Dômyselné spôsoby, ako umiestniť posteľ do malého priestoru

Dômyselné spôsoby, ako umiestniť posteľ do malého priestoru

 

Ak máte malú spálňu, snažíte sa prísť na to, ako umiestniť posteľ do priestoru. Väčšia posteľ v malej izbe znamená malo priestoru na pohyb, navyše vás obmedzí pri výbere iného nábytku. Malá posteľ zas predstavuje nízky komfort. Či už máte malú spálňu alebo by ste chceli priestor vo veľkej spálni využiť rozumnejšie, nižšie je niekoľko nápadov na umiestnenie postele. Niekedy stačí zdvihnúť posteľ z podlahy, čím získate miesto pre ďalšie úložné priestory či pre iné kreatívne nápady.

 


Ukryť posteľ do steny


Ak potrebujete v miestnosti aj priestor pre prácu aj pre posteľ, praktickým riešením je posteľ, ktorá sa na deň ukrýva do steny. K zasunutiu postele so skrine slúži nenáročný mechanizmus. Spodná časť postele je v rovnakom materiálovom prevedení, ako nábytok v spálni. Posteľ sa tak úhľadne stane súčasťou nábytku. Priestor pre posteľ je navyše ozdobený obrazom. Keď posteľ na noc zložíte na podlahu, miestnosť dostáva celkom iný charakter.

Takéto riešenie zabezpečuje viac miesta na dennú prevádzku. Vaša domáca pracovňa získava reprezentatívny vzhľad.

Posteľ ako súčasť obývacej steny Posteľ, ktorá sa na deň ukrýva do steny. Zdroj: pinterest.com

Posteľ nad sedačkou


Nemožné? Aj toto je jedno z riešení, ako vtesnať posteľ do malého priestoru. Sklápacia posteľ je súčasťou obývacej steny. Zasunutá sa tvári ako šatník, ktorý obklopujú police a skrinky. Postavte pred ňu sedačku. Návštevník nespozná, že v nábytku máte ukrytú posteľ. Posteľ je vybavená zariadením, ktoré vám umožní ľahko ju vysunúť a zložiť na podlahu. Treba však myslieť na to, že nosná konštrukcia postele musí byť vyššia, aby sedačka mohla ostať pod posteľou cez noc a aby ste sedačku nepoškodili. Taktiež je potrebné zmerať si priestor v nábytku, aby ste zvolili správnu výšku matraca.

Posteľ, ktorá sa na noc sklápa nad sedačkou Posteľ na sedačkou. Zdroj: pinterest.com Posteľ, ktorá sa na noc sklápa nad pohovku Posteľ nad pohovkou. Zdroj: pinterest.com

Zdvihnite podlahu


Ak zvýšite podlahu v časti, kde je kuchyňa alebo pracovný priestor, získate miesto pre posteľ. Cez deň kuchyňa s barovým pultom a barovými stoličkami, v noci miesto na spanie. Navyše tu boli pridané bočné police, ktoré v noci poslúžia ako odkladací priestor na mobil, knihu či iné. Majiteľ môže posteľ využiť aj ako pohovku tým, že ju vytiahne iba do polovice.

Posteľ, ktorá sa zasúva pod vyvýšenú dlážku Zasúvacia posteľ v kuchynskej časti. Zdroj: pinterest.com Posteľ, ktorá sa na deň schováva pod vyvýšenú podlahu Posteľ, ktorá sa vysúva spod vyvýšenej podlahy. Zdroj: pinterest.com

Využite každý centimeter


Veľmi častým riešením je zdvihnúť posteľ a pod ňu zakomponovať šatník. Býva väčšinou pevný, regálového typu, skrinky, závesné systémy. Je to ideálne aj do detskej izby, kde si školáci môžu poukladať školské pomôcky a hračky. Šikovné riešenie je však aj vysúvací šatníkový systém, ktorý v prípade potreby vyberiete spod postele a máte tak ľahký prístup k oblečeniu. Zasunutý nepôsobí rušivo. Navyše dekor takéhoto zásuvného systému môžete prispôsobiť ostatnému nábytku v miestnosti.

