Chystáte sa tapetovať? Poradíme vám, ako naniesť tapetu na stenu

Chystáte sa tapetovať? Poradíme vám, ako naniesť tapetu na stenu

Tak ako sme písali v článku o trendoch v interiérovom dizajnérstve pre rok 2020, tapety naďalej ostávajú IN. V tomto príspevku sa nebudeme baviť o tom, či do kuchyne patrí skôr tapeta s výrazným kvetinovým vzorom a do obývačky na hlavnú stenu zas jemný vzor. Zvoliť a kúpiť si tapetu je asi tá najjednoduchšia vec v súvislosti s tapetovaním. Oveľa ťažšie je nalepiť tapetu na vybratú stenu tak, aby sme sa za výsledok našej práce nemuseli hanbiť. Rovnako dôležité je, aby tapeta na stene vydržala, kým sa ju sami nerozhodneme strhnúť. Tu je stručný a jednoduchý návod, podľa ktorého si tapetu na stenu nalepia aj tí menej zruční z nás.

 

Jednofarebné a vzorkované tapety na regále Rôzne vzory tapiet

S lepidlom verzus bez lepidla

Existujú dva druhy tapiet. Moderné sú tapety s vopred naneseným lepidlom, ktoré sa jednoduchšie lepia na stenu. Na trhu sú stále tapety, pri ktorých si musíte lepidlo namiešať samy. Nanášanie takejto tapety na stenu je o to náročnejšie, no s naším návodom si hravo poradíte aj s touto výzvou.

Blikajúci oheň zmení ihneď akýkoľvek priestor na intímny. Je dokázané, že pohľad na tancujúce plamene v nás vyvoláva pocit šťastia a spokojnosti. Oveľa väčší účinok to má vtedy, ak si pred krb sadnete s milovaným človekom. Ak u vás doma nemáte krb, vytvorte túto príjemnú a útulnú atmosféru niekoľkými sviečkami rôznych veľkostí a tvarov, ktoré rozmiestnite po miestnosti.

Tapety bez lepidla

1. Pripravte si stenu, na ktorú chcete tapetu nalepiť. Zo steny aj z blízkosti steny odstráňte všetok nábytok, dekorácie a predmety, ktoré by vám počas práce zavadzali. Na ochranu podlahy použite fóliu, príp. staré kartóny. Detailne skontrolujte steny. Ak sú znečistené, vyčistite ich, a ak sú poškodené, opravte ich. Staré tapety musíte odstrániť. Zložte kryty vypínačov a zásuviek. Počas práce vypnite elektrinu, aby ste zvýšili bezpečnosť. Odstráňte všetky klince, háčiky alebo skrutky pomocou klieští. Sadrou vyplňte akékoľvek diery. Použite brúsny papier a nezrovnalosti zbrúste.

Diery v stene treba zasádrovať Sádrovanie dier

2. Naneste maliarsku pásku okolo zárubní a okien v miestnosti, potom natrite steny základným náterom, penetráciou. Nechajte náter úplne vyschnúť. Penetrácia pomáha lepšiemu priľnutiu papiera.

3. Pripravte si 4 litre vlažnej vody a práškové lepidlo zo škatuľky vysypte do nádoby s vodou. Od tejto chvíle musíte veľmi rýchlo a dôkladne rozmiešať práškové lepidlo s vodou tak, aby zmizli všetky hrudky. V prípade, že sa tak nestane, vám budú vznikať hrčky na tapetách. Po dokonalom rozmiešaní lepidla ho necháte 10 minút odstáť.

4. Vyberte si nenápadnú časť steny, najlepšie tú, na ktorej nie sú vypínače ani zásuvky. Zmerajte výšku a šírku steny a potom k meraniu pridajte asi 20 cm. Rozviňte tapetu na stôl alebo inú podložku. Zložte tapetu na seba, uistite sa, že je na okrajoch zarovnaná. Ak nie je, nezrovnalosti orežte.

Rolka tapety v hnedej farbe a žltý valček Pripravte si náradie

5. Odstáte lepidlo naneste na prvú časť steny, kam má prísť prvý pás. Narezaný pás tapety nalepte na stenu s 3 cm presahom ku stropu a odviňte smerom nadol. Tapetu jemne vyhladzujte rukami, potom nástrojom na vyhladenie tapiet alebo vyhladzovacou kefou. Slúži to aj na vytlačenie nevzhľadných bublín. Pri vyhladzovaní pracujte zhora nadol a od stredu k vonkajšiemu okraju.

