Chystáte sa nakupovať vianočné darčeky? Riadite sa pravidlom 3 darčekov?

Chystáte sa nakupovať vianočné darčeky? Riadite sa pravidlom 3 darčekov?

Kto by nemal rád na Vianociach tú chvíľu, keď sa deti po Štedrovečernej večeri vrhnú k vianočnému stromčeku? Na tvárach očakávanie, v očiach zvedavosť, nedočkavé pršteky už-už chcú trhať ten krásny baliaci papier. Buďme však k sebe úprimní. Ako dlho trvá takáto nefalšovaná radosť? Darčeky sa kopia v kúte miestnosti. Hoci sa deti z nich aj chvíľu tešili, stále je pod stromčekom množstvo balíkov, ktoré treba rozbaliť, pretože v nich môže byť… A práve preto je pravidla 3 darčekov namieste.

Žena balí vianočné darčeky Pravidlo 3 darčekov

Čo je pravidlo 3?

Poučili ste už o tom niekedy? Pravidlo 3 darčekov má svoju históriu na začiatku nášho letopočtu. Vychádza z myšlienky, že aj Ježiš dostal 3 dary od Mudrcov. V súčasnej dobe toto pravidlo využívajú predovšetkým rodiny s deťmi. Je to spôsob, ako naučiť deti skromnosti, ako sa tešiť z mála a vážiť si každú jednu vec, ktorú dostanú. Zároveň toto pravidlo pomáha udržiavať zdravú predvianočnú atmosféru v rodine. Zníži sa stres z nakupovania darčekov, finančný rozpočet sa priveľmi nezaťaží, zostáva viac času na všetky tie malé vianočné radosti, ktoré prináša príprava na najkrajšie sviatky v roku.

Muž je v strese z nakupovania vianočných darčekov Znížte stres z vianočného nakupovania

Niečo, čo chcú, čo potrebujú, na rozvoj talentu a záľub

Aj pravidlo 3 má svoje pravidlá. Ak hľadáte darčeky pre svoje deti, držte sa vyskúšanej a odporúčanej šablóny. Jeden darček by mal byť praktický, niečo, čo dieťa skutočne potrebuje. Možno oblečenie, obuv, pomôcky do školy. Druhý darček by mal vychádzať zo záľub dieťaťa, niečo, čo pomôže rozvíjať jeho talent. Môže to by hudobný nástroj, dobrá kniha, maliarska sada, sada pre malého kutila a pod. A keďže každý z nás chce svojim deťom práve v čas Vianoc urobiť najväčšiu radosť, tretí darček by malo byť niečo, čo si dieťa želá z celého srdca. Nemusia to byť veľké a drahé darčeky. Počúvajte svoje deti, vnímajte ich, možno už počas letných prázdnin spomenú niečo, čo by ich veľmi potešilo. Poznačte si to niekde, sledujte, či sa túžba dieťaťa nemení. Ak je darček vyhovujúci a jeho cena sa vojde do vyhradenej sumy na darčeky, takýmto darček určite zabodujete.

Dieťa si kreslí Čo potrebujú, čo chcú a niečo na rozvoj talentu

Nielen pre deti

Pravidlo 3 darčekov výborne funguje aj medzi dospelými. Občas máme tendenciu s vianočnými darčekmi to preháňať. Treba si však uvedomiť, že dospelí už dávno vedia, ako to v skutočnosti s Ježiškom je. Možno sa niekedy zbytočne naháňame za drahými darčekmi, a hoci ich už pre rodičov máme 6, stále sa nám to zdá málo. Ak sa neviete rozhodnúť, pomôžte si pravidlom 3 darčekov. Niečo, o čom vaši blízki a priatelia snívajú. Niečo praktické, čo im uľahčí život. Nábytok, aby si užívali pohodlie. Alebo niečo, čo záhradkár využije v záhrade alebo stará mama so šikovnými rukami napríklad na uštrikovanie „rodinných“ vianočných svetrov, ktoré si všetci oblečiete na ďalšie Vianoce.

Žena sediaca v masážnom kresle Lambert Masážne kreslo Lambert

Tak toto radšej nie

Keď už hovoríme o vianočných darčekoch, máme pre vás ešte jednu radu. Urobili sme prieskum najmenej žiadaných darčekov medzi dospelými, ktoré sa veru nestretávajú často s úspechom.

- spodná bielizeň – Aj keď sa to javí ako dobrý nápad, spodná bielizeň je skôr vhodnejšia na výročie svadby alebo sviatok Valentína. Málokto rád spomína na chvíľu, keď si z balíka pred očami ostatných členov rodiny vytiahol dráždivú bielizeň alebo košieľku.

- suveníry – Suveníry z vašich dovoleniek sú určené len pre vás, ukrývajú spomienky, iba vám pripomínajú krásne chvíle, ktoré ste na tom vzdialenom mieste zažili. Ak ich niekomu dáte ako vianočný darček, nečakajte veľké ovácie. Im predsa tieto predmety nepovedia nič, a možno sa im ani páčiť nebudú.

- živé zvieratko – Darovať niekomu živé zviera si vyžaduje čas, dlhé plánovanie, zvažovanie pre a proti. Často sa stáva, že zvieratko je obľúbené iba počas sviatkov, a po sviatkoch skončí na ulici alebo späť v útulku.

- hotovosť – Príliš neosobný a chladný darček. Hotovosťou akoby ste dávali najavo, že vám na danom človeku nezáleží, že nemáte ochotu potrápiť si myseľ, aby ste vymysleli vhodný darček. Ak si neviete rady, stavte skôr na darčekové poukážky, z nejakého eshopu, na ktorom váš blízky zvykne nakupovať, alebo zakúpte žreby.

- potreby do domácnosti – Tak toto určite nie! Čistiace prostriedky sú súčasťou bežného každodenného života, a nie sú veru spojené s príjemnou činnosťou.

- sviečky – Prekvapení? Sviečky sú perfektní dar pre spolužiakov alebo kolegov, nie však pre tých, ktorí sú blízki vášmu srdcu. Posnažte sa a vymyslite rodine a priateľom niečo osobnejšie.

- permanentka do fitness, na kurz varenia alebo na kurz nejakého hudobného nástroja – Takýto darček je v poriadku, ak si ho obdarovaný plánuje v najbližšej dobe zaobstarať a myslí to skutočne vážne. Pozor však s takýmito darčekmi. Nie všetci môžu byť na ne pripravení a nie každý to môže zobrať pozitívne.

Pár nešťastný z vianočných darčekov Vyhnite sa neosobným darčekom

Nábytok a bytové doplnky – kandidáti na vianočné darčeky

Už keď sme spomenuli zopár nie veľmi vhodných nápadov na darčeky, tu je nápad na darčeky, ktorým sa určite každý poteší. Praktický regál, štýlová lampa, hrejivá deka alebo kreslo. Aj sedačka je ideálny darček, hoci trochu drahší, ako ostatné darčeky. Ak však vaši rodičia alebo starí rodičia snívajú o novej sedačke, prečo sa ako súrodenci nespojiť a nedožičiť im ju.

Sedačka v tvare U Mersi v interiéri Sedačka v tvare U Mersi

Nie ste si istí, aký nábytok alebo bytový doplnok by bol vhodný pre vašu partnerku či partnera, pre deti či starých rodičov? Ponúkame vám niekoľko tipov, z ktorých si určite vyberiete: