduch v miestnosti. Na rozdiel od zvlhčovača je difuzér určený viac na rozptýlenie jedinečnej vôni v priestore. Difuzéry majú kompaktnejšie rozmery, prichádzajú v rôznych dizajnoch a farebných prevedeniach. Je to tiež krásny bytový doplnok, ktorý je dostupný pre každého.

V ponuke sú tiež ultrazvukové difuzéry, ktoré fungujú na rovnakom princípe ako ultrazvukové zvlhčovače. Vypúšťajú studenú bielu hmlu, ktorá zvlhčuje vzduch. Pri ultrazvukových difuzéroch je dôležitý ich objem a veľkosť priestoru, kde plánujete difuzér používať.

Ultrazvukový aróma difuzér, sivý, GILI Ultrazvukový aróma difuzér, GILI

 

Výhody a nevýhody difuzérov:

 

 VÝHODY NEVÝHODY
+ kompaktné rozmery
+ tichá prevádzka
+ ideálne na aróma terapiu
+ pomáha zmierňovať stres, uvoľňuje
+ rôzne dizajny, aj s LED podsvietením
 
- nižšia účinnosť pri zvlhčovaní vzduchu
- menší objem
 

 

 

Aróma terapia a difuzér

Difuzéry sa často spájajú s aróma terapiou. Je všeobecne známe, že esenciálne oleje dokážu priaznivo ovplyvniť naše emócie, vplyv majú aj na náš nervový systém. Olej pridávame v malých kvapkách priamo do vody. Na výber máte niekoľko vonných olejov. Difuzéry sú často vybavené LED podsvietením, ktoré v určitých intervaloch mení farby. Táto funkcia pomáha k vytvoreniu naozaj príjemnej atmosféry.

Zvlhčovač/difuzér, svetlé drevo/biela, FILO Difuzér, svetlé drevo/biela, FILO

Vplyv esenciálnych olejov

  • Levanduľa - tlmí úzkosť a depresie, odburáva problémy spojené so spánkom
  • Pepermint, Eukalyptus – účinné pri problémoch s dýchaním, upokojujú telo a myseľ a pripravujú ich na spánok
  • Mäta – odburáva únavu, podporuje sústredenie
  • Ruža – afrodiziakálne účinky, podporuje krvný obeh
  • Bazalka – zmierňuje bolesti hlavy, zápaly horných dýchacích ciest, bojuje proti plesniam
  • Borovica – stimuluje zmysli, upokojuje, zlepšuje sústredenie
  • Cédrové drevo - podporuje emočnú a fyzickú rovnováhu, znižuje baktérie a vírusy v ovzduší
  • Citrón – posilňuje myseľ, má protizápalové účinky, znižuje negatívne emócie
  • Harmanček - upokojuje v období stresu a depresie, podporuje kvalitný spánok
  • Šalvia - má vynikajúci vplyv na fungovanie mysle, upokojuje úzkosť a vyvoláva pokoj a vyrovnanosť