Hygge a Valentín: Dokonalá kombinácia pre romantický večer

Hygge a Valentín: Dokonalá kombinácia pre romantický večer

Kto by nemal rád deň svätého Valentína? Vo vzduchu sa vznáša láska, všade sú srdiečka a kvety, deň sa nesie v znamení červenej a ružovej. Partneri si navzájom vyznávajú lásku. Sú k sebe milí a pozorní. Program na spoločne strávený večer sa plánuje dôslednejšie a pristupuje sa k nemu slávnostnejšie. Čomu dávate prednosť vy? Romantická večera v nóbl reštaurácii, kino alebo pohár šampanského pri svetle sviečok?

Jedným z najromantickejších spôsobov, ako si vo dvojici užiť Valentín, je v štýle hygge. Počuli ste už o ňom? Niekto ho nazýva životným štýlom, iný severskou filozofiou. Nech už ho nazvete akokoľvek, môžete vďaka nemu prežiť večer, na ktorý tak skoro nezabudnete.

Čo je to hygge?

 

Hygge a partnerstvo Zaľúbený pár sediaci v objatí pred krbom. Zdroj: pinterest.com

 

Hygge má svoj pôvod v škandinávskom Dánsku. V krajine, ktorá je povestná chladným podnebím, studeným morom a silným vetrom. A predsa, Dánsko sa už po niekoľký raz umiestnilo na vrchole rebríčka najšťastnejších krajín. Aj vďaka hygge.

Hygge by sme voľne mohli preložiť ako pohodlie, pokoj, útulnosť alebo recept na šťastný život. Je súčasťou dánskeho životného štýlu už od osemnásteho storočia a teraz je hitom aj v ďalších európskych krajinách. V hypermarkete si ho nekúpite. Zakladá sa na vzťahoch, na láske, rešpekte a súdržnostiJe to stav. Pocit. Vyjadruje pohodlie, hrejivú domácku atmosféru, radosť. Hygge je pocit šťastia a spokojnosti, keď sa po dlhom dni vrátite domov a usadíte sa v pohodlnom ušiaku. Zabalíte sa do deky, dožičíte si pohár vína a relax s dobrou knihou.

Životný štýl hygge sa vyznačuje určitými prvkami. Tu je niekoľko vecí, ktoré sú pre hygge typické a pomôžu vám navodiť príjemnú atmosféru:

  1. sviečky,
  2. teplé prikrývky,
  3. oheň,
  4. romantické svetlá,
  5. prechádzky,
  6. chutné jedlo,
  7. blízkosť milovaného človeka.

Deň zaľúbených

Deň svätého Valentína je príležitosť stráviť magické chvíle so svojou polovičkou alebo so svojimi blízkymi. 14. február je populárny v západnej Európe, v Spojených štátoch amerických, Kanade, Japonsku, Austrálii a v ďalších štátoch sveta.

V 90. rokoch 20. storočia prenikol Deň zaľúbených, čiže svätý Valentín, aj do štátov strednej a východnej Európy, vrátane Slovenska. Na rozšírení sviatku sa podpísali aj podnikatelia, obchodníci, výrobcovia cukroviniek, valentínskych suvenírov a darčekov. Veľké obchodné reťazce aj menší predajcovia zamerali výzdobu, sortiment aj reklamu Dňu zaľúbených. Do ponuky sa dostali napríklad špeciálne pohľadnice, tzv. valentínky, na ktoré môžu zaľúbenci napísať svoje vyznania. Slováci najčastejšie v tento deň darujú sladkosti a kvety.

Kolačiky Koláčiky v tvare srdiečka s ružovou polevou. Zdroj: pinterest.com

Hygge a Valentín

Jednou z hlavných myšlienok štýlu hygge je tráviť so svojimi blízkymi čo možno najviac časuDeň sv. Valentína je jedinečnou príležitosťou stráviť čas s niekým, koho milujete, na kom vám záleží a kto je pre vás dôležitejší ako práca, peniaze či majetok.

