Buď svetlo! Ako si vybrať svietidlo, aby v miestnosti splnilo svoj účel?

Buď svetlo! Ako si vybrať svietidlo, aby v miestnosti splnilo svoj účel?

Správne osvetlenie vám umožňuje ľahko vykonávať úlohy, cítite sa bezpečnejšie a pohodlnejšie, so správne zvolenými svietidlami si dokážete vychutnať plný potenciál vášho domova. Každá izba má však špecifické a jedinečné potreby osvetlenia. Tu je niekoľko tipov a nápadov, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní osvetlenia pre každú miestnosť vo vašej domácnosti.

 


Najprv základné fakty:

1. Osvetlenie ovplyvňuje to, ako sa budete cítite v priestore.
2. Viac svetla nie je vždy to najlepšie. Preferujte kvalitu oproti množstvu.
3. Dobrý výsledok dosiahnete iba tak, že zosúladíte úrovne osvetlenia s úlohami, ktoré sa vykonávajú v konkrétnych lokalitách.
4. Snažte sa dať svetlo tam, kde je to naozaj potrebné, a udržiavať nižšie úrovne okolitého osvetlenia.
5. Pri navrhovaní priestoru nezabúdajte aj na silu prirodzeného svetla.


Typy osvetlenia

Poznáme 4 rôzne typy osvetlenia:
 1. Ambient – osvetlenie pomocou LED pásov
 2. Všeobecné hlavné stropné osvetlenie
 3. Osvetlenie určitej oblasti, kde sa vykonáva nejaká úloha
 4. Akcent – dekoratívne osvetlenie


Najlepšie návrhy na použitie osvetlenia v miestnosti zahŕňajú svietidlá na osvetlenie konkrétnej oblasti a dekoratívne osvetlenie. Pred nákupom svietidiel si urobte návrh priestoru na základe toho, ako ho plánujete využiť. Pridajte do miestnosti najprv úlohové osvetleniestojacu lampu tam, kde si napríklad zvyknete čítať. Potom všetky akcentové svietidlá – lampu na vyplnenie prázdnej steny, stojacie lampy v rôznych výškach. Každá izba by mala mať aspoň 2-3 svetelné zdroje na dosiahnutie rovnomerného osvetlenia.


Svetlo obývačky

Pouvažujte, ako v obývačke trávite čas. Mnohí z nás v nej prevažne sledujú televíziu. Televízory vydávajú vlastné svetlo, takže je dôležité, aby vaše osvetlenie nebolo v rozpore s týmto. Do obývačky sú preto vhodné rôzne druhy stropných svietidiel so stmievačmi alebo inou reguláciou množstva svetla, prípadne bodové osvetlenia na strope a stenách. Vylepšite atmosféru obývačky tým, že svetlom zdramatizujete textúry na stenách či zvýrazníte umelecké diela. Inovatívnou metódou sú smart svietidlá,  ktorým môžete meniť odtieň svetla podľa toho, či chcete práve sledovať televíziu, sústrediť sa na prácu alebo relaxovať na gauči.

Akú farbu svetla zvoliť?
Do obývačky si vyberte teplé biele alebo stredne teplé svetlo.


Svetlo do kuchyne a jedálne

Srdcom celej domácnosti je jedáleň a kuchyňa. Výber správneho osvetlenia je tu o to dôležitejšie. Načrtnite plán vašej kuchyne, a potom sa rozhodnite, aký druh svetla bude každá oblasť potrebovať. Pod kuchynské skrinky nainštalujte LED osvetlenie, pridáte tým svetlo do pracovného priestoru. Nad jedálenský stôl nainštalujte dizajnový stropný luster, ktorý vytvorí atmosféru pravého domova.

Akú farbu svetla zvoliť?
V okolí kuchynskej linky by malo svietiť neutrálne svetlo. Nad jedálenský stôl sa hodí teplé svetlo.


