Desí vás predvianočné upratovanie? Poradíme vám, ako zvládnuť toto obdobie bez stresu

Desí vás predvianočné upratovanie? Poradíme vám, ako zvládnuť toto obdobie bez stresu


Veríte tomu? Uplynul rok a opäť sme v období, keď sa to navôkol zvianočnieva. Do Vianoc zostáva iba niekoľko týždňov, najvyšší čas, aby sme sa pustili do hĺbkového upratovania. Koľkí z nás si to predošlý rok nechali na poslednú chvíľu? Na takéto upratovanie je však potrebné vyhradiť si dostatok času. Predsviatočné upratovanie znamená venovať neodbytnú pozornosť nášmu domovu, upratať izby, kde sa najviac zdržiavame, vyčistiť nábytok, ktorý najviac používame, zaútočiť na všetky rohy a zákutia, na ktoré sa často zabúda. S našimi radami to zvládnete včas, a hlavne bez stresu.

 

Začnite od stropu

Ak chcete, aby bol váš domov čistý zhora nadol, je najlepšie začať od povaly. Zmeťte zo stropu všetky pavučiny a postupujte dolu k policiam a podlahe. Všetok nábytok presuňte do stredu miestnosti a poriadne vysajte a umyte podlahu. Zotrite prach z nábytku, dajte si záležať, aby sa sklené police skutočne leskli. Používajte čo najmenej agresívne prostriedky, prípadne si vyrobte vlastné, ktoré dobre znášajú aj alergici. Niekoľko tipov na doma vyrobené čistiace prostriedky nájdete v našom blogu: 10 čistiacich prostriedkov vyrobených doma, ktoré využijete nielen pri jarnom upratovaní. Vyleštite poháre, kryštál, sošky, fotografie a iné spomienkové predmety, ktoré vystavujete na obdiv. Nezabúdajte prachu zbaviť aj knihy. Viete, že aj na rastlinách sa usádza prach? Nájdite si teda pred Vianocami čas a osprchujte a zbavte prachu listy izbových rastlín.

Doma vyrobené čistiace prostriedky Domáce čistiace prostriedky. Zdroj: pinterest.com

 

Zvláštnu pozornosť venujte kobercom

Aj čalúnený nábytok a dekoratívne textílie si zaslúžia vašu pozornosť. Pred tým, ako sa pustite do čistenia sedačky, kresla a čalúnených stoličiek, overte si, aký čistiaci prostriedok je odporúčaný na ten ktorý materiál. Ak si netrúfate na hĺbkové čistenie, obráťte sa na profesionálov. Zveste a operte záclony a závesy, aby ste ich zbavili prachu. Určitý čas si vyhraďte na koberce. Odporúčame hĺbkové vysávanie, na ktoré si v bežný deň nenájdete čas. Predovšetkým koberce v oblasti s nepretržitým pohybom potrebujú dôkladne vyčistiť. Nezabudnite koberec prevrátiť. Vysajte aj jeho spodnú stranu, aby ste odstránili čo najviac prachu a nečistôt.

Obojstranný koberec Madala s rôznymi vzormi Obojstranný koberec Madala

 

Cez okno vidieť svet

Trblietavý sneh za oknom nám často vnukne ilúziu, že sa spolu s ním leskne všetko naokolo, že všetko je snehobiele a čisté. Pozerajte sa na svet cez čisté okná. Práve predvianočné upratovanie je príležitosť okná hĺbkovo vyčistiť. Zaútočte na rámy okien, parapety, sieťky proti hmyzu, na samotné sklá. Opäť odporúčame domáce čistiace prostriedky, ktoré nie sú až také agresívne. Nezabudnite okná nastaviť na zimné obdobie a skontrolovať tesnenie.

