Domov pre vaše topánky. Ako vybrať správny botník do predsiene?

Domov pre vaše topánky. Ako vybrať správny botník do predsiene?

Topánkovník, botník, skrinka na topánky… Niekoľko označení pre ten istý druh nábytku. Aby v predsieni fungovalo všetko, ako má, je potrebné dať každému predmetu svoje miesto. Nemáme na mysli iba kabáty, bundy, dámske kabelky či školské tašky. Isto nám dáte za pravdu, že to, čo sa v hale najviac kopí, sú práve topánky. Tu topánky, tam športová tenisky, hentam zas čižma a pod zrkadlom chlapčenské kopačky. Práve botník vyrieši vaše starosti s hromadou topánok.

Predsieň Provance zelená Predsieň Provance

O botník predsa nechceme zakopávať

Aby sme vybrali botník správnej veľkosti, je nevyhnutné určiť si miesto, ktoré chceme pre skrinku na topánky vyčleniť. Botník býva často súčasťou zariadenia predsiene a haly, nájdeme ho však aj v študentskej izbe, spálni či v samostatnom vééééľkom šatníku, kde sa zmestí véééľky regál na topánky od podlahy až po povalu…. Ale to už je iný príbeh :-)

Botník nesmie zaberať v predsieni priveľa miesta. Zvyčajne sa nachádza blízko pri vchodových dverách, nesmie preto zasahovať do priestoru, ktorý je potrebný na bezpečné otvorenie dverí. Taktiež by ste sa nemali cítiť utláčaní nábytkom. Predsiene, hlavne v bytoch, patria medzi rozmerovo najmenšie miestnosti, preto sa tu veľmi pri výbere botníka nedá vyskakovať. Botník by mal mať ideálne rozmery tak, aby nerušene zapadol do zariadenia predsiene, a zároveň dokázal poskytnúť miesto pre topánky všetkých členov rodiny.

Predsieň Orestes dub sonoma Predsieň Orestes

Nastaviteľný botník

Úplne základný a najjednoduchší dizajn je nastaviteľný, zväčša kovový botník. Nastaviteľný v tomto prípade znamená, botník viete roztiahnuť do šírky, ak potrebujete naň odložiť viac párov ako zvyčajne. Topánky môžete uložiť na niekoľko políc, ktoré tvoria kovové tyče.

Kovový botník Dita, trojpolicový Kovový botník Dita

Nízky botník z kovu alebo bambusu

Medzi lacnejšie varianty sa radia tiež botníky, ktoré ponúkajú tri až päť políc na uloženie topánok. Takéto botníky si pochvaľujú mladé páry, kde sa v predsieni ešte nemiešajú dospelácke topánky s detskými. Obľubujú ich aj študenti na internátoch. Veľmi dobre poslúžia aj v domácnosti s deťmi ako pohotovostný botník, kde sa odkladajú topánky, ktoré sa nosia najčastejšie, prípadne topánky zmoknuté od dažďa. Na výrobu sa používa väčšinou kov a MDF. Moderné dizajnové botníky sú dnes už z bambusu.

3-radový botník, nehrdzavejúca oceľ, NILS 3-radový botník NILS Botník Soveto bambus Botník Soveto

Botník ako súčasť vešiakového panela

Oveľa praktickejší je policový regál, nad ktorým nájdete vešiakový panel či tyče s háčikmi . Takto usporiadate nielen svoje topánky, ale aj kabáty, bundy, šály a iné doplnky. Výhodou je, keď panel má aj zrkadlo. Zrkadlo je skvelý pomocník pri odchode či návrate domov.

Vešiak s botníkom, čierny kov, BARNUM Vešiak s botníkom BARNUM Vešiakový panel so zrkadlom, biela, LYNATET TYP 115 Vešiakový panel so zrkadlom LYNATET TYP 115

Kombinovaný botník prispôsobený aj na sedenie

Takáto „lavička“ navyše ponúka priestor na sedenie. Túto funkciu ocenia predovšetkým deti a starší ľudia. Botník s lavičkou má jednu či dve police. Je vhodný pre topánky, ktoré nosíte najčastejšie alebo pre tie, ktoré si len tak nastoknete na ležérne nosenie.

Lavica s botníkom,čierna/biela, LYROS Lavica s botníkom, čierna/biela, LYROS

Skrinka na topánky

Medzi klasické botníky patria skrinky s dvierkami. Vo vnútri skrinky nájdete zväčša jednu či dve police. Dvierka sa otvárajú tradičným spôsobom do priestoru. Inou skupinou sú botníky s výklopnými policami.

Botník, MDF laminovaná, natural, FP 01 Botník, MDF laminovaná, natural, FP 01 Štvorradový botník, biela/dub sonoma, VIVAT TYP 3 Štvorradový botník VIVAT TYP 3

Kombinovaný botník

Ak hľadáte niečo oveľa praktickejšie, stavte na skrinku na topánky, ktorá je kombinovaná so šuplíkmi alebo regálom.

Botník, buk, ANABELA Botník, buk, ANABELA Výklopný dvojradový botník, biela, IZABELA Výklopný dvojradový botník IZABELA

Botníková skriňa

Ak potrebujete zorganizovať viac párov topánok, pre vás sú vhodné botníkové skrine s niekoľkými policami. Takýto botník viete umiestniť kdekoľvek v domácnosti. Zvonku vyzerá ako skriňa, no účelovo je to botník.

Botníková skriňa, buk, MARINA Botníková skriňa MARINA

Botník so zrkadlom

Kúpte 2 v 1. Botníková skriňa so zrkadlom má nielen praktickú, ale aj dizajnovú funkciu. V zrkadlo na botníku si dokážte skontrolovať svoj zovňajšok. Navyše zrkadlo dokáže predsieň opticky zväčšiť a zosvatliť.

Botník, dub sonoma/zrkadlo, KAPATER 304997 Botník, dub sonoma/zrkadlo, KAPATER

Organizér na topánky

Nesmieme opomenúť ani organizéry na topánky. Využijete ich v predsieni, schováte ich do skrine či šatníka. Výhodou takýchto organizérov sú ich rozmery. Sú vysoké, ponúkajú niekoľko desiatok políc, na ktoré pohodlne uložíte topánky všetkých členov rodiny.

Modulárny organizér na topánky, čierna/mliečna biela, BEKIM TYP 1 Modulárny organizér na topánky BEKIM TYP 1

A bonus navyše

Stále hovoríme len o topánkach. Čo by ste povedali na stojan na čižmy? Na čižmy sa často zabúda. A práve majiteľky kožených čižiem ocenia pomocníka, ktorý aj mokrým čižmách zachová ich pôvodný vzhľad. Stojan zabráni ich znehodnoteniu, zdeformovaniu a popukaniu kože v záhyboch, ku ktorým dochádza, keď sú čižmy iba tak pohodené na dlážke. Využijete ho aj po skončení zimy. Čižmy natiahnite na stojan a spokojne odložte so stojan, kým zas nepríde ich čas. 

Odporúčame:

Stojan na čižmy, biela, FOVUM Stojan na čižmy FOVUM