6. Pás tapety pevne pritlačte na spoj s povalou. Režte pozdĺž okraja tapety lámacím nožom alebo žiletkou. Čím ostrejší nôž, tým lepšie. Nepoužívajte napríklad tupé nožnice, ktoré by mohli tapetu poškodiť a roztrhať. Zopakujte postup na podlahe.

Žena nanáša lepidlo na tapetu Lepíme tapety

7. Nelepiť druhý pás tapety je ťažšie. Musíte ho prispôsobiť podľa vzoru. Pri tapete s veľkým vzorom treba počítať s väčším odpadom. Vezmite balenie tapety a pomaly ho rozviňte vedľa prvého pásu tak, aby ste napojili vzor. Na prebytočnom papieri si urobte viditeľnú značku, aby ste ho neskôr mohli odrezať. Uistite sa, že aj druhý pás zodpovedá výške steny, opäť pridajte cca 20 cm.

Hladenie tapety, aby sa odstránili bublinky Tapetu treba vyrovnať

Tapeta s vopred naneseným lepidlom

Pri tapetách s vopred naneseným lepidlom je postup rovnakým, okrem bodu 3 a 5. Pri takýchto tapetách je lepidlo priamo na papieri. Aby ste lepidlo aktivovali, je potrebné naplniť nejakú nádobu do 2/3 vodou v izbovej teplote. Odstrihnutý pás tapety zrolujte tak, aby ste nevideli vzor. Rolku tapety ponorte do vody. Nechajte namáčať čas odporúčaný v pokynoch od výrobcu, zvyčajne 30 sekúnd. Potom tapetu pomaly vyberte z vody a rozviňte ju na pracovný stôl a ubezpečte sa, že lepidlo je úplne mokré. Jemne preložte oba konce tapety, opatrne, aby ste prehyb neprelomili. Mali by ste vidieť vzor. Nechajte takto zohnutý pás odpočívať zvyčajne asi 2-5 minút.

Potom postupujte podľa bodu 6 a 7 z postupu pri tapete bez vopred naneseného lepidla.

Žlto-oranžová tapeta za žltým kreslom na stene v obývačke Moderná tapeta na stene

Na záver krátke zhrnutie rôznych tipov tapiet:

Vliesové tapety

Vliesové alebo flísové tapety sú známe vysokou pevnosťou, ich farba sa nemení, poskytujú výbornú tepelnú aj zvukovú izoláciu, ľahko sa lepia a sú priedušné. Stena, na ktorej sú nalepené, nesplesnivie. Lepia sa za sucha, lepidlo sa nanáša len na stenu. Ak sa vám konečný výsledok nebude páčiť, strhnutie vliesových tapiet je celkom jednoduché. A vďaka tomu, že sú veľmi pevné, nezanechávajú na stene žiadne zvyšky.

Vinylové tapety

Vinylové tapety sa vyrábajú tak, že sa na papierový podklad nanesie vinylová vrstva. To, do akej miery je tapeta kvalitná, závisí práve na vinylovej vrstve. Dajú sa dobre umývať, nemenia farbu, ľahko sa nepoškriabu a poskytujú čiastočnú izoláciu tepla. Šikovne zakryjú rôzne nerovnosti a praskliny na stene. S týmto druhom tapiet však súvisia nulová priedušnosť a typický zápach, ktorý so sebou prináša PVC. Lepidlo sa nanáša priamo na tapetu, následne musíte pár minút počkať, aby tapeta stihla lepidlo nasiaknuť, a až potom sa pustíte do samotného tapetovania.

Papierové tapety

Papierové tapety sa vyrábajú buď jednovrstvové alebo dvojvrstvové. Možno si vás získajú cenou a výberom z veľkého množstva kreatívnych motívov. Na druhú stranu, papierové tapety sa nedajú umývať a majú nízku odolnosť proti oderu. Tapetovanie prebieha podobne ako u vinylových tapiet. S tým rozdielom, že by ste na nasiaknutie lepidla mali počkať o niečo dlhšie. Približne 3 až 5 minút.