Celý deň v kancli? So správnou kancelárskou stoličkou sa vyhnete zraneniam chrbtice

Celý deň v kancli? So správnou kancelárskou stoličkou sa vyhnete zraneniam chrbtice

Ráno vstanete plní energie a pracovného zápalu. Dopoludnia vydáte zo seba maximálny výkon. Potom začne vaše pracovné nasadenie upadať. Z práce odchádzate unavení, neraz s bolesťou chrbta, krčnej chrbtice aj hlavy. Bolesť ovplyvňuje vašu náladu. Častokrát už nemáte silu venovať sa aktivitám, ktoré ste si naplánovali na večer. Premýšľali ste niekedy nad tým, z čoho tieto bolesti pochádzajú? Ak denno-denne sedíte za počítačom, veľmi dôležitý je správny výber kancelárskej stoličky. Nevhodné kreslo má neblahý vplyv na vaše zdravie a pohodlie. 

Čo je potrebné všímať si pri kúpe nového kresla? Na čo sa zamerať? Zhrnuli sme pre vás niekoľko faktov, ktoré vám s výberom vhodnej stoličky pomôžu. 

 

Ako nás ovplyvňuje nesprávna kancelárska stolička?

Ak dlhšie sedíte na stoličke, v prvom rade tým trpí vaša chrbtica. Dlhé sedenie môže viesť k bolestiam chrbta, prípadne tieto bolesti ešte zhoršiť. Nesprávne sedenie zvyšuje napätie v chrbte, ramenách, nohách a zaťažuje chrbtové svalstvo. Neraz máme tendenciu hrbiť sa, čo po čase má za následok rapídne zhoršenie stavu chrbtice. Bolesti najčastejšie zasahujú krížovú oblasťVýnimkou nie je ani šija a zátylok. Bolesti potom putujú cez rameno až do prstov. V extrémnych prípadoch vedú tieto zdravotné problémy až ku kardiovaskulárnym ochoreniam alebo cukrovke

Dlhodobé nesprávne sedenie sa po čase prejaví aj na kostrovom aparáte. V miestach, kde výrazne pôsobí väčšia tlaková sila, postupne kosť a spojivá podliehajú degenerácii a po istej dobe sa vytvoria na stavcoch výrastky. Lekári upozorňujú, že nesprávne sedenie časom zasiahne aj medzistavcové platničky. Tieto vankúšiky, teda rôsolovité jadro obalené silným väzivom, sa nachádzajú medzi jednotlivými stavcami. Ak dlhodobo sedíte v nesprávnej polohe, dochádza k porušeniu platničky. Na jej väzive vznikajú trhliny, cez ktoré sa obsah platničky postupne vysúva, až vznikne hernia disku, čo znamená, že hmota začne tlačiť na miechu a môže spôsobiť prudkú až neznesiteľnú bolesť. Tento jav väčšina z nás pozná pod hovorovým označením vyskočená platnička.

Kreslo Benno Kancelárske kreslo Benno má ergonomický tvar. Zdroj: temponabytok.sk

 

Čo si všímať pri kúpe novej stoličky?

1. Nastaviteľná výška stoličky

Kancelárska stolička by mala mať mechanizmus nastavenia výšky sedu. Sedadlo kresla by sa malo ľahko pohybovať nahor alebo nadol. Optimálna nastaviteľná výška je 45 – 60 cm. Nastavenie kancelárskej stoličky na správnu výšku sedu pomáha minimalizovať tlak na kolená a bedrá. Správna poloha je vtedy, ak sú kolená o niečo nižšie ako boky a sedadlo je takmer rovnobežne s podlahou. Dbajte na to, aby vaše nohy spočívali chodidlami rovno na podlahe

2. Bedrová podpera chrbta

Dobrá kancelárska stolička by mala mať podperu pre spodnú časť chrbta. Ak budete sedieť dlhší čas, podporiť chrbát a zabezpečiť jeho prirodzenú krivku je veľmi dôležité ako prevencia proti priveľkému napätiu alebo unaveniu. V takomto prípade vám kancelárska stolička nezničí chrbát. Dnes ľahko nájdete stoličky, u ktorých je táto podpera nastaviteľná. Najlepšia bedrová opierka ponúka vertikálne aj hĺbkové nastavenie. Toto je obzvlášť dôležité, ak má používateľ problémy so spodnou časťou chrbtaalebo ak kreslo bude používať viac ľudí. Najzákladnejšie bedrové podpery sú nastaviteľné vertikálne, kedy zvyšujete a spúšťate operadlo. 