Svetlo do spálne

Osvetlite miestnosť stropným svietidlom. Zvážte moderný alebo klasický luster. Dizajn lustra dokáže zmeniť vnímanie celej miestnosti. Je dôležité mať na pamäti celkovú váhu a rozmer svietidla vo vzťahu k priestoru a nábytku.
Nástenné svietidlá na každej strane postele poskytujú ideálne svetlo na čítanie; navyše tak získate viac priestoru na nočnom stolíku. Takéto akcentačné svietidlá zvyčajne vykazujú nižší výkon ako stropné svetlo, čím znížite aj spotrebu energie. Ak je vaša spálňa väčších rozmerov, môžete ťažiť z viacerých osvetlení: zo závesného lustra, nočných svietidiel, nástenných a stojacich lámp. Menšie miestnosti si vystačia s hlavným osvetlením a dvomi lampami na nočných stolíkoch.

Akú farbu svetla zvoliť?
Teplá žiarovka je do spálne to pravé.


Svetlo do kúpeľne

Nezabudnite na kúpeľňu. Osvetlenie kúpeľne je pravdepodobne posledná vec, do ktorej ľudia chcú investovať čas a peniaze. Halogénové žiarovky sú vo všeobecnosti štandardom pre osvetlenie kúpeľní, ale kompaktné žiarivky sú tiež skvelou voľbou. Pre pohodlné maľovanie sa a úpravu zovňajšku sú vítaným riešením osvetlené kúpeľňové zrkadlá, ktoré svietia priamo na vás a nevytvárajú tak tiene. Pre komplexné osvetlenie kúpeľne pridajte viacero bodových lámp do stien či stropu.  

Akú farbu zvoliť?
Na úpravu make upu či dennú hygienu sú najlepšie denné svetlo a studené biele svetlo.


Svetlo do chodby

Do predsiene môžete pridať tradičné stropné osvetlenie a doplniť ho prídavným bočným svetlom. Záleží od toho, akú veľkú chodbu máte. Viac modernejšou verziou sú bodové osvetlenia zapustené v strope či po stenách. Myslite tiež na hru so zrkadlami, ktoré prinesú do vašej predsiene ešte viac svetla.
Pamätajte, že schody a haly musia mať dobré všeobecné osvetlenie z hľadiska bezpečnosti. Aby sa zabránilo nehodám, schody by mali byť osvetlené zhora nadol s prepínačmi na oboch stranách a s dostatočným osvetlením každého schoda. Ak sa chcete vyhnúť stálemu  zapínaniu a vypínaniu svetiel, môžete sa rozhodnúť pre senzory pohyby, ktoré sú čoraz obľúbenejšie aj v domácom prostredí.

Akú farbu zvoliť?
Vo vstupoch sa zvyčajne používa neutrálne svetlo. Pokiaľ však chcete svojich hostí privítať v útulnom domácom prostredí, rozhodnite sa pre teplú farbu svetla.


Osvetlenie exteriéru

Či už je vaším cieľom osvetliť a zvýrazniť váš dom alebo zabezpečiť bezpečnosť okolo domu, je tu niekoľko možností, ktoré krásne osvetlia exteriér. Dekoratívne svietidlá sa používajú pozdĺž cesty, na stenách a stĺpoch, a pri vstupných dverách. Dizajn takýchto svietidiel by mal ladiť s vaším domom. Často trávite letné večere na záhrade alebo v altánku? Otvárajú sa vám široké možnosti, ako osvetliť aj tieto oddychové oblasti, napríklad so svetelnými reťazami, lampášmi či vonkajšími lampami z kovu.

Akú farbu zvoliť?
Tu necháme výber na vás. Viac energický a moderný vzhľad vám prinesie studené svetlo, na druhej strane teplé svetlo vyvoláva pocit pohodlia a domácej atmosféry. Vyberte si také, ktoré sa vám najviac páči.


Dobré svietidlo je to, ktoré si plní svoj účel, rozširuje dostatočné svetlo, neprekáža v priestore. Pri kúpe lampy sa nebojte pýtať predajcu na jej parametre. Iba tak si dokážete vybrať svietidlo, ktoré nebude len dizajnové, ale vám aj poslúži dlhé roky.