BOHO štýl: vaša obývačka plná farieb a vzorov

BOHO štýl: vaša obývačka plná farieb a vzorov

 

Hoci pre niekoho môže názov tohto nekonvenčného štýlu predstavovať konzervatívnosť a prísne pravidlá, BOHO štýl je, práve naopak, plný farieb, vzorov a vôní. Tento dizajnérsky štýl je ideálny pre kreatívnych ľudí s otvorenou mysľou. Iba v takýchto interiéroch môžete vidieť nespútanú kombináciu orientálnych a francúzskych motívov a farieb alebo luxusné starožitné zrkadlo vedľa handmade farebného koberca odkazujúceho na ľudovú kultúru. Samozrejme, aj boho dizajn má niekoľko pravidiel. Tu sú niektoré, vďaka ktorým ľahko dokážete, že boho štýl pristane aj vašej obývačke.

 

Čo znamená BOHO?

Názov pochádza zo slova Bohemia, regiónu s rovnakým názvom v Českej republike, kde kedysi bývalo mnoho Cigánov. Preto je tento štýl taký podobný národu bez záväzkov. Je svetlý, mierne divoký, nestály, kreatívny a čo najslobodnejší. Kopíruje osobný vkus majiteľa a jeho bezstarostný spôsob života. Vychádza z rôznych období, opiera sa o rôzne farby, textúry a vzory. Využíva sa množstvo starožitností a predmetov osobného charakteru, čím sa vytvorí miestnosť bez súladu a jasného smeru, a zároveň vzniká zábavný priestor plný rozmarnosti.

Steny vo svetlých farbách Svetlé steny sú chrakteristické pre Boho štýl

Svetlé farby na steny

Aj keď v boho štýle neexistujú žiadne konkrétne pravidlá, priestoru dáte solídny základ, ak zvolíte svetlé farby na steny. Svetlé odtiene vám zaručia, že konečný výsledok nebude gýčový. V miestnosti so svetlými a jednoduchými stenami vyniknú vaše zbierky a umelecké diela. Biele steny navyše dodajú priestoru moderný nádych. Pre viac klasický štýl boho zvážte odtiene ako krémová, svetlosivá, sivohnedá taupe. Obstane aj svetloružová či jemná žltá, ktorá dodá miestnosti trochu tepla a výnimočného charakteru.

Farby a vzory v miestnosti Veselé farby v miestnosti

Oranžová aj fialová

Aj keď neexistujú žiadne pravidlá, pokiaľ ide o boho štýl, bežné sú teplé zemité farby a tóny šperkov. Hlboké hnedé, zelené a šedé odtiene doplňte nasýtenou fialovou, ohnivou oranžovou a dynamickou modrou. Nebojte sa kombinovať vzory a textúry. Použite zafarbené textílie a vzory z celého sveta, aby ste priestoru dodali nádych exotiky.

Oranžové doplnky Oranžová a iné výrazné farby typické pre Boho

Pridajte koberec

Koberec dokáže urobiť zázraky v každej miestnosti, ale je obzvlášť dôležitý pre boho štýl. Dopĺňa interiér vzormi a farbami. Skúste použiť dva koberce vedľa seba. Ľahko tak vyplníte väčší priestor a pridáte doň ďalšiu textúru. Ak máte koberec vo výrazných farbách a s ohromujúcim vzorom, ku ktorému navyše máte nejaký vzťah, no nie je dosť veľký na to, aby pokryl dlážku pod sedačkou, kreslom a konferenčným stolíkom, použite podeň jednofarebný koberec. Zvážte položenie vrchného koberca pod určitým uhlom, aby ste naň upozornili a aby sa javil trochu väčší.

Multifarebný koberec Vzorkovný koberec

 

Rôzne vzory a textúry

Ďalším hlavným prvkom boho štýlu je odvážne miešanie rôznych vzorov. Dôležité je kombinovať vzory na základe vašich inštinktov. Jedným z najjednoduchších spôsobov je pridať vzorkované vankúše. Boho obývacie izby by mali byť bohaté na rôzne textúry. Kožušinové materiály, strapce, koža, vlna, robustné úplety, vrecovina, ratan a drevo – to všetko sú prvky, ktoré vášmu príbytku dodajú organický základ. Materiály by mali mať mierne opotrebovaný vzhľad, nesmú však byť poškodené, nepatria sem lesklé a nové veci.

Vzory v domácnosti Vzory a textúry v domácnosti

Boho nábytok

Boho nábytok nekúpite v tradičnom obchode. Jednotlivé kúsky zozbierate časom. Tieto izby bývajú naplnené nábytkom zozbieraným v priebehu času, preto vyhrávajú použité a starožitné predmety. Každý kus nábytku by mal byť špeciálny a mal by rozprávať príbeh. Hľadajte v miestnych obchodov s vintage a retro nábytkom a každý kus si vyberte individuálne. Určite budete spokojní s čalúnenými stoličkami a pohovkami v sýtych farbách. Čím bližšie ste k podlahe, tým bližšie ste k vytvoreniu autentického bohémskeho domu. Nízke pohovky s množstvom vankúšov, nízke kreslá, lavice alebo taburety. Podlahové vankúše zas vytvoria pohodlné sedenie na podlahe. Pokojne umiestnite do obývačky sedací vak vo výraznej farbe, nič nebude viac boho.

Béžový sedací vak Vetok Sedací vak Vetok

Osvetlenie a doplnky

Nenápadné osvetlenie zjednotí vašu izbu a dokončí pokojný a príjemný pocit. Ozdobte miestnosť viacerými stojacími či stolnými lampami a sviečkami. Oživte obývačku stálo zelenými a závesnými rastlinami. Nielenže prepožičiavajú miestnosti energiu, rastliny tiež zlepšujú kvalitu vzduchu. Nezabúdajte na skvosty, ktoré ste zdedili po svojich predkoch, na ručne vyrobené predmetmi a suveníry z vašich ciest. Doplnky by mali rozprávať váš životný príbeh cestovateľa a milovníka umenia, a preto by to malo byť niečo, čo máte skutočne radi. Majte na pamäti, že hoci boho štýl má tendenciu byť eklektický, stále môže byť elegantný a očarujúci, takže sa nemusíte báť vyskúšať ozdobený luster alebo robustný zlatý rám zrkadiel.

Doplnky a rastliny Doplnky a rastliny typické pre Boho štýl

Boho štýl je o vás. Nie je dôležité, či je niečo príliš moderné alebo príliš tradičné, príliš okázale alebo minimalistické. Malo by ísť o váš bezstarostný postoj k životu a o váš osobný prejav. Vystavte na obdiv predmety vašej záľuby, svoje pamiatky a suveníry, akékoľvek dekoratívne prvky, ktoré sa vám páčia a ku ktorým máte vzťah. Všetko toto prispeje k tomu, aby ste vášmu domovu dodali dokonalý a individuálny boho vzhľad.