Pod posteľou miesto pre šatník Pod posteľou šatník. Zdroj: pinterest.com

Posteľ za posúvnym panelom


Tento matne lakovaný panel viete posúvať, aby ste zakryli posteľ a odkryli televíznu a policovú jednotku v obývacej izbe. Nechajte ich otvorené, aby ste umožnili prístup do spacieho priestoru za nimi. Bočné dvere ukrývajú práčku a ohrievač vody a za nimi je šatníkový priestor prístupný zo spálne.

Posteľ za stenou Posteľ ukrytá za panelom. Zdroj: pinterest.com Ukryte posteľ za posúvací panel Ukryte posteľ za posúvací panel. Zdroj: pinterest.com

Šatník na kolieskach


Vyhraďte miesto pre posteľ, pohrajte sa s dizajnom šatníka. K nábytku s úložným priestorom pridajte kolieska. Na noc šatník zminimalizujte, cez deň sa ľahko dostanete k oblečeniu.

Šatník na kolieskach šetrí priestor Šatník na kolieskach. Zdroj: pinterest.com

Posteľ pod povalou


Využite centimetre pod povalou. Posteľ potrebujete iba na spanie. Oveľa viac času trávite štúdiom, prácou alebo pozeraním televízie. Umiestnite tento nábytok pod vyvýšenú posteľ. Na posteľ sa ľahko dostanete schodíkmi zabudovanými v nábytku alebo vysunutým rebríkom.

Vyvýšená posteľ Posteľ pod povalou. Zdroj: pinterest.com

Viacúčelová posteľ


Nepatrí medzi klasické poschodové postele, pomôže však ušetriť priestor. Ide o vyvýšenú posteľ s úložným priestorom v podobe skrine, komody či regálov. Takáto posteľ je praktická a veľmi obľúbená u školákov. Často býva kombinovaná s písacím stolom.


Náš tip:

Viacúčelová posteľ Sun Kombinovaná posteľ Sun

Viacúčelová kombinovaná posteľ SUN je viac ako iba posteľ. Nie je to dokonca ani 2 v 1 ani 3 v 1, v tomto kúsku získate oveľa viac. Posteľ, písací stôl, regál, skriňa - komplet, ktorý môže byť váš jediným nákupom. Ideálne riešenie do malých priestorov. Vaše dieťa tak získa miesto na spánok, miesto na vypracovanie si domácich úloh, priestor na uloženie kníh a hračiek, tiež šatník na oblečenie. Posteľ je vyvýšená, vedú k nej schodíky. Výhodou je, že schodíky môžete namontovať na pravej alebo ľavej strane, podľa potreby. Dodávame ju s bezpečnostnou zábranou proti pádu, preto je posteľ vhodná aj pre menšie deti (odporúčaný vek 6 rokov). Súčasťou je  roštová doska. Z bočnej strany nájdete dvojdverovú skriňu. Vnútorný priestor je rozdelený na dve časti. V pravej sa nachádza vešiaková tyč, v ľavej dve police. Priestor pod posteľou je určený na pracovné aj oddychové aktivity. Súčasťou je regál s dvomi policami a troma šuplíkmi. Opäť podľa toho, na ktorú stranu ste namontovali schodíky, môže byť aj regál na pravej alebo ľavej strane. Písací stôl je dodávaný ako samostatná jednotka. Môže stáť pod posteľou, aj mimo nej. V zadnej stene postele SUN je v spodnej časti otvor na káble. Písací stôl poskytuje otvorený úložný priestor s policou na ľavej strane a regál so šuplíkom na pravej. V strede je  vysúvacia polica na klávesnicu. Aj na stole nájdete otvory na káble, v zadnej stene a na pracovnej doske.