Človek sediaci: Ako herné kreslo zabráni hrbeniu pri sedení

Človek sediaci: Ako herné kreslo zabráni hrbeniu pri sedení

Človek bol vždy v pohybe: keď lovil mamuty, keď staval pyramídy, keď začal obrábať polia. Pre ľudí je sedenie neprirodzený pohyb. Kto z nás ho však nevykonáva každý deň? V mnohých zamestnaniach je sedenie jednou z našich hlavných náplní – strávime ňou i viac ako 8 hodín denne. Len za ostatné storočie sme sa zmenili na človeka sediaceho. Množstvo pohybu, ktoré sme mali pred sto rokmi, sme zosekali o dve tretiny. Je však dlhodobé sedenie pre naše zdravie nebezpečné? Existujú stoličky, ktoré pomôžu nášmu telu udržať správnu polohu? A aké zdravotné benefity prináša herné kreslo?

Kancelárske/herné kreslo, čierna/biela/béžová, OZGE NEW Kancelárske/herné kreslo OZGE NEW

Čo spôsobuje dlhodobé sedenie?

Nedostatok pohybu a dlhodobé sedenie – pri niektorých kancelárskych pozíciach je to absolútna väčšina pracovného času – nespôsobuje „iba“ hrbenie. Hoci je práve nesprávna poloha tela jedným z prvých príznakov nesprávneho sedenia, zdravotné riziko však v tomto momente len začína rásť. Najčastejším problémom sú chronické bolesti chrbtice, štatistiky hovoria, že tento problém trápi až 80 % ľudí pracujúcich v administratíve.

Bolesti chrbtice však nezaženieme „brufenom“, prejavia sa aj na absencii v práci. Až tretina všetkých „péniek“ je spôsobená týmto problémom. Chronická bolesť chrbtice ale nie je chrípka, ktorú za týždeň porazíme, takíto zamestnanci bývajú PN niekoľko týždňov, zväčša 5 – 6.

Kancelárske/herné kreslo s podnožou, čierna/modrá, TARUN Kancelárske/herné kreslo s podnožou TARUN

Pri dlhodobom a hlavne nesprávnom sedení je len otázkou času, kedy sa objavia ďalšie zdravotné problémy. Aby sme videli na monitor, často sa predkláňame do polohy, ktorá vedie k bolestiam krčnej chrbtice. Pri dlhodobom sedení bez pohybu sa zvyšuje riziko výskytu kŕčových žíl, chradnú medzistavcové platničky, problémy môžu zasiahnuť tiež stuhnuté bedrové kĺby, výnimkou nie je ani skolióza, obezita, hernia disku.

Navyše, pri nesprávnom posede sa mení aj naše dýchanie – do pľúc nasávame menej kyslíku, ktorý potom chýba mozgu, a to sa prejaví na slabšom sústredení. Nesprávne sedenie tak neprináša „iba“ hrb, ale tiež veľké množstvo zdravotných rizík. Ako proti tomu bojovať?

Kancelárska stolička/stacionárny bicykel BIKE Kancelárska stolička/stacionárny bicykel BIKE

V čom je herné kreslo iné oproti kancelárskej stoličke

Aby svaly nechradli a zvládli udržať správnu polohu tela, potrebujú aspoň 200 impulzov denne. Doprajte im teda dostatok pohybu: každú hodinu si zacvičte, prebehnite sa po schodoch, urobte pár drepov alebo majte pripravenú kancelársku stoličku so stacionárnym bicyklom. Hoci je pohyb nesmierne dôležitý, podceňovať by sme však nemali ani to, na čom sedíme.

Čoraz častejším javom – v domácnostiach i kanceláriách – býva, že bežné kancelárske stoličky pri počítačoch nahrádzajú herné kreslá. Je to iba trend, alebo naozaj stolička pre hráčov pomáha lepšiemu sedeniu? Najlepšiu odpoveď na túto otázku dajú rozdiely medzi samotnými stoličkami. V čom je teda herné kreslo iné?

Kancelárske/herné kreslo, ružová/biela, PINKY Kancelárske/herné kreslo PINKY

Obyčajná kancelárska stolička necháva chrbticu v boji s gravitáciou osamote: chrbtica tak musí udržať v správnej polohe ramená, hrudník a tiež hlavu. Herné kreslo je však špeciálne navrhnuté k zábave/práci pri počítači, a tak pre tieto všetky kritické miesta poskytujú tú žiadanú oporu. Aby ste sa nehrbili, stoličky pre hráčov majú ergonomický tvar a hneď niekoľko „vychytávok“. Nastaviteľnú výšku posedu, špeciálne operadlo pre hlavu, nastaviteľný vankúš na krk, podporu ramien, bedrový vankúšik, výškovo nastaviteľné operadlá na ruky, nastavenie sklonu podľa aktivity (90 ° na prácu a aktívnu činnosť, 110 ° na čítanie a pozeranie filmu, 135 ° na oddych), vysúvacia podnož.

Vďaka tejto kombinácii tvarov, vankúšov a ergonómie už vaša chrbtica nemusí bojovať s gravitáciou. Herné kreslo ju od tejto činnosti odbremení a drží za chrbticu všetky kritické body – hlavu, krk, ramená, bedrovú oblasť. Vďaka tomu nie je chrbtica preťažená, a zároveň stolička navádza telo k správnemu posedu. Okrem toho je herné kreslo skvelo prispôsobiteľné: keď si nastavíte všetko podľa svojich potrieb a telesných parametrov, ako by ste si vyrobili stoličku na mieru.

Polohovanie operadla Polohovanie operadla

Výhody herného kresla pre ľudské telo

Poviete si, dobre, herné kreslo mi dá potrebnú oporu, ale ako sa to prejaví na mojom zdravotnom stave? Keď si do stoličky pre hráčov prvýkrát sadne človek s nesprávnym držaním tela, bude to pre neho nepríjemné – podobne ako prvá hodina jogy, na ktorej sa spoločne s lektorom snaží upratať telo do prirodzenej polohy. Chvíľu si na to budete zvykať, zdravotné benefity sa však čoskoro ukážu.

Tým hlavným je správne držanie tela, ktoré budete mať počas celého pobytu v kresle. Keď sa upraví poloha chrbtice, krku, hrudníka, hlavy, ramien, objavia sa ďalšie pozitíva. Napríklad, opäť začnete prijímať – prakticky mimovoľne – do pľúc viac kyslíka, tým sa zlepší činnosť vášho mozgu a tiež sústredenie na prácu či hru. Vďaka špeciálnej zadnej opierke bude hlava v správnom uhle. To sa tiež prejaví na menšej únave a zaťažení očí. S vysúvacou podnožou zase doprajete nohám lepšie prúdenie krvi, vďaka čomu klesne riziko kŕčových žíl.

Kancelárske/herné kreslo s RGB podsvietením, čierna/biela/farebný vzor, ZOPA Kancelárske/herné kreslo s RGB podsvietením ZOPA

Herné kreslo nie je liek na všetky problémy s nesprávnym držaním tela a chronickou bolesťou chrbtice. Keď ho však budete kombinovať s dostatkom pohybu a záujmom o to, ako sedíte a čo pre svoje telo môžete urobiť, sedenie vás už ďalej nebude vyčerpávať. A hlavne, zbavíte sa zlozvykov z posedu v bežnej stoličke, ktoré mohli deformovať vašu postavu.

Chcete sa vyhnúť nesprávnemu sedeniu a bolestiam chrbtice? Pozrite si herné kreslá v našej ponuke a urobte krok k zdravšiemu životu.