Extravagancia v spálni. Postele, od ktorých nedokážete odtrhnúť pohľad

Extravagancia v spálni. Postele, od ktorých nedokážete odtrhnúť pohľad

Nové trendy v automobilovom priemysle, nové trendy v móde, nové trendy v nábytku. Aj nábytkoví dizajnéri sú často priekopníkmi vo svojej oblasti. Nielen ich návrhy sú odvážne, odvážni sú aj tí, ktorí si extravagantný kúsok prinesú domov a vystavujú na obdiv. Týmto článkom ulahodíme milovníkom originality a nápaditosti, tým, ktorí doslova vyhľadávajú výstrednosť.

Baroková posteľ v zlatom prevedení Baroková posteľ

Kráľovská posteľ

Honosne zdobenú posteľ s extra mäkkým čalúnením poznáme z historických filmov o kráľovských a kniežacích rodinách. Vyznačuje sa väčšou výškou lôžka. Čelá postele boli vysoké s komplikovanými ornamentmi. Vynikali rámami natretými na zlato. Čelá boli bohato čalúnené a často doplnené krištáľmi či zlatými dekoratívnymi gombíkmi. Dnes sa s takýmito posteľami stretávame prevažne v luxusných hoteloch zariadených napríklad v barokovom štýle. Nie je však nič nezvyčajné vidieť takúto posteľ aj v spálni solventnejších ľudí.

Posteľ so zlatými detailmi Posteľ so zlatými detailmi

Zlatá posteľ

Extravagantne pôsobí aj posteľ, ktorej konštrukcia je natretá zlatou či inou metalickou farbou. Zlatý je rám čela, boky postele, vysoké nohy a bočné stĺpiky. Zlatá sa často kombinuje so striebornou či medenou, najbežnejšia je však kombinácia s bielou. Takáto posteľ je zvyčajne situovaná do interiéru ladenom v luxusnom štýle. Patria k nej potom nočné stolíky so zlatými doplnkami, komoda, zrkadlo s toaletným stolíkom a často aj stolná či stojacia lampa so zlatým podstavcom.

Posteľ s nebesami Posteľ s baldachýnom

Posteľ s baldachýnom

V kráľovskej či zámockej spálni ešte na chvíľu ostaneme. Práve odtiaľ pochádza posteľ s baldachýnom, často označovaná aj ako posteľ s nebesami. Vyznačuje sa vysokou konštrukciou zakončenou rámom v tvare obdĺžnika. Tento rám držia štyri stĺpy, ktoré bývajú často zdobené vyrezávanými ornamentmi alebo látkou. Na túto vyvýšenú konštrukciu sa vešia záves, baldachýn. V minulosti to boli ťažké látky s hustou štruktúrou, ktoré mali počas noci zabezpečiť dostatok tmy. Niekedy záves nemal iný ako iba dekoratívny charakter. Dnešný dizajn baldachýnových postelí je ľahší a vzdušnejší, záves je s ľahkej priesvitnej látky.

Extravagantná posteľ so sklenými nohami Posteľ so sklenými nohami

Posteľ z netradičných materiálov

Medzi ďalšie extravagantné postele patria všetky, na výrobu ktorých bol použitý netradičný materiál. Pri našom skúmaní sme natrafili na posteľ z gumy, z kameňa, ale aj o skla. Veľmi originálnym nápadom je posteľ posadená na veľkom akváriu plnom rýb.

Kovová extravagantná posteľ Kovová extravagantná posteľ

Posteľ z tradičných materiálov v netradičnom spracovaní

Kov, drevo a textília, to sú tri základné materiály, z ktorých sa vyrábajú postele. Čo by ste však povedali na kovovú posteľ, kde jej rám aj samotnú konštrukciu tvorí kov v podobe prepleteného drôtu? Určitým unikátom sú aj nasledujúce postele:

Posteľ Reina v zlatej látke Posteľ Reina Posteľ Pascale s LED svetlom Posteľ Pascale s podsvietením Art Deco posteľ Kadosa Art Deco posteľ Kadosa

Okrúhla posteľ

Okrúhly tvar, čisté línie, štedré rozmery lôžka na spanie. To sú výhody, ktoré ponúka okrúhla posteľ. Vyhľadávajú ju predovšetkým romantické duše, mladé zaľúbené páry, často ju nachádzame v izbách dospievajúcich dievčat. Je však takáto posteľ vhodná do vašej spálne?

Okrúhla posteľ Okrúhla posteľ

Lietajúca posteľ

Tak toto už dávno nie je iba hudba budúcnosti. Šikovní a inovatívní dizajnéri už dávno našli spôsob, ako zdvihnúť posteľ do vzduchu tak, aby udržala váhu spiaceho človeka. Posteľ je čelom pripevnená k stene a zospodu ju podpiera jedna pevná noha, ktorú nie je na prvý pohľad vidieť. Posteľ akoby sa naozaj vznášala vo vzduchu. Vaši hostia ostanú v nemom úžase. Takáto posteľ si vyžaduje skutočné moderný interiér.

Vznášajúca sa posteľ Vznášajúca sa posteľ

Posteľ ako hojdačka 

Už to nie sú len hojdačky na záhradu alebo na terasu, hojdať sa nám zachcelo aj počas zaspávania. Hojdacie postele visia zo stropu, na štyroch lanách. Ide prevažne o drevenú plošinu, na ktorú sa položí matrac. Takýto typ postelí nie je určený pre každého. Tu treba klásť dôraz na skutočne pevný strop, aj na nosnosť konštrukcie a hmotnosť spiaceho. Hojdacie postele často majú v sebe zabudovaný mechanizmus na zamedzenie hojdania.

Posteľ ako hojdačka Posteľ ako hojdačka

Extravagantná farba 

Niekedy je posteľ zaradená medzi extravagantné vďaka použitej farbe. Klasicky výstredná je červená a ružová, dnes sa však často stretneme s čiernou alebo žltou posteľou.

Ružová posteľ Ružová posteľ