Kancelárske kreslo Aex červená Súčasťou kancelárskeho kresla Aex je aj bedrová opierka. Zdroj: temponabytok.sk

3. Nastaviteľné operadlo

Presvedčte sa, či je operadlo nastaviteľné. Operadlo kancelárskej stoličky by malo byť výškovo nastaviteľné od 38 – 54 cm. Možnosť sklonu ovplyvní tlak na spodnú časť chrbta. Ak je operadlo oddelené od sedadla, malo by byť nastaviteľné vo výške aj uhle. Malo by byť schopné podporiť prirodzenú krivku chrbtice, opäť s ohľadom na podporu bedrovej oblasti. Ak je kancelárska stolička vybavená spojeným sedadlom a operadlom, operadlo by malo byť nastaviteľné v predných a zadných uhloch s blokovacím mechanizmom, aby sa zabezpečilo, že sa neposunie príliš dozadu. 

4. Opierky rúk

Na dlhšiu prácu za stolom by ste mali rozhodne dať prednosť nastaviteľným opierkam na ruky. Vybrať si môžete z klasických nastaviteľných opierok alebo z variantov 2D, 3D a 4D.

Nastaviteľné opierky rúk – umožňujú nastaviť len výšku,
2D opierky – dovoľujú nastaviť výšku a sú vybavené aj rotáciou vrchnej časti,
3D opierky – nastavenie výšky, rotácie a možnosť horizontálneho posunu dopredu či dozadu,
4D opierky – všetko z 3D variantu + horizontálny posun hore a dolu.

Niektoré modely stoličiek majú opierky voliteľné, čo znamená, že si kúpite základný model bez opierok rúk a tie si potom podľa potreby dokúpite.

5. Opierka hlavy

Hlavové operadlá sú nevyhnutné pri práci dlhšej ako 3 – 4 hodiny denne. Základné opierky poskytujú oporu pri odpočinku počas práce, tie vyššie a vytvarovanejšie dokonca oporu nepretržitú. Kreslá spravidla nemajú výškovo nastaviteľnú hlavovú opierku. 

 

Kreslo Habib čierna Kancelárske kreslo Habib prichádza s opierkou na hlavu. Zdroj: temponabytok.sk

 

6. Ďalšie vlastnosti

Osobitnú pozornosť venujte aj drobnostiam, ktoré môžu mať pre vás veľký význam. Súčasťou vhodnej kancelárskej stoličky by mal byť aj tlmiaci piest. Keď si na stoličku sadnete prudšie, príjemne vás stlmí a zabráni tvrdému a nepríjemnému nárazu. 
Dôležitý je aj použitý materiál. Má byť pevný, odolný voči oderu a priedušný. Ako poťahová látka sa najčastejšie používa sieťovina, ekokoža alebo koža.

Pri každej kancelárskej stoličke sa udáva aj maximálna nosnosť, ktorá sa väčšinou pohybuje od 70 – 180 kg. Vyberajte preto podľa vašej váhy, aby neskôr nedošlo k problémom s prípadnou reklamáciou.

Nemenej dôležitá je poskytovaná záruka. Toto číslo dokáže o stoličke napovedať viac, ako si myslíte. Štandardom je dvojročná záruka. Firmy ponúkajúce trojročnú záruku svojmu výrobku veria viac, no stretnete sa aj s prvotriednymi kancelárskymi stoličkami s päťročnou zárukou. Výrobca takémuto výrobku plne dôveruje a tým pádom môžete aj vy.

Kreslo Sidro Podnož na kancelárskom kreslo Sidro poskytne pohodlie pre vaše nohy. Zdroj: temponabytok.sk

 

Ak sa rozhodnete pre kúpu novej stoličky, buďte pri výbere prísni. Majte na pamäti nielen pohodlie pri práci, ale predovšetkým svoje zdravie. Správna kancelárska stolička ovplyvňuje váš pracovný výkon aj komfort počas dňa. Nebojte sa do stoličky investovať, takáto investícia sa vám čoskoro vráti.