Art Deco nie je pre každého. Čo charakterizuje tento jedinečný štýl bývania?

Art Deco nie je pre každého. Čo charakterizuje tento jedinečný štýl bývania?

Geometrické tvary, farby a dekadentná detailná práca. To je Art Deco, milovaný, aj zatracovaný interiérový štýl. Tento štýl v nás už na prvý pohľad evokuje luxus, eleganciu a bohatstvo. Aj preto bol dlho označovaný ako najobľúbenejší medzi hollywoodskymi hviezdami a módnymi návrhármi. Tu je niekoľko charakteristických prvkov, ktoré vám pomôžu rozlíšiť Art Deco od ostatných štýlov.

Relaxačné kreslo, čierna ekokoža, LONG Relaxačné kreslo, čierne, LONG

Náhľad do minulosti

Art Deco patrí medzivojnovému obdobiu. Svoj vrchol dosiahol v 20., 30. a 40. rokoch minulého storočia. Art Deco je skratka výrazu Arts Décoratifs. Po prvej svetovej vojne predovšetkým ľudia z hornej vrstvy hľadali niečo, vďaka čomu by sa odreagovali od neľahkých časov. Dovtedy umeniu vládla racionalita, tá sa však z umenia postupne vytratila. Art Deco bolo ovplyvnené niekoľkými umeleckými smermi a rôznymi etnikami. Do popredia sa dostávajú výrazné dekorácie, farby a kovy.

3-sed, smaragdová/čierna/gold mosadz zlatá, SOMY 3 3-sed SOMY 3

Veľký nábytok

A myslíme to doslova! Pre Art Deco je typický veľký mohutný nábytok, zaberajúci v miestnosti najviac priestoru. Je väčších rozmerov a má efektné tvary. Okrúhle sedadlá a zaoblené operadlá, pohodlné leňošky a veľké sedačky v koži alebo čalúnené Velvet zamatovou látkou. Vyhrávajú lesklé povrchy, lakované drevo, sklené vitríny, nábytok s kovovými doplnkami v zlatom, striebornom alebo mosadznom prevedení. Príborníky, ťažké čalúnené kreslá s vysokými opierkami na ruky, zrkadlá s mohutným rámom.

Lavica v štýle Art-deco, ružová Velvet látka/gold chróm-zlatý, NOBLIN Lavica v štýle Art-deco, ružová Velvet látka NOBLIN

Geometrické vzory

Odvážny geometrický vzor je prakticky nevyhnutnou súčasťou interiéru v štýle Art Deco. Tí odvážnejší počítajú s geometrickým vzorom na podlahe, stenách alebo povale, menej odvážni si vystačia s kobercom, prikrývkami, vankúšmi alebo umeleckým dielom či súborom umeleckým obrazov, ktorými ozdobia dominantnú stenu. Typické sú štvorce, obdĺžniky, lichobežníky, nepravidelné geometrické tvary, cik-cak, pruhy, geometria v tvare slnečných lúčov. Nezvyčajný nie je ani motív pierok, listov, vetvičiek či zvierat.

Koberec, slonovinová/tmavosivá, 67x120, ADISA Koberec, slonovinová/tmavosivá, ADISA

Skúste to s farbami

Neľakajte sa! Nikto vás nebude tlačiť do výrazných krikľavých odtieňov. Art Deco sa nesie dvomi farebnými smermi. Ak inklinujete k neutrálnym odtieňom, pre vás je krémová, čokoládová alebo čierna, tuhé ťažké odtiene, ktoré budú dominovať miestnosti. Tieto potom zjemnite svetlejšími tónmi. Na druhej strane sú tí, ktorí doslova vyhľadávajú extravaganciu a snažia sa zapôsobiť. Ich Art Deco interiér je plný farieb. Typická je žltá, červená, zelená a modrá. Obmedzte sa na tri alebo štyri odtiene a zapracujte ich do celej miestnosti. Môže to byť sedačka, pohovka alebo kreslo, prípadne dekoratívne doplnky, ako koberec, závesy, tapety na stenách a pod.

Luxusná posteľ, zlatá Velvet látka, 180x200, REINA Luxusná posteľ, zlatá Velvet látka, REINA

Výrazné podlahy

Azda najtypickejším prvkom Art Deco sú výrazné podlahy s geometrickým vzorom. Podlahy sú zväčša z linolea. Bežne sa stretávame s čierno-bielymi dlaždicami. Interiéroví dizajnéri obľubujú lakované podlahy zo vzácneho druhu dreva. Leštené parkety sú tiež ideálne na podlahy. Útulnejší dojem dosiahnete, ak podlahy prikryjete veľkoplošným kobercom s výrazným geometrickým vzorom.

Vzorovaná podlaha a výrazné farby Vzorovaná podlaha a výrazné farby

Art Deco doplnky

Pre tých, ktorí sa snažia zariadiť svoj domov v Art Deco štýle, úspech prichádza so správne zvolenými doplnkami. Zamerajte sa na dekorácie, ktoré vás dokážu preniesť do prvej polovice 20. storočia. Populárne motívy tej doby boli okrem prírody aj ženská postava, slnko a ďalšie výrazné prvky predovšetkým z indickej a egyptskej oblasti. Prírodné materiály ako slonovina, krištáľ verzus kovové povrchy. Konečný vzhľad miestnosti dolaďte svietidlom v Art Deco štýle, zrkadlami, vázami a figúrkami. Nezabúdajte na maličkosti. Art Deco dosiahnete aj tvarovanými kovovými úchytkami na nábytku, nožičkami na sedačke, tienidlami na svietidlách alebo žiarovkami.

Sedacia súprava, zelená, pravá, SELBY Sedacia súprava SELBY