Žiadny tlak a stres, žiadne preplnené reštaurácie, nijaké napätie ani pocit, že nič nestíhate. Vypnite telefóny, vyberte sa na prechádzku, potom sa vráťte domov a podľa možnosti založte oheň v krbe. Pridajte zopár sviečok a veľa kvetov. Takto jednoducho prepojíte hygge s oslavou Dňa zaľúbených. Je jedno, či trávite čas v spálni alebo v obývačke. V prítomnosti vašich blízkych bude každý okamih magický.

Hygge a vzťahy Vychutnajte si šálku horúceho čaju v objatí milovaného. Zdroj: pinterest.com

5 tipov na valentínsky večer v štýle Hygge

  • 1. Ráno, na obed a večer

Rozdeľte deň na tri časti a každú urobte výnimočnou. Ráno si dožičte raňajky v posteli. Reštaurácie sú v čase obeda v deň Valentína menej preplnené ako večer. Nájdite si pekné útulné miesto a spolu sa naobedujte. Večer strávte doma, pripravte chutnú večeru, zapáľte sviečky a pustite príjemnú hudbu.

  • 2. Prechádzka zimnou prírodou

Po dobrom obede si dožičte dlhú prechádzku. Nikam sa neponáhľajte, nech vás netlačí čas. Venujte sa partnerovi a všetko ostatné vypustite z hlavy. Vnímajte prírodu, všímajte si veci, ktoré vám v bežné dni unikajú. Ak máte možnosť stráviť nejaký čas zimnými radovánkami, hor sa do toho! Sánkovačka alebo anjeli v snehu, počíta sa akákoľvek spoločná aktivita, pri ktorej budete čas tráviť spolu, zabávať sa a smiať.

Romantický prejav lásky Prechádzajte sa letnou aj zimnou prírodou. Zdroj: pinterest.com
  • 3. Pripomeňte si krásne chvíle

Vyberte fotoalbumy plné spoločných fotografií. Vráťte sa do minulosti a spomínajte. Rozprávajte sa o výnimočných chvíľach, ako vám utkveli v pamäti a čo pre vás znamenajú. Veľmi obľúbené sú fotoknihy, ktoré sú už dnes cenovo dostupné. Ak máte fotografie iba v počítači, nájdite si čas a pripravte výber, ktorý vás prevedie spoločnými rokmi.

Svadobné fotografie Prehŕňajte sa vo fotografiách a spomínajte. Zdroj: pinterest.com
  • 4. S pohárom vína

Kúpte kvalitné víno. Vyberte najlepšie poháre na víno, zapáľte sviečky a vychutnávajte si prítomnosť toho druhého. Je to oveľa romantickejšie, ako zaplatiť veľké peniaze za malé porcie v drahej, preplnenej reštaurácii.

  • 5. Bublinkový kúpeľ pre dvoch
Horúci kúpeľ Ponorte sa do vane planej horúcej vody. Zdroj: pinterest.com

Napustite si vaňu, pridajte voňavú penu, prípadne esenciálny olej alebo kúpeľovú soľ. V kúpeľni porozkladajte sviečky. Romantickú atmosféru znásobí aj príjemná hudba. Ak máte radi poéziu, teraz je ten správny čas na jej čítanie. Venujte sa partnerovi, rozprávajte sa, dotýkajte, pretože každé jedno pohladenie dokáže rozpáliť nový plameň lásky.

Deň svätého Valentína je významný nielen pre páry. Jeho hlavnou myšlienkou je tráviť čas s tými, na ktorých vám záleží. Vyhraďte si večer pre partnera a deti, prípadne zorganizujte večierok pre priateľov. Vypnite televízor, vyberte spoločenské hry, rozprávajte sa, smejte sa a spievajte. Každodenné starosti hoďte za hlavu a buďte vďační za maličkosti. Iba tak nastolíte hygge vo svojom živote.