Baránková deka nielen s vianočným motívom. Aby vám bolo príjemne teplučko

Baránková deka nielen s vianočným motívom. Aby vám bolo príjemne teplučko

Jeseň je pre niekoho pochmúrna, zima deprimujúca. Sú však určité triky, ktorými si dokážete spríjemniť aj tieto najmenej obľúbené obdobia. Obľúbený film alebo seriál, dobrá kniha, ešte lepšia spoločnosť, k tomu horúci čaj alebo varené víno. Keď k tomu navyše praská v krbe oheň a vy sedíte pod teplou mäkkou dekou, tie dlhé večery sa zrazu nezdajú až také hrozné. Najlepšia deka? Huňatá baránková!

Mama s dcérou pod dekou Pre tie najkrajšie chvíle

Šup, po deku!

 

Rozmýšľali ste už nad tým, čo je váš najobľúbenejší doplnok u vás doma? Niekto si potrpí sa soškách či drahom porceláne, iný má svoje obľúbené zrkadlo či lampu, mnohí zas regál plný dlhoročnej zbierky, veľa z nás má obľúbený vankúš, s ktorým sa večer čo večer maznáme. No top obľúbený doplnok, a navyše aj nesmierne praktický, je obyčajná deka. Veľká, malá, jednofarebná, so vzorom, a z akéhokoľvek materiálu. Je tu pre nás, keď to najviac potrebujeme. Keď nám je zima alebo sa potrebujeme iba ukryť pred problémami a starosťami. Baránková deka je iba vyšší level toho, čo v žiadnej domácnosti nesmie chýbať.

Dieťa pod dekou Deka Seola s hviezdami

Prečo baránková?

Označenie „baránková“ nezískala deka iba tak. Našli by ste ju aj pod názvom „Deka baránok“ alebo „Deka baranček“. Deka je zvyčajne obojstranná. Z jednej strany je huňatá vrstva, ktorá svojím vzhľadom veľmi pripomína srsť barančeka. Deka je príjemná na dotyk, maznavá, a hoci tie dostupnejšie verzie sú zväčša vyrobené zo syntetických materiálov, ľahko získate pocit, že prikrývka musí byť výtvorom samotnej prírody.

Baránková deka Renife so vzorom Deka Renife so vzorom

Z merino vlny

Najkvalitnejšie baránkové deky sú vyrábané z merino vlny. Ovčia vlna totiž vyniká najlepšími termoizolačnými vlastnosťami. Tiež stoja za zmienku termoregulačné vlastnosti materiálu. V preklade: aj keď deku použijete v lete počas chladnejších dní, príjemne vás zahreje, pričom sa vôbec nespotíte. Je vzdušná, ľahko si poradí s vlhkosťou, nedrží ju v sebe, ale odovzdáva ju ďalej do ovzdušia. Merino má prirodzené antibakteriálne účinky. Navyše obsahuje lanolín, ktorý je prospešný pre naše kĺby, svaly i cievy. Za kvalitnú deku z ovčej vlny si priplatíte. Jej cena začína na sume cca 25 Eur a šplhá sa až k niekoľkým stovkám.

Deka z ovčej vlny

 

 

 

Mikrovlákno alebo flís

 

Lacnejšou variantou je baránková deka zo syntetických vlákien. Na výrobu sa používa 100%-ný polyester, ktorému sa hovorí aj flís alebo fleece. Ide o materiál česaný z oboch strán. Tento materiál sa bežne používa aj na výrobu oblečenia, teplých búnd a mikín. Tento mäkký a príjemný materiál výborne, podobne ako ovčia vlna, izoluje teplo. Medzi jeho výhody patrí aj to, že je možné prať ho v práčke. Navyše je charakteristický tým, že rýchlo schne. Navyše je ľahký a antialergický..

Deka Avanti so vzorom Deka Avanti

Obojstranná baránková deka


Ako už jej názov naznačuje, baránková deka je použiteľná z oboch strán. Jednu stranu tvorí jemný mikroplyš. Vyznačuje sa krátkym vlasom, vďaka čomu je deka hladká, mäkká a hebká na dotyk. Je obohatený o lákavý vzor. Keďže deky sa najčastejšie kupujú v predvianočnom období, často sa na dekách zobrazujú soby, hviezdy alebo iný vianočný vzor. Na druhej strane je huňatý baránok z jemného mikrovlákna, ktoré je husto pletené, čo obmedzuje prítomnosť roztočov. Je antialergické, preto je táto deka vhodná aj pre deti a alergikov. Baranček je jemnej smotanovej farby.

Deka Dalis Deti pod dekou Dalis

Ako deka alebo ozdobná prikrývka


Deka, ktorá nás zohreje. Deka, ktorá je súčasťou romantických večerov vo dvojici. Deka, ktorá nás rozmazná, keď nám je smutno. Baránková deka sa však dá použiť na niekoľko spôsobov. Perfektná je ako podložka počas detských hier. Je mäkká, teplá, deti ju zbožňujú. Krásne ukáže ako ozdobná prikrývka na posteľ, sedačku alebo kreslo. Vhodná do domácnosti, na chalupy aj na terasu.

Deka Navo so vzorom Deka Navo

Patrí k Hygge životnému štýlu


Hygge životný štýl pochádza z Dánska, z krajiny, ktorej obyvatelia sú považovaní za najšťastnejších ľudí na svete. Jeho zmyslom je tešiť sa z maličkostí, obklopiť sa milovanými ľudmi a predmetmi, ktoré sú na pohľad nežné a na dotyk jemné a hebké. Predmetmi, ktoré nám dokážu urobiť radosť, a pritom nejde o ich peňažnú hodnotu. Ak chcete žiť Hygge, urobte si pohodlie s teplým čajom pod hrejivou baránkovou dekou.

Baránkové deky a Hygge štýl Deky patria k Hygge štýlu

 

Viac o Hygge životnom štýle sa dočítate v našom článku Aj Slováci žijú Hygge. Dánsky spôsob života sa udomácnil aj u nás