Zlé počasie? Týchto 5 aktivít zabaví celú rodinu

Zlé počasie? Týchto 5 aktivít zabaví celú rodinu

Počas jari a leta padne na Slovensku približne 65 % všetkých ročných zrážok. Hoci sa môžeme tešiť na krásne slnečné dni, istotne nás čaká aj množstvo lejakov, prehánok, letných búrok či dlhých daždivých dní. Čo však robiť v takomto nečase – a navyše, keď  potrebujete zabaviť aj deti? Stále platí: doma dobre. Pripravili sme pre vás 5 tipov na domáce aktivity, ktorými zabavíte nielen najmenších, ale tiež celú rodinu (alebo aspoň väčšinu). 

zle počasie

 

Sadenie a presádzanie izbových rastlín

Daždivý deň je ideálnym časom na presádzanie či vysádzanie rastlín. Pýtate sa, či je to aktivita vhodná pre deti? Ratolesti azda každého veku si toto spestrenie zamilujú. Pripravte im malé záhradkárske lopatky, substrát, podlahu prikryte kartónom na maľovanie alebo igelitovou fóliou a hor sa do toho. 

Mladšie izbovky ocenia, ak ich presadíte do väčšieho črepníka každý rok. Staršie zvyčajne vyžadujú väčší črepník a nový substrát každé dva-tri roky. Pristupujte však k izbovým rastlinám individuálne. A ako zamestnať deti? Požiadajte ich napríklad, aby vám na dno črepníkov „nabágrovali“ drenáž z jemných kamienkov. Povolené je použiť aj nákladné auto či žeriav. 

V našom magazíne sa môžete inšpirovať článkom Ako a kedy presádzať izbovky? Odpovede na najčastejšie otázky 

Hranie sa s hlinou je pre deti príjemnou aktivitou: babrať sa v nej je nekonečným zdrojom zábavy. Navyše, prispieva k ich rozvoju – hlina je príjemná na dotyk a pomáha rozvíjať jemnú motoriku. Okrem presádzania si tiež môžete spoločne zasadiť semienka a postupne sledovať ako rastú. Vidieť na vlastné oči životný cyklus reďkovky, fazuľky či žeruchy bude pre najmenších zážitkom. Neváhajte na deti presunúť aj starostlivosť o rastlinky (samozrejme, pod vašim dozorom). Budú to brať ako privilégium. A vy spojíte príjemné s užitočným. 

 

hračky

 

Rodinné „bezservítky“ v kuchyni 

Varenie. To je ďalšia aktivita, ktorou spojíte príjemné s užitočným a zamestnáte celú rodinu. Dokonca aj tých najmenších. Premiestnite do „dospeláckej“ kuchyne detskú drevenú kuchynku a zahájte bojovú poradu. Čo budete variť? Na čo máte chuť? Kto bude šúpať mrkvu? A kto miešať polievku? 

Vymedzte si na spoločné varenie dostatok času. Predsa len s deťmi bude rýchlosť o niečo nižšia. Menším deťom do ich drevenej kuchynky dajte aj skutočné kuchynské nástroje – napríklad plastové misky, cedidlo, varechy, no pokojne i ľahší menší hrniec. Nech navaria niečo svoje. 

Väčším deťom môžete zas prejaviť dôveru menej náročnými prípravnými prácami – šúpanie mrkvy, vaľkanie cesta, umývanie zemiakov. Nebojte sa zapojiť svoju fantáziu a tiež počúvať túžobné výkriky: Ja by som chcel toto! A ja zase toto! Spoločné snaženie ukončite za jedálenským stolom a vychutnajte si plody svojej práce. Tentokrát budú chutiť o kúsok lepšie. 

 

stan

 

Hra na indiánov 

Hra na indiánov zabaví celú rodinu, zahrnúť do nej môžete množstvo činností: od stavby stanu cez jeho výzdobu až po jazdu na koni. Každý člen rodiny si tu príde na svoje. V našej ponuke nájdete detský teepee stan v demonte, ktorý si môžu malí indiáni postaviť spolu s hlavou rodiny - náčelníkom. Predsa len sa býva a schováva lepšie v „bunkri“, ktorý ste si postavili vlastnoručne. Je to jednoduché: spojiť štyri koly, natiahnuť plachtu, pripevniť podlahu, zazipsovať sa a prečkať najväčší lejak. 

Mama s malými indiánkami sa zas môže pustiť do výzdoby stanu: vankúšiky na podlahu, svetielka na konštrukciu, talizmany šťastia na steny. A čo ešte robia indiáni? Nemali by im chýbať čelenky – napríklad vyrobené z papierových pierok, vystrihovaním ktorých poverí indiánov sám náčelník. Prípadne si môžete nazbierať a použiť aj skutočné vtáčie pierka - tie však pred použitím dôkladne vydezinfikujte. 

Väčší indiáni určite ocenia súťaž v streľbe z luku, náčelníci zas dohliadnu na bezpečnosť šípov. Ak členovia kmeňa radi pracujú s drevom, môžu si vyrábať i vlastné totemy. Indiáni si okolo nich zatancujú a poprosia veľkého Manitoua, aby zastavil dážď. A čo jazda na koni? Zoberte metlu, pripevnite na ňu uzdu a môžete cválať. Túto jazdu zvládnu aj menší indiáni, dokonca metlový kôň nemusí byť ani podkutý. Hijó! 

 

zlé počasie

 

Vytiahnite si rodinný fotoalbum 

Je to stávka na istotu, najmä v rodine s väčšími deťmi. Vytiahnite fotoalbum, pokojne si nachystajte občerstvenie, usalašte sa na pohovku pod deku a vydajte sa na cestu časom. Pozeranie starých fotiek je ideálnou kratochvíľou na daždivé dni. 

- „Aha, teta Marta má úplne rovnaký úsmev ako naša Barborka.“ -„No je toto možné?! Náš Maťo sa totálne podobá na starého otca Ivana.“ -„Deti a pamätáte si, keď sme boli na dovolenke v karavane?“ -„Na toto som úplne zabudol! Keď som bol menší, hrával som sa na dvore so susedom Milanom. Dnes tu už nebývajú.“

Skvelou pomôckou, ako udržať pozornosť celej rodiny, je pridať k prezeraniu fotografií príbehy. Porozprávajte svojim blízkym spomienky, ktoré sa vám viažu ku konkrétnemu obrázku. Deti bude fascinovať, ako sa kedysi žilo (úžas môžu vyvolať i spomienky spred 20 rokov) a partner sa o vás dozvie opäť trochu viac. A po takomto stmeľovaní rodiny zas bude doma panovať o niečo príjemnejšia atmosféra. 

 

plastelína

 

Nekonečná zábava s plastelínou 

Nestarnúca zábava pre celú rodinu: plastelína. Kto by si rád niečo nevymodeloval, keď je už vytiahnutá? Väčšie i menšie deti, dokonca i rodičia. Môžete do nej otláčať rôzne predmety, vyrábať zvieratká, autá, stromy, domy, krájať, spájať, šúľať, gúľať, stláčať... Jednoducho všetko, čo vám práve napadne. 

Pre vyššiu náročnosť a vierohodnosť výtvorov skúste do procesu výroby zapojiť aj neplastelínové kúsky. Napríklad listy zo stromu, špáradlá, gombíky či nitky. Avšak pozor, počítajte s tým, že sa počas „plastelínovania“ môže stať, že vám bude trochu ľúto, keď prestane pršať. 

Chcete si spríjemniť daždivé dni? Črepníky, set záhradného náradia, stan teepee či detskú kuchynku a  mnoho iného nájdete u nás na kondela.sk