Feng šuej na vašom balkóne. Poradíme vám, ako správne zariadiť malý balkón

Feng šuej na vašom balkóne. Poradíme vám, ako správne zariadiť malý balkón


Podľa učenia Feng šuej je balkón dôležitým miestom, kade do domu vstupuje dobrá enerjgia. Zariaďte svoj balkón tak, aby prúdiaca energia pozitívne ovplyvňovala váš domov. Balkón je najbližšie k prírode, tadeto prichádzajú a odchádzajú priaznivé aj nepriaznivé vplyvy. Aj preto je táto zvyčajne nezaujímavá časť domu či bytu veľmi dôležitá pre vás a vašu rodinu. Jeho smerovanie, vybavenie a usporiadanie ovplyvňujú zdravie a šťastie všetkých členov domácnosti.

 

 

Dodržujte základné pravidlo Feng šuej

Prvé dôležité pravidlo, ktoré vám umožňuje vkusne zariadiť akúkoľvek časť domu, hovorí o prísnom zákaze preplniť priestor píliš veľkým množstvom nábytku, doplnkov alebo rastlín. Ak miestnosť nezmyselne zahatíte nábytkom, ktorý nakoniec nebude mať nijaké využitie, zabrzdíte tok pozitívnej energie. Toto pravidlo platí aj pri zariaďovaní balkóna.

 

Drevený nábytok na balkóne Drevené stoličky na malom balkóne. Zdroj: pinterest.com

 

Poriadok a čistota

V súčasnosti sa balkóny skôr využívajú ako sklad nepotrebných vecí a predmetov. Ak tam nezachováte čistotu, staré veci zablokujú tok energie chi. Balkón predstavuje víziu vašej budúcnosti v kariére alebo podnikaní. Snažte sa vyhnúť tomu, aby ste na balkóne vešali oblečenie, tobôž spodnú bielizeň. Takto učí feng šuej. Je nám jasné, že tí, ktorí bývajú v panelákovom byte, toto pravidlo jednoducho nedokážu dodržať. Panelákové balkóny sa využívajú predovšetkým na vysušenie oblečenia. Ak však bývate v dome, zriaďte si sušiaci systém radšej na záhrade.

Drevený stôl a stolička na balkóne Stôl a stolička na balkóne. Zdroj: pinterest.com

 

Smerovanie balkóna

Na balkóne s dobrým smerovaním, vetraním, osvetlením a v najlepšej harmónii s prírodou sa budete prirodzene cítiť pohodlne a slobodne. Vo všeobecnosti najlepšie balkóny sú tie, ktoré sú orientované na juh a na východ.  Ako hovorí čínske príslovie: „Purpurový vzduch prichádza z východu“. Purpurový vzduch znamená priaznivé znamenie. Ak vojde do vášho domu cez balkón orientovaný na východ, vaša rodina si užije mier a prosperitu.  Balkón či terasa orientovaná na juh zas zaručuje príjemné životné prostredie, pretože vietor z juhu je teplý, vlhký a intoxikujúci.

Pohoda na malom balkóne Pohodička na balkóne. Zdroj: pinterest.com

 

Rozdeľte balkón na oblasti

Pravý roh: Táto oblasť symbolizuje romantiku alebo lásku. Použite tu červenú, ružovú a bielu na vylepšenie tejto oblasti vášho života. Všetko, čo umiestnite do tohto rohu, by malo mať pár (dve stoličky, dve rastliny a pod.). Sviečky sú typické pre túto oblasť. Najlepšie prvky na použitie v tejto časti sú drevo a voda. Preto to je výborné miesto pre váš gril.

Ľavý roh: Táto oblasť predstavuje peniaze. Na zvýšenie finančnej harmónie použite kombinácie fialovej, červenej a zlatej. Neponechávajte tu odpadkové koše. Symbolizujú „vyhadzovanie“ prosperity. Gril v tejto oblasti zas symbolizuje pálenie vašich peňazí. Ideálne sú kovové predmety, ktoré propagujú bohatstvo.

Centrálna časť: Centrum má na starosti vašu povesť. Sem postavte nábytok, kde môžete vítať hostí. Stavte na červenú, pomarančovú a zelenú farbu. Nábytok by mal byť drevený.

Drevený nábytok na malom balkóne. Zdroj: pinterest.com Drevený nábytok s čalúnením na balkóne. Zdroj: pinterest.com

 

Najlepšou voľbou je viacúčelový nábytok

Na malý balkón malý nábytok. Malá stolička môže slúžiť aj ako odkladací stolík. Vďaka viacúčelovému nábytku využijete svoj balkónový priestor na maximum. Ďalším pomocníkom sú skladacie stoličky alebo nábytok s úložným priestorom. Vhodné sú tiež boxy, truhlice alebo schody, úložné systémy, ktoré zároveň poskytujú miesto na sedenie. Rovnako dobre poslúžia aj pohodlné kreslá alebo pohovka, doplnené malým stolíkom. Nebojte sa popustiť uzdu fantázii a prebuďte v sebe trochu detskej duše. Čo by ste povedali na hojdaciu sieť na balkóne?

Kreslo Vinto Závesné hojdacie kreslo Vinto

 

Vyzdobte svoj balkón rastlinami

Na balkóne pestujte kvety a zeleninu. Kvety potláčajú negatívnu energiu a priťahujú chi energiu. Kvetináče umiestnite na južnú a východnú stranu, zlepší sa tak vaša finančná situácia. Zlú energiu odvediete výberom niektorých rastlín s tŕňmi, ako sú napríklad kaktusy, ruže a čínske ruže, ktoré dokážu ochrániť váš domov. Ak chcete, aby vaša rodina prekvitala, vsaďte na stále zelené rastliny. Starajte sa o ne. Dbajte o to, aby neuschli. Včas odstráňte odumreté a odpadnuté časti a listy. Závesné kvetináče neumiestňujte tak, aby zavadzali počas relaxácie na balkóne. Ak chcete chrániť svoj balkón pred cudzími zvedavými očami, pomôžu vám vysoké rastliny bambusového typu.

Zeleň na  balkóne Vysoké kvety a bambus na balkóne. Zdroj: pinterest.com

Kŕmidlo na balkóne


Zaveste na balkóne kŕmidlo a napájadlo pre vtáky. Číňania veria, že vtáky prenášajú pozitívnu energiu.

Kŕmidlo na balkóne Kŕmidlo pre vtáčiky na balkóne. Zdroj: pinterest.com

Domáce zvieratá na balkón nepatria


Balkón nie je určený na chovanie zvierat. Vyvarujte sa tomu, aby ste na ňom zriadili zvieracie záchody. Malo by to priamy dopad na zdravie a šťastie celej rodiny.

Žena s klobúkom a nápojom na balkóne Žena na balkóne. Zdroj: pinterest.com

Malý balkón – malý priestor na oddych? Podľa učenia feng šuej viete aj malý priestor zariadiť a vyzdobiť tak, aby ste v ňom nielen cítili pohodlne a príjemne, ale aby vám tento oddychový kútik prinášal pozitívnu energiu do celého bytu. Riaďte sa týmito pravidlami, a zrazu uvidíte váš balkón inými očami.