Feng šuej radí, ako na šťastný domov. Čo urobiť a čomu sa vyhnúť

Feng šuej radí, ako na šťastný domov. Čo urobiť a čomu sa vyhnúť

Niet rodiny, ktorá by sa nesnažila prísť na to, ako vniesť šťastie do svojho domova. Základ šťastného domova tkvie predovšetkým v dobrých medziľudských vzťahoch, v priateľstve, oddanosti a vzájomnej podpore. Je tu však niečo, čo môžete urobiť, aby ste šťastie pozvali k vám. Poradí vám čínske učenie feng šuej. Vychádza z myšlienky, že priestor, v ktorom žijeme, odráža a ovplyvňuje náš život. Ako na to?

Feng šuej bývanie Feng šuej bývanie

Základná myšlienka feng šuej

Cieľom dobrého feng šuej je uviesť naše okolie do súladu s naším vnútorným ja. Feng šuej má 3000 ročnú históriu, je to zhrnutie všetkého, čo nejakým spôsobom ovplyvňuje náš život. Nielen v tom pozitívnom zmysle, ak sa ponoríte do učenia feng šuej, naučíte sa rozoznávať aj negatívne vplyvy na váš život a vašu domácnosť. Feng šuej v preklade doslova znamená Vietor a Voda. Vietor predstavuje novú vlnu, novú energiu, rozprúdi myšlienku a dá jej krídla. Voda tú myšlienku zachytí, osvieži, dodá jej hĺbku a smer. Feng šuej rozlišuje 5 základných prvkov: vodu, drevo, oheň, zem a kov.

Čisté bývanie podľa Feng shui Čisté bývanie podľa Feng shui

Pozvite pozitívnu energiu do čistej predsiene

Vchodové dvere, označované často aj ako „ústa domu“, sú akýmsi priechodom chi energie do domu, tu sa začína jej cesta naším príbytkom. Aj z tohto dôvodu sú vhodnejšie dvere, ktoré sa otvárajú dovnútra, takto pozývate chi energiu k vám domov. Predsieň udržujte čistú a upratanú. Všetky predmety, ktoré nie je nutné držať vo vstupnej hale, odpracte a uschovajte mimo zrak vašich návštev. Využite predsieňový nábytok, ktorý vám pomôže udržať poriadok. Dlážku pozametajte a vyčistite, rohož vytraste. Nakoniec sa uistite, že je priestor dobre osvetlený.

Predsieňová zostava Demont Predsieňová zostava Demont

Čisté okná, čistá duša

Dbajte na to, aby vaše okná boli vždy čisté. Čisté okná prepúšťajú do domácnosti viac slnečného žiarenia. Slnečné svetlo v nás prebúdza prirodzenú spokojnosť s naším životom a dobíja nás energiou. Feng šuej odporúča používať prírodné netoxické čistiace prostriedky. Vyrobte si čistiaci prostriedok z vody, octu a niekoľkých kvapiek éterického oleja.

Udržujte okná čisté Udržujte okná čisté

Obývačka – srdce domova

Obývačka, podľa feng šuej, by mala mať minimálne dve pevné steny, aby sa chi energia nestratila a neoslabila v iných miestnostiach, ktoré sú s obývačkou spojené. Ideálne umiestnenie je stred domu alebo bytu, obývačka by mala byť štvorcová alebo obdĺžniková. Sedačku pristavte k stene. Neodporúča sa jej umiestnene doprostred miestnosti, môže to narušiť stabilitu v rodine aj v kariére. Najideálnejšie je, aby všetci sediaci mali výhľad na dvere. Takto im zabezpečíte istotu, že včas zbadajú nepriateľa a v prípade potreby hneď nájdu únikový východ. Miestnosť zaplňte svetlom. Prirodzené svetlo z okien obohaťte o závesné svietidlo, pridajte akcentové osvetlenie s teplým svetlom.

Dostatok svetla Dostatok svetla

Symetria v spálni

Jednou z najdôležitejších vecí pri usporiadaní nábytku v spálni je nechať na oboch stranách postele rovnaký voľný priestor. Súvisí to s nastolením rovnováhy v partnerskom živote. Vyvarujte sa hromadeniu vecí a predmetov v spálni. Vedie to k podráždenosti a vzniku mnohých typov depresií. Feng šuej varuje pred nadmerným použitím zrkadiel. Zrkadlá majú totiž schopnosť aktivovať v miestnosti aktivitu, preto mnohí spájajú zrkadlá s problémami so spánkom. Priestor pod posteľou by mal ostať prázdny. V malých bytoch, kde využívame každý centimeter, takéto plytvanie priestorom neprichádza do úvahy. Vtedy úložný priestor pod posteľou vyčleňte pre posteľnú bielizeň, náhradné prikrývky a vankúše, prípadne pre knihy s pozitívnym názvom aj obsahom.

Zrkadlo Lemi 2 Zrkadlo Lemi 2

Kúpeľňa oproti vchodovým dverám

Kúpeľňa sa považuje za miesto, odkiaľ z nášho domova odteká pozitívna energia. Kúpeľňa, ktorá sa nachádza priamo oproti vchodovým dverám, je podľa feng šuej veľkým problémom. Bohatstvo aj dobrá energia, ktorá vojde do vášho príbytku, sa automaticky spláchnu dole potrubím. Kúpeľňu často vetrajte. Ak máte kúpeľňu bez okien, zadovážte si ventilátor alebo iné alternatívne vetranie. S orientáciou kúpeľne súvisí aj ďalšie prúdenie pozitívnej energie. Ak vaša spálňa susedí s kúpeľňou, dbajte na to, aby sa čelo postele neopieralo o stenu, cez ktorú vedú vodovodné potrubie a odtoky.

Kúpeľňová zostava Toskana Kúpeľňová zostava Toskana

Za každú cenu čistý vzduch

Vzduch, ktorý dýchate, taktiež ovplyvňuje vaše chi. Výparom z čistiacich prostriedkov, farieb a iných látok sa v bežnom živote jednoducho nevyhneme. Zatuchnutý vzduch je škodlivý pre tok energie. Dôležité je preto časté vetranie. Otvárajte okná čo najčastejšie, dokonca aj v chladnejších mesiacoch, aby izby dýchali. Investujte do izbových rastlín, ktoré fungujú ako prirodzené čističe vzduchu.

Zelené rastliny vo Feng shui bývaní Zelené rastliny vo Feng shui bývaní

Feng šuej je bohatá a široká oblasť, aj čo sa interiérového dizajnu týka. Niečo viac o radách a odporúčaniach feng šuej sa dočítate aj v našom ďalšom článku: Zaujíma vás feng šuej? Zbystrite pozornosť