Čo všetko by mala mať vaša letná kuchyňa?

Čo všetko by mala mať vaša letná kuchyňa?

Už vám na terase nestačí iba záhradný gril? Uvažujete nad výstavbou letnej kuchyne? Ak máte v záhrade priestor na exteriérovú kuchyňu, je prirodzené, že sa chcete posunúť na vyšší level. Dobrý nápad si vyžaduje dobrý plán. Samozrejme, môžete sa obrátiť na odborníkov. V tom prípade je však potrebné počítať s vyššími investíciami. Pritom vybudovanie letnej kuchyne nie je až také komplikované. Pripravili sme pre vás jednoduchý prehľad toho, čo všetko treba zvážiť pred tým, ako sa pustíte do výstavby.

 

Grilovačka v letnej kuchyni

 

Prečo letná kuchyňa?

Milovníci záhradných párty sa delia na dve skupiny. Na jednej strane sú to tí, ktorí si vystačia s elektrickým grilom a chladiacim boxom. A potom sú tu tí, ktorí jednoduché grilované jedlá dokážu pretvoriť na gurmánske špeciality. Na to ale potrebujú zázemie - dostatok priestoru na prípravu, kvalitný gril a samozrejme tečúcu vodu.

Letná, niekedy nazývaná aj vonkajšia kuchyňa, ponúka možnosť byť so svojimi hosťami po celý čas, bez neustáleho odbiehania do interiéru. Súčasťou záhradnej kuchyne bývajú aj skrinky s dostatočným úložným priestorom. Tu máte neustále k dispozícii všetok potrebný riad. Zjednodušene povedané, s letnou kuchyňou je záhradná párty úplne o niečom inom.

 

Výstavba letnej kuchyne

 

Správna veľkosť kuchyne a rozloženie

Veľkosť letnej kuchyne zavisí najmä od toho, koľko priestoru máte k dispozícií. Záleží, či ju plánujete zakomponovať napríklad na už existujúcu terasu alebo začínate s výstavbou celkom od základov. Vplyv na veľkosť má aj to, na aký účel mienite kuchyňu využívať - či len na komorné rodinné stretnutia alebo veľké záhradné večierky.

Predstavte si, že by ste svoju vnútornú kuchynskú linku preniesli na záhradu. Sedelo by jej usporiadanie aj pre vonkajšiu kuchyňu? Bola by dostatočne veľká, aby sa pri nej pohodlne pohybovali a pracovali dvaja ľudia? Alebo naopak, bola by pre exteriér príliš veľká? Zvážte, čo všetko potrebujete pri príprave jedla, pri jeho servírovaní a pri upratovaní po varení. 

 

Letná kuchyňa v tvare L

 

Rovná, v tvare L alebo v tvare U 

Lineárna kuchyňa s dlhým pultom je skvelým riešením pre menší priestor. Ostáva otvorená z jedného i druhého konca, čo k nej umožňuje ľahký prístup.

Jedným z najpopulárnejších a najflexibilnejších usporiadaní kuchyne je rozmiestnenie do tvaru písmena L. Umožní vám rozložiť pracovné oblasti na dve strany s dostatkom voľného priestoru na pohyb. Takto vytvoríte efektívny pracovný trojuholník. 

Rozloženie v tvare U je vysoko efektívne a poskytuje dostatok pracovného priestoru, tiež miesto na servírovanie a stolovanie, ako aj dostatok úložného priestoru. Menší vnútorný priestor je ideálny pre jedného kuchára, ktorý má všetko na dosah. Takáto menšia kuchyňa v tvare U sa môže stať ohniskom na terase, okolo ktorej sa sústredí ostatný život. 

 

Kuchynská linka

 

Ideálne rozmery kuchynskej linky

Rozmery samotnej vonkajšej kuchynskej linky závisia od rozpočtu, ktorý máte k dispozícií, od spotrebičov, ktoré plánujete do linky osadiť, a tiež od vyhradeného priestoru pre letnú kuchyňu. Spotrebiče, ktoré určite nájdu svoje využitie aj v exteriéri sú gril, varná doska, výrobník ľadu, horák, pec na pizzu a pod. Bude súčasťou záhradnej kuchyne krb? A čo rošt na pečenie prasiatka a ďalších pochúťok? Častým fenoménom záhradných kuchýň sú dnes už aj televízory, hracie konzoly alebo rôzne audio súpravy. 

Štandardná hĺbka vonkajšej kuchynskej linky je cca 70 cm, aby bola doska dostatočne hlboká na osadenie zabudovaného grilu. 

Odporúčame, aby bola kuchynská linka aspoň z jednej strany opretá o stenu. Umožní vám to nainštalovať osvetlenie nad grilom a pracovnou doskou. Taktiež zabudovať zdroj energie a vody. Nezabúdajte, že aj v tomto prípade je potrebné, aby boli prípojky certifikované. 

 

Kuchynská linka so záhradným nábytkom

 

Kuchynská linka a záhradný nábytok v jednotnom štýle 

Nemusí to byť zákonite tak. Aj vo vašej vonkajšej kuchyni sa dajú ľahko a ukážkovo kombinovať rôzne štýly. Dekor kuchynskej linky však môžete doladiť k záhradnému nábytku, ktorý  sa tak nejak prirodzene stáva súčasťou letnej kuchyne. Pri výbere materiálu kuchynskej linky myslite na poveternostné podmienky, slnečné žiarenie, chlad a mráz. Ak si nie ste istí výberom, obráťte sa na odborníkov. 

Záhradný ratanový set ideálne zapadne do letnej kuchyne v rustikálnom, vidieckom aj modernom štýle. Ak vám to priestor dovoľuje, doplňte tento svoj projekt aj záhradnými kreslami, aby sa už počas vašej prvej záhradnej párty, ktorú zorganizujete vo veľkom štýle, cítil každý pohodlne.  Letná kuchyňa má v prvom rade naplniť vaše potreby, preto dajte prednosť pohodlnosti a praktickosti zvoleného nábytku a riaďte sa tým, čo vyhovuje vám a vašim blízkym.

 

Plánovanie kuchyne

 

Všetko potrebné na zariadenie vašej novej alebo oživenie vašej staršej letnej kuchyne nájdete na kondela.sk