Dosluhuje vám kuchynská linka? Niektoré veci si dokážete opraviť aj sami

Dosluhuje vám kuchynská linka? Niektoré veci si dokážete opraviť aj sami

Kuchyňa je miestnosť, kde sa sústredí podstatná časť nášho života. Predovšetkým gazdinky v nej trávia niekoľko hodín denne. Preto je veľmi dôležité, aby všetko fungovalo tak, ako má. Občas nás však prekvapí kvapkajúci kohútik alebo uvoľnené úchytky na dvierkach kuchynských skriniek. 

Takéto drobné nedostatky si dokážete opraviť samy. Dokonca ani pre odlepujúcu sa fóliu na kuchynských skrinkách nemusíte vymieňať celú linku. Prinášame vám prehľad niekoľkých nenáročných opráv, ktoré zvládnete aj bez pomoci odborníka. 

Ako na kvapkajúci kohútik?

 

Kvapkajúci kohútik Aj kvapkajúci kohútik dokážete sami opraviť. Zdroj: pinterest.com

 

Kvapkajúci kohútik nielenže vyháňa peniaze z peňaženky, tiež je nepríjemné celý deň počúvať, ako do umývadla kvapká voda. S opravou kohútika si poradíte aj sami. Zastavte hlavný prívod vody v domácnosti. Otočte kohútik tak, aby vytiekla zvyšková voda, ktorá je usadená vo vodovodnom potrubí. Odstráňte kryt kohútika, vyskrutkujte skrutku, ktorá je pod krytom zatiahnutá a zložte poškodený kohútik

V prípade, že to nejde, pomôžte si slabým kývaním zo strany na stranu. Postupujte obzvlášť opatrne. Keď ani toto nepomôže, využite ručný „sťahovák”. Pomocou skrutkovača odstráňte ventilovú vložku z batérie. Pri výmene tesnení vyskrutkujte skrutku, ktorá ho drží a následne staré tesnenie vymeňte za nové

Ak je tesnenie naďalej zlé, je nutné vymeniť celé sedlo batérie. Sedlo sa vymení kľúčom. Nové sedlo musí mať vždy rovnaké rozmery ako staré. Nainštalujte novú ventilovú vložkuZaskrutkujte späť kohútik a jeho kryt a otvorte hlavný uzáver vody.

Výmena starého drezu za nový

 

Nový drez Po čase je potrebné vymeniť starý drez za nový. Zdroj: pinterest.com

 

Ak uvažujete nad výmenou starého drezu za nový, no odrádza vás platba za odborné osadenie profesionálom, prečítajte si tento jednoduchý návod a vaše obavy sa vytratia. Výmena drezu nie je nič komplikované. 

Presné meranie vám ušetrí čas a pomôže pri voľbe správneho drezu. Zmerajte pracovnú dosku od zadnej po prednú časť, pričom toto meranie bude zodpovedať maximálnej hĺbke drezu, ktorý môže byť použitý. Štandardná  hĺbka pracovnej dosky je 60 cm, preto by drez nemal byť väčší ako 55 cm. Odporúčame ponechať minimálne 2,5 cm pracovnej plochy okolo drezu. Dôležité je dokonale utesniť okraj drezu proti vniknutiu vody. Pomôže vám v tom silikónová tesniaca hmota na medzery, ktorú naneste na hrany pracovnej dosky, alebo na okraj otvoru pre drez nalepte tesniacu pásku

Drez je potom možné vložiť do otvoru. V otvore ho rovnomerne vyrovnajte a priloženými sponami ho pripevnite na pracovnú dosku. Spony priťahujte rovnomerne a dbajte na to, aby sa páska umiestnená po obvode alebo silikónová tesniaca hmota nevytlačila na okraj drezu. Tesniacu hmotu nechajte poriadne vyschnúť.

Škrabance na pracovnej doske

Je vaša pracovná doska z laminátu alebo z masívu? V oboch prípadoch si ľahko poradíte so škrabancami. 

 

Nová pracovná doska Šikovnými trikmi zneškodníte aj škrabance na pracovnej doske. Zdroj: pinterest.com

 

Laminátová pracovná doska

Najprv pracovnú dosku poriadne vyčistite a odmastite teplou mydlovou vodou. Ak sú škrabance príliš hlboké, na odmastenie použite malé množstvo alkoholu. Pri menších, povrchových škrabancoch, je najjednoduchším riešením voskovanie. Vosk naneste handričkou na celú pracovnú dosku. 

Na hlbšie škrabance použite laminátovú pastu alebo laminátovú výplň v rovnakom odtieni, aký má pracovná doska. Dokáže preniknúť do najhlbších rýh a dokonale ich zakryje. Ošetrené miesta musia schnúť približne 24 hodín. Potom povrch utrite jemnou handričkou a zľahka vyleštite.

