Exotika u vás doma. Objavte plusy bambusového nábytku

Exotika u vás doma. Objavte plusy bambusového nábytku


Pravdepodobne ste už počuli o bambusovom nábytku a o tom, že ide o ekologicky šetrný materiál, ktorý je podstatne lepší ako ostatné materiály bežne používané na výrobu nábytku. Je to však skutočne pravda? Áno! Podobne ako pri iných materiáloch existujú riziká týkajúce sa podmienok a prostredia, v ktorom sa bambus zbiera, pestuje a spracováva. Napriek tomu, bambusový nábytok má oveľa viac plusov, ktoré nám vie ponúknuť. Je ľahší, lacnejší, odolnejší a pevný. Dodáva miestnosti svieži vzhľad. Ideálny do moderných a minimalistických interiérov, obľúbený aj v domácnostiach zariadených podľa učenia Feng šuej.


Bambus je tráva

Hoci sa bambus všeobecne považuje za drevo, ide o rýchlorastúcu trávu. V skutočnosti je to najväčší člen trávnej rodiny a rastie v takmer akomkoľvek type klímy, od chladných horských oblastí až po horúce tropické podnebie. Existuje viac ako 1000 rôznych druhov a väčšie typy sú podobné stromom. Rastliny bambusu môžu dorásť až do výšky 40 metrov. Sú vždy spojené a majú pravidelné uzly. Bambus je obľúbený ekologický materiál vďaka svojej schopnosti rýchlo rásť. Je veľmi pevný a trvanlivý a prekvapuje svojím jemným vzhľadom. Je odolný voči hmyzu a vlhkosti. Preto je to dobrý kandidát aj pre exteriérový nábytok. Bambus je tiež odolný voči poškriabaniu, ako aj odolný voči vydutiu.

Botník Soveto Bambusové botníky Soveto

Bambus v našich domácnostiach

Je veľa spôsobov ako použiť bambus v interiéri aj v exteriéri. Existuje mnoho nádherných a dizajnových kusov nábytku z bambusu, napríklad stoličky, postele, stoly, nočné stolíky a tiež veľa doplnkov, ako sú zrkadlové rámy, zadné steny pri kuchynských linkách a pod. Bambusové podlahy sú tiež veľmi populárne, dodávajú miestnosti ležérny, teplý a príjemný vzhľad.

 

Podlaha z bambusu Bambusová podlaha. Zdroj: pinterest.com

V poslednom období je veľmi obľúbený záhradný nábytok z bambusu. Či už je to stolička, sedačka, stôl alebo hojdačka, bambus dokonale vynikne na vašej záhrade a terase. Je to jednoduchý spôsob, ako sa priblížiť prírode. Bambus nachádzame aj v podobe plotov, ohrád, podláh či obkladov na záhradné úžitkové budovy alebo domy.

Záhradný bambusový nábytok Záhradný nábytok z bambusu. Zdroj: pinterest.com

Objavte výhody bambusového nábytku

trvanlivý - bambusový nábytok vydrží každodenné použitie. Je omnoho odolnejší voči poškodeniu ako tradičné tvrdé drevo. Z tohto dôvodu sa bambus používa aj napríklad ako pracovná doska v kuchyni. Vydrží opakované zárezy nožom a stále bude vyzerať krásne. Vďaka tejto vlastnosti sa budete dlho tešiť z nových stoličiek či iného bambusového nábytku. Ideálne tiež pre rodiny s deťmi.

odolnosť voči zmenám počasia - bambusový nábytok nebude v dôsledku atmosférických zmien napučiavať ani sa zmenšovať. Z tohto dôvodu exteriérový bambusový nábytok odoláva zmenám vlhkosti vzduchu a teploty.

pevnosť - bambusový nábytok je silnejší ako väčšina nábytku, ktorý máte doma. Ak sa rozhodnete pre bambus, získate pružný nábytok, ktorý vydrží dlhé roky každodenného používania.

vzhľad - mnohé odrody bambusu ponúkajú široký výber farieb a textúr, aj preto dizajnéri teraz používajú tento materiál v inovatívnych dizajnoch. Prirodzená farba bambusu je podobná farbe bukového dreva. Tmavšie odtiene možno získať farbením.

Bambusový kôš na prádlo Basket Kôš na bielizeň z bambusu Basket Bambusový regál Niemes Regál z bambusu Niemes

Údržba je veľmi jednoduchá


Čistenie a údržba bambusu je veľmi jednoduchá. Je však potrebné mať na pamäti niekoľko vecí. Napríklad je dôležité zabezpečiť, aby sa nábytok nedostal do styku s vodou. Pokiaľ ide o vnútorný nábytok, uistite sa, že olej aplikujete minimálne raz alebo dva razy za mesiac, aby ste zabránili vzniku trhlín a zachovali lesk. Pri čistení povrchov z bambusu používajte mäkkú handričku, špongiu a jemnú mydlovú vodu. Výhodné sú organické alebo prírodné mydlá.

Bambusový nábytok nechajte vždy poriadne vyschnúť. Neodporúčame použiť sušiče s horúcim vzduchom. Opäť, príliš veľa suchého vzduchu môže ovplyvniť životnosť materiálu, takže ho nechajte prirodzene uschnúť.

Konferenčné bambusové stolíky Bismark Sada konferenčných stolíkov s bambusu Bismark

Bambus, keď je vlhký, môže sa prehýbať a deformovať, neseďte preto na bambusovej stoličke ihneď po čistení. V prípade, že zbadáte praskliny, ľahko ich opravíte jemným brúsením s jemným brúsnym papierom. Potom na poškodenú plochu naneste pastu alebo vosk. To pomôže obnoviť farbu a tón dreva.

Ak je tu predpoklad, že nábytok nebudete dlhšie používať, starostlivo ho zakryte plachtou. Vodotesné plachty sú najlepšie, účinne chránia nábytok pred vodou a horúcim vzduchom.

Bambusový regál Velvi Regál s plátenými košíkmi Velvi

Jednoducho povedané, všetko hovorí za kúpu bambusového nábytku. Ak sa oň budete pravidelne starať, bude ozdobou vášho bytu či záhrady dlhé roky. Ako sme už niekoľkokrát spomínali, nábytok z bambusu je trvácny, odolný a pevný. Navyše vyniká antibakteriálnymi vlastnosťami. Ideálny spôsob, ako vniesť do vašej domácnosti prírodný prvok.