Čo všetko by mala spĺňať rohová sedačka?

Čo všetko by mala spĺňať rohová sedačka?

Nákup sedačky je veľkou investíciou pre väčšinu z nás. Je to miesto, kde trávime veľa času, oddychujeme a upevňujeme rodinné vzťahy. Môžeme ju označiť za stredobod každej miestnosti. Prirodzene určuje dekorácie a doplnky, ktoré ju obklopujú. Preto si chceme vybrať tú správnu. Tam, kde obyčajná pohovka nestačí a už dlhší čas neposkytuje želaný komfort, prichádza rohová sedačka, ktorá je vynikajúcou alternatívou. Prinášame krátky návod na to, ako si vybrať tú pravú.

Zmerajte aj rozmer dverí

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sú rohové sedačky také obľúbené, je ich rozmer. Sú ideálne na ničím nerušené leňošenie, čítanie kníh alebo sledovanie filmov. S rohovou sedačkou sa nemusíte obávať toho, že by počas oslavy alebo večierka nebolo dosť miesta pre každého. Aby ste vybrali správnu veľkosť, zmerajte si miestnosť, a nezabúdajte ani na dvere a okná. Zvážte, koľko osôb bude sedačku používať. Nákres vám s výberom pomôže. Rohová sedačka vám môže ušetriť dostatok miesta. Tiež majte na pamäti, že sedačku budete musieť nejako dostať do obývačky. Zaznačte si preto aj rozmer rozhodujúcich dverí, cez ktoré ju bude treba preniesť.

 

Rohová sedacia súprava Sentina Rohová sedacia súprava Sentina. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Odvážne farby pre odvážnych

Na trhu dnes nájdete rôzne typy sedačiek. Na rozdiel od klasických pohoviek, ktoré kladú dizajn nad pohodlnosť, pri rohových sedacích súpravách dizajnéri kombinujú praktickosť a funkčnosť sedačky s jej trendovým vzhľadom. Dôraz kladú na detaily. Vždy je lepšie vybrať si sedačku v neutrálnych farbách ako je sivá, biela, čierna a odtiene hnedej. Ak potrebujete zvýrazniť ich potenciál, jednoducho vám k tomu dopomôžu doplnky ako dekoratívne vankúše alebo prikrývky. Tí odvážnejší nech pokojne siahnu po pastelových farbách alebo výraznej oranžovej či fialovej, ktoré sú v súčasnosti trendy. K takýmto odvážnym farbám je zas potrebné doladiť zvyšok miestnosti jemnými odtieňmi tak, aby celkový dojem z miestnosti nebol rušivý a odpudzujúci.

Sedačka Segoria Lux Rohová sedacia súprava Segoria Lux s polohovacími opierkami. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Pod ekokožou pružina

Ak kupujete novú sedačku, zisťujte aj, aká je výplň sedacej časti. Sedačky sú čalúnené ekokožou, kožou alebo látkou, často kombináciou viacerých materiálov. Väčšina z nás uprednostňuje látkové povrchy, iní nedajú dopustiť na ekokožu. Nájdu sa aj takí, ktorí by vôňu kože nevymenili za nič na svete. Ak sa rozhodujete medzi látkou a ekokožou, predstavte si, ako sa bude sedačka používať. Bude to stredobod vášho sveta alebo zaplní prázdne miesto v izbe, ktorá sa často nevyužíva? Máte malé deti alebo domáceho maznáčika?

Rovnako dôležitá je aj výplň sedacej časti. PUR pena je základný materiál, ktorý sa používa pri výrobe sedacích súprav. Pena môže mať rôznu tuhosť. Označuje sa písmenom T a číslom označujúcim tuhosť PUR peny. Platí, že čím vyššie číslo za T nasleduje, tým je pena tuhšia, a zároveň je aj viac odolnejšia. HR PUR pena má oproti klasickej PUR pene vyššiu tuhosť, lepšiu kvalitu a omnoho dlhšiu životnosť. Vyššia kvalita peny sa premieta do vyššej ceny. Všeobecne sú sedačky z HR peny považované za stredne tuhé. Bonel je základný typ pružínpoužívaných pri výrobe výplne sedacej časti gauča. Tieto pružiny majú vyššiu tuhosť a oproti PUR pene majú aj vyššiu životnosť. Často sa pri sedačkách využíva špeciálna vrstva – kovová doska alebo kokosová rohož, ktorá zabraňuje pružine, aby sa časom nepretlačila do sedacej časti.

 

Sedačka Fabia Sedacia súprava Fabia v horčicovej látke. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Ľavá alebo pravá?

Pri určovaní rohu sedačky často vznikajú nezrovnalosti. Roh sedačky určíte jednoducho tak, že sa čelne postavíte k sedačke. Ak je roh a otoman na pravej strane, ide o „pravý roh“, ak sú na ľavej strane, sedačka má v názve označenie „ľavý roh“. Dizajn, ktorý si vyberiete, v skutočnosti závisí od tvaru vašej miestnosti. Určite si nechcete domov doniesť sedačku, ktorá bude blokovať dôležité časti a predmety v miestnosti. Našťastie, dizajnéri vyriešili aj tento problém. Dnes už ľahko kúpite tzv. univerzálnu sedačku, pri ktorej viete roh prehodiť z ľavej strany na pravú a naopak. Toto uľahčuje situáciu a zabraňuje vzniku mnohých problémov s umiestnením sedačky. 

