Čo je to kľakačka? Pre tých, ktorí presedia dlhé hodiny za počítačom

Čo je to kľakačka? Pre tých, ktorí presedia dlhé hodiny za počítačom

Aký je váš typický deň strávený pred počítačom? Pravdepodobne strávite pri ňom hodiny v práci alebo v škole. Pri tak dlhom čase je dôležité zvážiť, ako to ovplyvňuje naše zdravie. Možno ste už počuli termín "kľakačka" alebo “kľakosed” a možno ešte nie. V tomto blogu sa pozrieme na to, čo je to kľakačka a prečo môže byť zaujímavou alternatívou pre tých, ktorí si kazia chrbticu nesprávnym a dlhým sedením za počítačom. 

 

Čo je kľakačka?

Kľakačka je špeciálny typ stoličky, ktorá je navrhnutá tak, aby vám umožnila sedieť s narovnanou panvou s jemným ohnutím v kolenách, čím sa vaša chrbtica dostáva do svojho prirodzeného zakrivenia. To je veľký rozdiel oproti tradičným kancelárskym kreslám, ktoré väčšinou vedú k sedeniu v polohe s pokrčenými nohami a vychýlenou panvou. 

Koláž troch fotiek ako žena sedí na kľakačke za herným stolom. Kľakačky RUFUS

 

V čom je lepšia ako bežné kancelárske kreslo?

Kľakačka má niekoľko výhod v porovnaní s bežným kancelárskym kreslom:

Zdravá chrbtica: Sed na kľakačke podporuje prirodzené zakrivenie chrbtice, čím znižuje tlak na platničky.Týmto spôsobom pomáha zmierniť bolesti chrbta - od krku až po panvu. 

Rozšírenie hrudníka: Správne sedenie na kľakačke môže pomôcť rozšíriť hrudník, čo umožňuje lepšie dýchanie a zlepšenie držania tela.

Aktívne sedenie: Pri sedení na kľakačke sú vaše nohy aktívnejšie, čo podporuje lepší krvný obeh a svalovú činnosť. To môže zmierniť svalové napätie a opuchy končatín.

Prevencia bolesti krížov: Pre mnohých ľudí tráviacich dlhé hodiny za počítačom je bolesť v krížoch bežným problémom. Kľakačka môže pomôcť minimalizovať toto riziko tým, že zlepší polohu panvy a chrbtice.

 

Nastaviteľná výška sedu kľakačky

Väčšina kľakačiek má nastaviteľnú výšku sedu, aby vyhovovala rôznym užívateľom. Pri nastavovaní si dajte pozor na nasledujúce body:

  1. Uhly v kolenách a v panve: Pri správne nastavenej výške by vaše kolená mali tvoriť pravý uhol a vaša panva by mala byť v neutrálnej polohe.
  2. Dĺžka nôh: Vaše chodidlá by mali spočívať na podlahe. Pokiaľ sú vaše nohy príliš krátke na to, aby dosiahli zem, môžete podložiť kľakačku vankúšikom.
Koláž troch fotiek ako žena sedí na rôznych prevedeniach kľakačky za počítačom. Kľakačky GROCO a FLONET

 

Ako správne sedieť na kľakačke

Správne sedenie na kľakačke je kľúčom k tomu, aby ste získali maximálne výhody a minimalizovali potenciálne riziká. Tu je niekoľko tipov na to, ako správne sedieť na kľakačke:

  1. Držte chrbticu vzpriamene: Sadnite si na sedadlo a udržujte chrbticu vzpriamene. Vyhnite sa nakláňaniu dozadu alebo dopredu.
  2. Rovnomerné rozloženie váhy: Vaša váha by mala byť rovnomerne rozložená medzi nohy a torzo. 
  3. Pravidelné prestávky: Aj keď je sedenie na kľakačke zdravšie ako tradičné sedadlá, je stále dôležité pravidelne vstávať a rozhýbať sa. Urobte si prestávky na strečing a krátku prechádzku.

 

Pre koho nie je vhodná?

Hoci kľakačka môže byť pre mnohých zdravá alternatíva, nie je vhodná pre každého. Osoby s určitými zdravotnými problémami, ako sú problémy s kolenami, členkami alebo panvou, by mali jej používanie konzultovať s odborníkom a prípadne uprednostniť niektoré z ergonomických kresiel.Taktiež tehotné ženy by mali byť opatrné a ešte pred tým, ako ju začnú používať, by sa mali odborne sa poradiť so svojím doktorom či doktorkou.

Žena sa hrá pc hry a sedí na ružovom hernom kresle. Kancelárske/herné kreslo JOVELA

 

Na záver, nezabúdajte, že kľakačka môže byť užitočným nábytkom pre tých, ktorí trávia dlhé hodiny za počítačom, ale je dôležité byť stále obozretný a sledovať svoje telo. Nezabudnite sa pravidelne hýbať a dbajte o svoje celkové zdravie. V záujme svojho pohodlia vám odporúčam skúsiť rôzne druhy sedadiel a nájsť také, ktoré vám najviac vyhovuje. Vaše zdravie je na prvom mieste, a preto si zaslúžite pohodlné a zdravé sedenie aj počas dlhých hodín strávených za počítačom.