Hľadáte atypický rozmer sedačky? Poobzerajte sa po sedačke na mieru

Hľadáte atypický rozmer sedačky? Poobzerajte sa po sedačke na mieru

Timeu a Patrika čaká sťahovanie do nového bytu. Vymieňajú 1-izbový za veľký 4-izbový s kráľovskými rozmermi. Keďže doteraz bývali v podnájme v plne zariadenom byte, do toho nového podkrovného si so sebou neberú nijaký nábytok. V ich novom domove majú k dispozícii okrem iného aj veľkú obývačku, do ktorej potrebujú novú sedačku. Obývačka má však atypický tvar, navyše so skosenou povalou. Sedačky v bežných rozmeroch do takejto obývačky nie sú vhodné. 2-miestna alebo 3-miestna pohovka by sa zas v takej veľkej miestnosti stratila. Čo robiť? Ako predajca nábytku by sme im odporučili sedačku na mieru.

Sedačka Born na mieru Sedačka Born na mieru

Čo je to sedačka na mieru?

Sedačka na mieru sa označuje aj ako modulárna sedačka. Od tradičnej sedacej súpravy sa líši tým, že sa skladá z niekoľkých jednotlivých kusov. Hovoríme o samostatných dieloch. Keď ich spojíte dokopy, vytvoria jeden pevný celok. Takéto sedačky sú vhodné do interiéru, kde potrebujete viac flexibility.

Sedačku môžete zložiť z 1-sedu, 2-sedu či 3-sedu, z otomana, bočných častí a rohovej časti. Samy si určíte, ako bude vaša nová sedačka nakoniec vyzerať. Je to jednoduchý spôsob, ako sa dostať k sedacej súprave aj vo väčšom rozmere. Takýmto skladaním môžete získať oveľa viac miest na sedenie, ako pri bežnom gauči či pohovke. Je preto ideálna aj do rodiny s deťmi.

Sedačka na mieru Oregon Sedačka na mieru Oregon

S čím sa môžete stretnúť

Poďme si predstaviť jednotlivé diely, ktoré môžete zakomponovať do vašej modulárnej sedačky.

Časť s opierkou na ruky

Ide o 1-sed alebo 2-sed s bočnou opierkou na ruky. Býva v ľavom alebo pravom prevedení. Zvyčajne ukončuje sedačku na jednej alebo obidvoch stranách.

Dvojsed Biter s opierkou na ruky Dvojsed Biter

Rohová časť

Umožňuje zmeniť smerovanie sedačky a zostaviť ju tak v rôznych tvaroch. Na rohovú časť sa napájajú ďalšie diely. Pokiaľ snívate o veľkej sedačke v tvare U, treba počítať s dvoma rohmi.

Rohová časť sedačky Biter Rohová časť Biter

1-sed, 2-sed, 3-sed

Vnútorné časti sedačky. Sú jedno-, dvoj- a trojmiestne. Pomôžu vám vyskladať sedaciu súpravu, ktorá poskytne dostatok miesta na sedenie pre všetkých členov rodiny. Sú bez opierok na ruky.

Dvojsed sedačky Biter Dvojsed Biter

Rozkladacia časť

Modulárny typ sedačky je vhodný aj pre tých, ktorí hľadajú rozkladaciu sedaciu súpravu. Na rozklad slúži zväčša 2-sed. Môže byť bez opierok na ruky, alebo aj s nimi.

Rozkladacia časť sedačky Biter Rozkladacia časť Biter

Časť s úložným priestorom

Niektoré diely majú v sebe zabudovaný úložný priestor. Sedačka sa tak stáva praktickým kúskom do obývacej izby. Môže ísť o predĺžený otoman alebo 2-sed či 3-sed, kde sa do úložného priestoru dostanete vyklopením sedacej časti.

Časť sedačky Biter Časť sedačky Biter s úložným priestorom

Opierka na ruky

Na zakončenie slúži opierka na ruky, ktorú viete primontovať ku ktorejkoľvek časti. Predáva sa buď samostatne alebo ako pár.

Samostatná opierka na ruky k sedačke Oregon Samostatná opierka na ruky Oregon

Diely sa zacvakávajú do seba

Jednotlivé diely držia spolu tak, že ich počas montáže zacvaknete bočnými stenami do seba. Každý kus je predpripravený na takéto spojenie, na bočnej strane nájdete kovové spony. Dbajte o to, aby diely boli do seba poriadne zacvaknuté, iba tak bude sedačka stabilná a nebude sa rozpájať. Sú rôzne typy týchto kovových spôn, no montáž je skutočne tak jednoduchá, že ju zvládnete aj sami.

Sedačka na mieru Ruba Sedačka na mieru Ruba

Aký typ sedačky na mieru je pre vás ten najlepší?

Pri výbere modulárnej sedačky si najprv rozvrhnite, kde chcete sedačku umiestniť. Nie všetky sú vhodné na umiestnenie do priestoru. Ich zadná strana nemusí byť čalúnená rovnakou tkaninou ako operadlá a sedacia časť. Vyberte si štýl, ktorý bude zodpovedať charakteru a povahe vášho bývania.

Nevyhnutné je presné meranie miestnosti. Musíte poznať maximálny rozmer sedačky, ktorý sa vojde do miestnosti. Pri meraní nezabúdajte na dvere a iný nábytok. Tiež zopár centimetrov nechajte na voľný pohyb okolo sedačky. Niektoré sedačky sú vybavené polohovacími opierkami hlavy. Časté je aj polohovacie operadlo, kde si viete regulovať hĺbku sedu.

Sedačka na mieru Marieta Sedačka na mieru Marieta

Zhrňme si to

Na záver si zhrňme výhody sedačky na mieru:

  • možnosť zvoliť si tvar aj veľkosť sedačky
  • ponúkajú oveľa viac miest na sedenie
  • sú univerzálne
  • dokonale vyhovujú vašej obývačke
  • šetria priestor