 

Rohová sedačka Praga Sedacia súprava Praga, rohová, v tehlovej látke. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Polohovacie opierky zvyšujú komfort

Pri výbere sedačky nerobte kompromisy. Keď už kupujete sedačku, tak takú, aby sedenie či ležanie na nej bolo zakaždým zážitok. Správna sedačka by mala mať polohovacie opierky hlavy. Bonusom sú polohovacie opierky rúk. Mala by byť rozkladacia s dostatočnou plochou na spanie. V menších bytoch či domoch zase oceníte úložný priestor.

Naše tipy:

 

Sedačka Alvaro v zelenej farbe. Sedacia súprava Alvaro v zelenej látke. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Rohová sedačka ALVARO

ALVARO je jedinečná sedacia súprava vhodná do rohu miestnosti, ale aj doprostred, pretože je celočalúnená. Určite oceníte funkciu rozkladania s veľkým úložným priestorom. Moderný nadčasový prvok ponúka polohovacie záhlavie, ktoré zabezpečuje komfortné opretie chrbta a hlavy. Opierky si viete nastaviť a zaistiť až v šiestich stupňoch. Látka Lana 05 zelenej farby zútulní aj inak ponurú a chladnú miestnosť. Pohlaďte svoju dušičku a doprajte si to, po čom už dlho pokukávate.

 

Sedačka Seal Sedacia súprava Seal, tmavohnedá s farebnými vankúšmi. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Rohová sedačka SEAL

Sedacia súprava SEAL je nenáročná, ale očarujúca. Jemné dekoratívne šitie si všimne nielen detailista. Pevnosť a silu odhaľuje látka Dora vo vášnivej tmavosivej farbe, ktorá pokrýva celú pohovku. Šesť dekoratívnych vankúšikov objíma látka Riviera vo farebnej úprave terakota, horčicová a béžová. Výnimočnou ju robí ajrozkladacia funkcia a úložný priestor ukrytý v nej. O maximálny komfort sa postará polohovacie záhlavie, ktoré zabezpečuje opretie chrbta a hlavy. Už nemusíte ďalej hľadať, našli sme pre vás SEAL. Jedinečná s atraktívnym dizajnom a precíznym spracovaním.

 

Sedačka Brato Sedacia súprava Brato je dekoratívne prešívaná. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Rohová sedačka BRATO

V dizajne sedacej súpravy BRATO sa prelína krása s kvalitou. Kombinácia ekokože s látkou je súčasným trendom. Spojenie jemných odtieňov biela, krémová a púdrová ružová povýšili sedačku na elegantnú dámu. Je doplnená o dva dekoratívne vankúšiky. Rohová sedačka ukrýva v sebe rozmerný úložný priestor. Ponúkame ju sfunkciou rozkladania, zložená poskytuje dostatočne veľkú plochu na leňošenie, rozložená je ešte zaujímavejšia. Po rozložení získate plochu s rozmerom 135x240 cm. Moderný dizajn s jednoduchými prvkami je vhodný k akémukoľvek typu obývacej steny.

Sedačka Lena Sedacia súprava Lena. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Rohová sedačka LENA

Pohodlnosť a kvalita nadovšetko. Aj vy sa riadite týmto heslom pri kúpe novej sedacej súpravy? Výnimočná LENA bude tým pravým produktom do vašej obývačky. Je krásna sama o sebe vďaka jednoduchému, no sofistikovanému dizajnu. Spolu s piatimi vankúšmi, ktoré sú jej neoddeliteľnou súčasťou, tvorí jeden dynamický celok. Moderná horčicová látka Soro je atraktívny prvok, dodá izbe pestrosť a šmrnc. Tým, že je sedačka celočalúnená, môžete ju pokojne umiestniť aj doprostred miestnosti. Po ťažkom dni vám LENA dopraje pokojný spánok, po rozložení získate plochu na spanie (ŠxH): 125x205 cm. A čo viac? Predsa úložný priestor. Je tak zamaskovaný, že ani vašim deťom by nenapadlo hľadať darček vo vnútri sedačky.

Sedačka Derba Sedacia súprava Derba. Zdroj: www.temponabytok.sk

Rohová sedačka DERBA

Sedacia súprava DERBA jednoducho pristane každej obývačke. Nielen dekoratívny, ale aj účelový kúsok vnesie do vášho domova iskru elegancie, kúsok výstrednosti a maximum pohodlia. Práve kombinácia vysokokvalitnej látky Cablo v tmavosivom dekore a výrazné petrolejové doplnky vás očaria tak, že z nej nespustíte oči. A ak sa návšteva rozhodne u vás prenocovať, prichádza na rad taburet. Rýchlo a jednoducho ho priložíte k sedačke, čím vznikne priestranná plocha na spanie s rozmerom 118x215 cm. Derba ponúka komfortné sedenie, ktoré zabezpečuje pružina falista a pur pena, stabilitu zaručia kvalitné kovové nožičky. Súčasťou sedacej súpravy sú aj dekoratívne vankúše, ktoré priestor zútulnia a rozveselia. DERBU budete s láskou a spokojnosťou používať každý deň.