Pracovná doska z masívneho dreva

Ošetriť poškodený povrch drevenej pracovnej dosky pomôže korekčná ceruzka. Dôležité je odhadnúť správny odtieň. Zaobstarajte si dva odtiene. Začnite bledším, tmavším napokon korekciu škrabancov dokončite

Druhou alternatívou je korekčný bezfarebný lak vo forme spreju. V tomto prípade treba voliť medzi lesklým, hodvábnym či matným lakom podľa typu povrchu. Hlbšie ryhy výborne zamaskuje tmeliaca pasta alebo voskový korektor, ktorý pred použitím zmäkčite, napríklad pomocou fénu.

Odlepujúce sa hrany na kuchynských skrinkách 
Priemyselne zhotovená hrana drevotriesky je vždy lepená tavným lepidlom bez ohľadu na to, z akého materiálu je. Vrstvu tavného lepidla opatrne aktivujte pomocou tavnej pištole, najlepšie s plochým nadstavcom. Ak je hrana ošetrená páskou z melamínu, lepidlo prebudíte pomocou žehličky. Ak sa páska k hrane neprilepí, použite kontaktné lepidlo

Naneste ho na hranu aj pásku a nechajte 10 až 15 minút odvetrať. Potom pásku pritlačte na hranu. Podobne postupujte pri plastových páskach, s tým rozdielom, že v tomto prípade nemôžete použiť žehličku. Niekedy pomôže jedine nalepenie novej pásky. Na záver očistite hrany brusným papierom alebo pilníkom na kov.

Poškodený záves na dvierkach

 

Uvoľnený záves na skrinkách Vypadávajú vám dvierka na skrinkách? Sami si ich opravíte. Zdroj: pinterest.com

 

Závesy dvierok sa poškodzujú bežným používaním. Okrem toho sa môžu poškodiť aj v dôsledku nesprávneho nastavenia. Dvierka sa po čase uvoľnia, teda klesnú nižšie o niekoľko milimetrov, čo postrehnete ich oškieraním sa o skrinku alebo zlým priliehaním po zatvorení. V tomto prípade stačí dotiahnuť nastavovacie skrutky

Oprava poškodeného, zlomeného alebo prasknutého závesu spočíva v jeho výmene za nový. Po kúpe náhradného závesu musíte najprv demontovať dvierka. Ak sa nedajú použiť pôvodné vŕtania, podľa veľkosti závesu vyvŕtajte otvory do konštrukcie skriniek aj do dverových krídel na iných miestach a závesy pripevnite skrutkami. Po montáži nových závesov dvierka nastavte do správnej polohy pomocou nastavovacích skrutiek.

Pomocou tapety obnovte vzhľad kuchynskej linky

Samolepiaca tapeta je jednoduché riešenie pre tých, ktorí chcú rýchlo a lacno zmeniť vzhľad kuchyne. Výber tapiet je skutočne obrovský, práca s nimi jednoduchá, rýchla a výsledok môže byť nad očakávanie dobrý. 

Samolepiace tapety sú vinylové, umývateľné bežnými saponátovými prípravkami. Nalepíte ich špeciálnym lepidlom určeným na ťažké vinylové tapety. Vyzerajú dobre, často imitujú obkladačky, mramor alebo kameň. V ponuke nájdete aj jednofarebné varianty alebo tapety s abstraktnými vzormi.

 

Tapety na skrinkách Tapety dodajú skrinky nový vzhľad. Zdroj: pinterest.com

 

Ponúkli sme vám niekoľko šikovných nápadov na obnovuopravu či oživenie vašej starej kuchyne. Takéto úpravy sú však len dočasné. Jedného dňa si poviete, že je načase investovať do rekonštrukcie kuchyne

Ak máte pocit, že vaša linka už doslúžila, porozhliadnite sa po novej. Na trhu nájdete rôzne materiálové prevedenia, v rôznych farbách, veľkostiach a za rôzne - občas vážne priaznivé - ceny. 

Toto všetko už možno viete, no vo výbere vás brzdí strach zo zmeny. Variť dlhé roky v tej istej kuchyi predsa nie len tak, prirastie vám k srdcu. Odporúčame vám vybrať si nadčasový štýl, ktorému môžete byť verní aj po rokoch a veľmi jednoducho ho obnovíte alebo doplníte.

Aj preto je veľmi obľúbená kuchynská linka v provensálskom štýle, ktorej romantickú atmosféru neoslabí ani zub času a zmena trendov:

Kuchyňa Sicilia Kuchynská linka Sicilia. Zdroj: temponabytok.sk