Čo znamená Martindale? A aká látka je najlepšia na čalúnenie sedačiek a pohoviek?

Čo znamená Martindale? A aká látka je najlepšia na čalúnenie sedačiek a pohoviek?

Stretli ste sa už niekedy s výrazom Martindale? Spomeňte si. Keď ste kupovali novú sedačku, kreslo alebo čalúnenú posteľ. Na štítku zvyčajne nájdete aj tento údaj. Čo je Martindale? Aké hodnoty sa v spojitosti s týmto výrazom uvádzajú? Vie mi to pomôcť pri rozhodovaní? Na tieto a ďalšie otázky vám odpovieme v nasledujúcom článku.

Univerzálna sedacia súprava, sivobéžová Taupe, KEVAN Univerzálna sedacia súprava KEVAN

Čo je Martindale?

Martindale je jednotka na stanovenie odolnosti textílií proti oderu, najmä tých, ktoré sa používajú na čalúnenie sedačiek. Ide o stanovenie trvácnosti tkaniny, jej odolnosti voči iným materiálom, s ktorými opakovane tkanina prichádza do styku. Je to medzinárodne uznávaná jednotka. Hodnoverne hovorí o tom, akú životnosť má daná textília. Hodnoty sa merajú Martindalovým testom.

Univerzálna sedacia súprava, hnedá/sivohnedá Taupe, BRENDA Univerzálna sedacia súprava BRENDA

Čo je Martindale test?

Martindaleov test sa používa na meranie trvanlivosti látky. Testy Martindale, známe tiež ako skúška trením alebo Martindale Abrasion Test, sa vykonávajú na poťahových látkach, aby sa overila ich vhodnosť na rôzne použitie, napríklad na jedálenské stoličky, na kreslá, na sedačky, tiež na komerčný nábytok. Testovaná tkanina sa natiahne na stroj Martindale. Malé kotúče z drôteného pletiva alebo z česanej vlny sa potom nepretržite obtierajú o tkaninu, až kým sa nepretrhnú dve priadze alebo kým sa na tkanine objaví iná výrazná zmena vzhľadu. Zariadenie pracuje s intervalom 5 000 cyklov a na základe toho sa vytvorí jednotka Martindale. Po každých 1000 cykloch sa látka kontroluje. Výsledkom je, že Martindale ukáže úroveň trenia látky.  Čím vyššia hodnota, tým je textília odolnejšia.

Testovanie odolnosti látky na stroji Martindale Testovanie odolnosti látky na stroji Martindale

Ako čítať hodnoty Martindale?

Martindale 10 000 a menej:

- látka vhodná iba na dekoratívne účely. Používa sa zvyčajne na dekoratívny bytový textil, ako sú vankúše, závesy, posteľnú bielizeň a pod. Nie je určená na čalúnenie nábytku.

Martindale 10 000 až 15 000:

- sem patria zväčša tkaniny vyrobené z jemných priadzi, napríklad bavlnený hodváb. Látka môže byť použitá aj na nábytok, no iba na ten, ktorý sa nepoužíva denno-denne. Pri tejto tkanine treba veľmi dbať na suché čistenie. Látka by nemala prísť do kontaktu s vlhkom alebo vodou.

Martindale 15 000 až 25 000:

- textília sa často používa na čalúnenie nábytku. Nie je ale dostatočne odolná na to, aby tvorila základ nábytku, ktorý viete polohovať a viete s ním manipulovať, napríklad rozkladacie pohovky, polohovacie opierky hlavy pri sedačkách, sedacie vaky a pod.

Martindale 25 000 až 30 000:

- tkanina je vhodná na použitie na čalúnenie nábytku, ktorý bude vystavený vysokej úrovni každodenného používania. Ideálna aj pre druh nábytku, ktorý sme vyradili v predchádzajúcej kategórii.

Martindale 30 000 a viac:

- ide o veľmi odolnú tkaninu. Najlepší výber pre nábytok s každodenným použitím, aj pre komerčný nábytok.

Univerzálna sedacia súprava, mentolová, BELMONT Univerzálna sedacia súprava BELMONT

Martindale pri látkach použitých na našom čalúnenom nábytku

Predstavme si niekoľko poťahových látok, ktoré sú použité na sedačkách, pohovkách, kreslách či stoličkách z našej ponuky. Pomocou tohto výberu sa budete oveľa lepšie orientovať v kvalite jednotlivých látok.

BONN – 90.000 oderov
MALMO – 50.000 oderov
BOSS – 55.000 oderov
INARI – 90.000 oderov
SORO – 90.000 oderov
SAVANA – 80.000 oderov
TATUM – 60.000 oderov
ANTARA – 65.000 oderov
ALOVA – 85.000 oderov
SHAGGY - 50.000 oderov
ALFA - 55.000 oderov
BERLIN – 55.000 oderov
SIEŤOVINA – 90.000 oderov
EKOKOŽA – 40.000 - 120.000 cyklov Martindale v závislosti od výrobcu
KOŽA – 100.000 oderov
KOŽUŠINA – 87.000 oderov
VLNA – 70.000 oderov
VELVET LÁTKA (podobná zamatu) - 80.000 oderov
LÁTKA S EFEKTOM BRÚSENEJ KOŽE – 68.000 oderov
MIKROPLYŠ – 70.000 oderov

Sedacia súprava, horčicová, ľavá, MARELIA Sedacia súprava MARELIA

Martindale vám o látke nepovie všetko

Pri posudzovaní textílie treba brať na zreteľ, že Martindale test vám prezradí iba mieru odolnosti látky voči oterom. Nezohľadňuje UV svetlo, chemikálie, nečistoty, povrchové úpravy ani chlpy či pazúry domácich miláčikov. Aj tá najodolnejšia látka s vysokou hodnotou Martindale bude náchylná na mechanické poškodenie či zničenie tekutinou, napríklad červeným vínom.

Univerzálna sedacia súprava, tmavosivá/sivá, LONDON U Univerzálna sedacia súprava LONDON U