Aký vianočný stromček si vybrať? Tento sprievodca vám s výberom pomôže

Aký vianočný stromček si vybrať? Tento sprievodca vám s výberom pomôže

Dovoľte nám trefnú otázku hneď na začiatok. Keď sa povie „symbol Vianoc“, čo vám napadne ako prvé? Môžu to byť darčeky, rodina, sviatky, väčšine z nás sa však pred očami ihneď zjaví vianočný stromček. Živý alebo umelý, veľký, malý, so šiškami, so svetielkami, plný ozdôb alebo skôr skromný na ozdoby. Vianočný stromček má veľa podôb a tvári, no radosť dokáže urobiť snáď každému z nás. Viete, aký vianočný stromček je najlepší?

Vianočný stromček Christmas 4 v hale Vianočný stromček Christmas 4

Živý stromček

Asi nič nenahradí živý stromček priamo z prírody. Má svoj dokonalý prírodný vzhľad, nenahraditeľnú prirodzenú vôňu, navyše jeho výber nás každý rok drží v napätí. Je predsa každý rok iný!

Ako zistíte, že strom je svieži a vydrží u vás doma niekoľko týždňov? Vyberajte stromček, ktorý má pevné vetvy, lesklé a zelené ihličie. Ani len nepozerajte na strom, ktorého ihličie začalo schnúť a hnednúť. Predtým, ako ho doma ponoríte do vody, skráťte kmeň cca o 3 cm, aby strom lepšie vodu nasal. Ako živé stromčeky sú najčastejšie k dispozícii smrek obyčajný, smrek pichľavý, borovica a jedľa kaukazská. Ideálne je kúpiť živý stromček tesne pred Vianocami.

Vyberáme živý stromček zo škôlky Vyberáme živý stromček

Láka vás živý vianočný stromček, no chcete byť šetrní k prírode? Počuli ste u o prenájme vianočného stromčeka? Niektoré mestá a záhradníctva už dnes ponúkajú takúto službu. Stromček si objednáte z pohodlia domova. Ide o stromy sadené v kontajneroch, ktoré vám budú robiť radosť celé sviatky, no po sviatkoch neskončia pri kontajneri. Vrátia sa späť do svojho prirodzeného prostredia, aby o rok potešili niekoho iného.

Rodinka vyberá živý vianočný stromček Vianočný stromček na prenájom

Umelý vianočný stromček

Výhodou umelého vianočného stromčeka je, že jeho ihličie nezačne tak rýchlo opadávať a navždy ostáva zelené. Uprednostňujú ho aj tí, ktorí sú zástancom toho, že živé stromčeky patria do svojho prirodzeného prostredia, nie do kúta našej obývačky. V ponuke je niekoľko druhov umelých stromčekov, líšia sa veľkosťou, hustotou ihličia, sfarbením, stačí sa prelúskať internetom, určite nájdete ten, ktorý vám vyhovie po každej stránke.

Vianočný stromček Christmas 6 pri krbe Vianočný stromček Christmas 6

2D vianočný stromček

Vianočný stromček s 2d ihličím je lacnejšou variantou. Ihličie má iba dva rozmery, hoci sa snaží pripomínať živý stromček, ten rozdiel je stále na pohľad dosť viditeľný. Ihličie je vyrobené z PVC materiálu, ktorý je striekaný do dlhých tenkých pásov. Tie sa potom v niekoľkých vrstvách otáčajú okolo drôtu, ktorý tvorí základ vetiev. Tým sa vytvorí štetina pripomínajúca ihličie. Ihličie je často ploché a nevyzerá reálne. 2D vianočné stromčeky patria k akejsi nostalgii Vianoc. Hoci ich pomaly vytláčajú 3D stromy, aj dnes sa ešte nájdu predajcovia, ktorí ich majú v ponuke.

Vianočný stromček Christmas 1 s ozdobami Vianočný stromček Christmas 1

3D vianočný stromček

Oveľa realistickejší vzhľad ponúkajú 3D vianočné stromčeky. Výroba je o niečo zložitejšia, aj keď na výrobu sa používajú moderné technológie a výrobné procesy. Ihličie je vyrobené z polyetylénu, ktorý sa na rozdiel od PVC môže vstrekovať do rôznych foriem. Formy sú pripravené tak, aby výsledok čo najdetailnejšie pripomínal živé ihličie. Takto vznikajú celé kusy vetiev. Zámerne sa používajú rôzne odtiene zelenej, aby boli konáriky ešte krajšie a strom na nerozoznanie od živého. Ihličie je mäkké, neopadáva a nepodlieha zdeformovaniu. 3D ihličie je doplnené 2D ihličím, hlavne vo vnútri vetiev, strom tak pôsobí bohate a husto. 3D ihličie je pevnejšie, hravo udrží všetky ozdoby. Konštrukcia stromu je pevná a stabilná, dopĺňa ju kovový stojan.

Vianočný stromček v obývačke pri krbe Vianočný stromček pri krbe

FULL 3D vianočný stromček

Často označovaný ako 100% 3D vianočný stromček. Ide o najvernejšiu kópiu živého stromčeka. Na výrobu 3D ihličia sa opäť používa PE materiál spracovaný rovnakým spôsobom ako pri 3D stromčeku. Rozdiel je v tom, že všetko ihličie na FULL 3D strome je trojrozmerné. Hlavný kmeň a všetky bočné vetvy sú pokryté jemným ihličím v hnedej farbe, čím je zabezpečený nielen dokonalý vzhľad, ale aj potrebná pevnosť vetvičiek. Ihličie je mäkké, na konároch vyčnieva do všetkých strán. Jeho farba je prispôsobená reálnej prirodzenej farbe. Na koncoch konárikov sú často napodobeniny mladých výhonkov. FULL 3D stromček je vyrobený tak kvalitne, že z neho netrčia žiadne drôtiky, ihličie nie je pichľavé. Ihličie navyše neopadáva a drží si svoju tvarovú aj farebnú stálosť niekoľko rokov. Súčasťou je aj kovový stojan, ktorý zabezpečuje stabilitu stromčeka.

3D FULL vianočný stromček zelené 3D FULL vianočný stromček