Čo by ste mali vedieť o upcyklingu

Čo by ste mali vedieť o upcyklingu

Upcyklujeme… Čo? Jednoducho povedané, vraciame odpadu či nepoužiteľným veciam využiteľnosť a funkčnosť. Nakoľko nám nestačí strohá a nič nehovoriaca definícia tohto cudzieho výrazu, zhrnuli sme niekoľko charakteristík, aby sme aj vás zasvätili do tohto nového, pomerne rýchlo sa rozvijajúceho prúdu. Čoho sa upcyklácia týka a čím sa odlišuje od recyklácie?

Originálne police zo starých boxov Originálne police zo starých boxov

Čo je upcykling?


Upcykling je hudba budúcnosti. Kým donedávna bola trendy recyklácia, upcyklácia si získava čoraz viac priaznivcov. Pri recyklácii ide o druhotné spracovanie použitých vecí a materiálov, upcyklácia dokáže použitým veciam vrátiť novú tvar, celkom zmeniť ich charakter, urobiť z nepotrebného odpadu opäť plnohodnotný predmet. Technicky sú tieto dve činnosti veľmi podobné. Kým pri recyklácii sa spracovaním materiálov vyrobí ten istý predmet, upcykláciou vytvoríte z niekoľkých materiálov a predmetov jeden celkom nový, iný. Recyklácia spracováva materiály ako plast, kov, papier, drevo a sklo, rozloží ich a vytvorí nový predmet často nižšej kvality. Upcykling neznamená ničenie predmetov, ale ich opätovné použitie iným, často modernejším spôsobom. Upcykling sa prvýkrát objavil až na konci 90. rokoch minulého storočia.

Starý bicykel ako kevtináč Starý bicykel ako kevtináč

Upcykling medzi nami


Jednoduchým príkladom sú napríklad šľapky do vody vyrobené z pneumatík, kabelka zo starých džínsov, tašky z plastových fliaš alebo nábytok z paliet. Stačí sa poobzerať okolo seba a hneď natrafíte na niekoľko predmetov vyrobených upcykláciou. Hoci ide o novodobý trend, upcykling je medzi nami už veľmi dlho. Napríklad staré strieborné vidličky po babičke sa často používajú ako háčiky na zavesenie klobúkov či šálov. Staré knihy zo zažltnutými stranami, ktoré už nikto čítať nebude, slúžia ako podstavec pod dosku stolíka. Typickým príkladom je aj patworková prikrývka ušitá z niekoľkých kúskov rôznych látok. Alebo záhradná lavica vyrobená zo starých nepoužiteľných stoličiek.

Záhradná lavica zo stoličiek Záhradná lavica zo stoličiek

Reálny príklad

Recyklácia: Predstavte si, že poštou dostanete list… papierový list. Otvoríte ho, prečítate si ho a keď zistíte, že si ho nemusíte uchovávať do budúcnosti, môžete ho priložiť k papieru určenému na recykláciu. Takýto papier sa potom odošle do recyklačného strediska, kde sa znova použitje na vytvorenie recyklovaného papiera.

Upcyklácia: Ak použijete staré noviny a papier na výrobu papierového kvetináča pre kvety, ide o príklad upcyklácie. Použijete obyčajný jednoduchý materiál, ktorý nájdete u vás doma, a sami z neho vyrobíte niečo nové, kvalitnejšie.

Nohavice ako kvetináč Nohavice ako kvetináč

Aké sú výhody upcyklingu?

Recyklácia aj upcyklácia znižujú množstvo odpadu, ktorý zvyčajne končí na skládkach po celom svete. Obe činnosti tiež znižujú potrebu výroby nových predmetov, čím sa celkovo šetrí naša príroda a ovzdušie.

Upcykling je navyše šetrný, zábavný a jeho výsledky sú vždy originálom. Určite je lepšie vyrobiť niečo nové zo starého, je to nielen ekologické, ale aj lacnejšie. Do procesu upcyklingu môžete zapojiť aj svoje deti, zabavíte ich a ponúknete priestor na vyjadrenie vlastných myšlienok a nápadov. Upcykling má vplyv aj na našu psychiku. Núti nás myslieť kreatívne, zapojiť teda pravú hemisféru nášho mozgu. Upcykling je tak veľmi relaxačný a učí nás nájsť si vzťah aj k neživým predmetom.

Pohár na ceruzky Pohár na ceruzky

Aké sú nevýhody upcyklingu?

Aby sme o upcyklácii nehovorili iba kvetnato, pozrime sa aj na nevýhody. Najväčšiu nevýhodu vidíme v tom, že upcyklovať sa nedá všetko. Tiež je to o nástrojoch, prídavných predmetoch a doplnkoch. Upcyklácia si vyžaduje väčšiu investíciu napríklad do nástrojov, ktoré vám pomôžu z nepoužiteľných predmetov vytvoriť funkčnú vec podľa vašej predstavy.

Využitý starý kufor Využitý starý kufor

Určite ste sa už aj vy stretli s upcykláciou. Dobrou ukážkou upcyklácie je napríklad nábytok vyrobený z paliet. Takýto nábytok si dokážete vyrobiť aj sami. V našom článku Paletujeme. Vyrobte si paletové sedenie rýchlo a lacno prinášame jednoduchý návod.

Vankúše na paletové sedenie, zelenožltá, ARYO Vankúše na paletové sedenie ARYO