Čisté okná na Vianoce Čisté okná na Vianoce. Zdroj: pinterest.com

 

Kuchyňa je naša svätyňa

V kuchyni nejde iba o varenie. Slúži aj na bezpečné a hygienické skladovanie potravín. Vyčistite kuchynské skrinky. Vyberte z nich hrnce, riad a všetky kuchynské spotrebiče. Police dôkladne vyčistite a opláchnite. Používajte čistiaci prostriedok, ktorý je zdravotne nezávadný. Pozornosť venujte aj kuchynským spotrebičom. Skontrolujte ich funkčnosť. Čo treba opraviť, zaneste opravárovi, čo treba vymeniť, vymeňte. Určite nechcete, aby vás počas pečenia vianočných koláčikov zaskočil pokazený spotrebič. Vyčistite sporák a rúru. Pred začatím čistenia rúry sa vždy uistite, že je vypnutá a vychladená. Všetci máme peknú súpravu príborov alebo jedálenský servis, ktoré používame iba pri slávnostnom stolovaní. Vianoce sú čas, aby opäť zažiarili. Dôkladne vyčistite a vyleštite kuchynský riad a sklo. Skontrolujte chladničku a vyhoďte všetko, čo je pred ukončením záruky, alebo, nedajbože, po záruke. Pretrite police, zásobníky. Rozmrazte mrazničku a vyčistite šuplíky.

Uprataná kuchyňa Upratať aj kuchyňu. Zdroj: pinterest.com

Nech sa to leskne aj v kúpeľni

Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré by ste mali urobiť počas predvianočného upratovania, je vyčistiť kúpeľňu. Použite odporúčané čistiace prostriedky, aby ste mali istotu, že vaša kúpeľňa bude naozaj hygienicky čistá. Postupujte podľa pokynov na použitie a najskôr otestujte akýkoľvek produkt na malom mieste. Vyčistite sprchu, umývadlo aj záchod. Zatočte s nepríjemným zápachom z odtokov. Nakoniec kúpeľňu zútulnite vonnými sviečkami, mäkkými uterákmi či dekoratívnym koberčekom. Vyprázdnite kôš na bielizeň. Tento stav udržuje až do Vianoc. Aby sa vám nestalo, že obľúbené šaty, ktoré si plánujete obliecť na sviatočnú večeru, ostali od posledného večierku na dne koša.

Upratať aj kúpeľňu Upratať aj kúpeľňu. Zdroj: pinterest.com

Pripravte na Vianoce aj svoju posteľ

Nič nie je krajšie, ako si večer ľahnúť do pohodlnej a voňavej postele. Obzvlášť to vnímame cez sviatky, keď sú naše vnemy nabudené a my sme citlivejší na akýkoľvek podnet. Vymeňte posteľnú bielizeň, aby bola čistá a voňavá. Urobte si poriadok v šatníku. Vyraďte, čo nenosíte, čo vám je malé, alebo s čím ste sa nevedeli doteraz rozlúčiť. Usporiadajte si oblečenie a nájdite si systém v ukladaní vecí na police.

Vianočné obliečky Posteľ s vianočnými obliečkami. Zdroj: pinterest.com

 

Nezabúdajte na predsieň

Predsieň je prvá miestnosť, ktorú po príchode uvidia vaši hostia. Venujte jej preto značnú pozornosť. Upracte skrinky a botníky. Z vešiakov odložte všetko, čo pôsobí rušivo. Topánky nenechávajte iba tak pohodené na podlahe. Zadovážte si rohož pod čižmy, ktorá zachytáva vodu. Dbajte na to, aby zrkadlo bolo nonstop vyleštené, bez odtlačkov prstov a iných šmúh. Vítajte hostí s kreatívnou a nápaditou rohožkou. Už takáto maličkosť dokáže navodiť príjemnú atmosféru.

 

Upracte na Vianoce aj predsieň Vianočná predsieň. Zdroj: pinterest.com

Hoci je predvianočné upratovanie ideálne na to, aby sme vrátili nášmu domovu lesk a vôňu, netreba to preháňať. Ak ste zasypaní prácou či inými povinnosťami a takéto hĺbkové upratovanie by vám spôsobilo iba väčší stres, vyberte si iba niektoré úlohy, ktoré stihnete do Vianoc. Zvyšok môžete pokojne urobiť po sviatkoch. Pretože Vianoce sú o ľuďoch, vzťahoch, láske a porozumení, nie o vyleštených oknách či podlahe ako zrkadlo.